Zıplanacak içerik

Felsefe

Felsefe - Felsefeye Giriş, Derin Düşünce ve düşünmeye yönelik forum...

Felsefenin Gereği: …

Felsefe öğrenmenin bilimler gibi insan yaşamına doğrudan katkısı olmayabilir ancak dolaylı olarak insan yaşamını etkiler. Felsefi bilgi, pratik yaşamda kullanıldığı oranda önem kazanır.
Felsefe; yaşamı ve yaşamsal olayları yorumlarken “Akli kanıtlar sunmak, eleştirmek, kavramları analiz etmek, üretilen bilgilerde bir bütünlük inşa etmek.” gibi düşünsel eylemlerin gelişmesine katkıda bulunarak, anlama yetisini güçlendirir, sorgulama ve eleştirme kabiliyetini geliştirir, tutarlı düşünebilmeyi öğretir, insana aklını kullanma zevkini verir.
Kısaca Felsefe; Evrende düşünen, anlamaya çalışan, sorgulayan, eleştiren, yorumlayan bir varlık olmamızın ayrıcalıklı onurunu hissettirir bizlere...

Alt Dizinler:

  1. Felsefeye Giriş - İlk adım

    • 254 ileti
    Misafir Çoklu evrensel insan
    Gönderen: Misafir Çoklu evrensel insan ,
  2. Sorular - Yanıtlar - Çözümler - Açıklamalar - Oluşum - Darwin - Matematik - Fizik ve diğerleri

    • 614 ileti
  3. Nedir? - İyi, Kötü - Güzel, Çirkin

    • 98 ileti
  4. Varlık Felsefesi

    • 75 ileti
  5. Benim felsefem - Düşüncelerim - Yaşama bakış açım - Sorunlarım - Çözümlerim

    • 230 ileti
  6. Varoluş - Din - Tanrı - Karşılaştırmalar

    • 6,8b ileti
    Misafir misafir nasolin
    Gönderen: Misafir misafir nasolin ,
  1. Started by evrensel-insan,

    Insanoglunun; sezgi-duyum-his yoluyla algiladigi ve kavramlastirdigi olguya inanc denir. Inanclar, soyut olarak kavramlastirilmistir. Inanc; yansisi algilanarak kavramlastirilan maddenin karsitidir. Soyut kavramlar-sevgi, nefret, dogru, yanlis, iyi, kotu, hurriyet, demokrasi ,tanri v.s. evrenseldir. Sorun bu evrensel kavramlarin ifadesinde cikmaktadir. Kavram olarak; ikili-seye inanc- ve karsitlik-inanma inanmama-karakteri gosteren soyut kavramlarin ifadesi ise tektir. Kavramlar, evrensel olsada; IFADESI; KISISEL VE OZNELDIR. O yuzden; bir kavramin ifadesi; hem goreceli, hem de degiskendir. Bir kisinin dogru dedigine, baskasi yanlis diyebilir. INANCLAR, CISI…

    • 14 cevap
    • 3,5b görüntü
  2. FELSEFEYİ NASIL SEVDİREBİLİRİZ. Felsefeyi insanlara sevdirmek ve sempatikleştirmek için çeşitli yöntemler uygulanıyor. Ben felsefeye soğuk yaklaşılmasının sebebinin felsefecilerin yaşamlarının ve kuramlarının öncelikle öğretilmeye ve anlatılmaya çalışılmasının sonucunda başlangıçta insanların gözünde felsefe büyüyor, birde kuramların karmaşıklığı işin içine girince anlamadığı şeye insanlar eğreti yaklaşıyor. Felsefeyle ilgileneceklerin her şey bir yana felsefi yazılarla ucundan bulaşması, sonra sonra sevdikçe, benimsedikçe karmaşık kuramlara girmesini daha güzel bir yöntem olarak benimsedim ve bu çeşitli yerlerden derlediğim, etik kurallara uyarak alıntı yaptığım yerler…

    • 64 cevap
    • 42,1b görüntü
  3. kendimi bildim bileli sordum ve bulduğum cevaplar hep yetersiz kaldı.

  4. Bilindigi gibi insanoglu kendini bildi bileli felsefenin varlik ile ilgili dali olan metafizikte, ontolojik ve teolojik olarak varligin ne oldugunu tartismakta ve bu varlik tartismasinda akilci ve inancsal bir sonuca varamamaktadir. Insanoglunun organi olan beyni ile bu organinin numenal yetisi olan dusunce; madde ve dusuncenin ilkligi, onceligi, tekligi, kesinligi, mutlakligi v.s. temelinde akilci ve inancsal ve ideolojik olarak, materyalizm ve nesnellik, idealizm ve oznellik ve daha sonradan yine insanoglunun herhangibir seyi ortaya koyumu olan kavramin da devreye girmesiyle, pozitivite ve isimcilik olarak uc koldan tartismaktadir. Iste bu basligin ve dile gelen…

    • 3 cevap
    • 3,4b görüntü
  5. Started by Zaman egleme beni,

    Sevgili Arkadaslar. Kiymetli büyüklerimiz cok güzel sözler, Atasözleri söylemislerdir. Isteyen buraya en cok sevdigi düsüncelerini veya duydugu en güzel sözleri yazsin. (tabiki, yazdigi güzel sözleri, kendide o zözlerden ne anlam cikardigini yazsa cok güzel olur.) Dertler icin tek bir deva vardir; dünyanin bütün ilaclarindan iyidir; calismak. (Dale Carnegie) Bence bu güzel bir söz. Insan calisinca bos durmaz, bos durmayinca devamli bir sey üretir, ürettiginde ise ortaya cikan sey herkese bir fayda getirir.

    • 29 cevap
    • 35,9b görüntü
  6. Misafir isimsizuye
    Started by Misafir isimsizuye ,

    Töz kavramı felsefe târihinde adını sıkça duyduğumuz bir kavram. Aristoteles’e gelinceye kadar bu kavram maddesel bir içerikten bağımsız değildi; tözün salt maddesel birşeyler imlediği düşünülmekteydi. Ne var ki Aristoteles bu kavramdan salt maddesel içerik yakıştırmasını silecek ve onu biçimsel bir içerikle içeriklendirecekti: Aristoteles tözü Türkçeye Metafizik adıyla çevrilen Prote Philosophia’sının yedinci kitabında inceler. Aristoteles’e göre tözün incelenmesi aslında varlığın incelenmesidir. Öte yandan varlık çeşitli anlamlara gelmektedir: a) bir şeyin olduğu şey veya töz, bir nitelik veya nicelik ve c) bu tür yüklemlerden biri. Varlık her ne kadar bu anlamlar…

    • 1 cevap
    • 19,3b görüntü
  7. Started by zeyynepp,

    Ütopya, aslinda olmayan, tasarlanmis olan ideal toplum ve devlet sekli anlami tasir. Ütopyalar, ideal düzen arayislarinin tasarlanmis tipik örnekleridir. Ütopyalar üzerine görüsler iki biçimde ortaya çikmistir. Bir kismi özendirici, istenen nitelikte, diger bir kismi ise korkutucu, ürkütücü ütopyalardir. Istenen (Özendirici nitelikte) Ütopyalar Bu tür ütopyalar, ideal bir toplum ve devlet tasarimlaridir. Bu özellikteki ütopyalarin en önemlileri sunlardir: Platon’un Ütopyasi Platon, "Devlet" adli eserinde ideal devletin nasil olacagini belirtmistir. Bu devlette insanlar üç sinifa bölünmüstür; Çalisanlar (isçiler, çiftçiler, zanaatkarlar), bekçiler (askerler…

    • 10 cevap
    • 76,4b görüntü
  8. Çok şey öğrendiğini sananların aslında hiç birşey öğrenmediğini Bir şeyi çok uzun süre saklayamacağını Dostlukların fedakarlıklar üzerine kurulu olduğunu En güvenilir yolun doğru sözden geçtiğini Geride bıraktıklarımızın bizimle anılacağını Hayatın hepimize başka şeyler öğrettiğini Bir tarafımız dolarken boş kalan yanımızın aşağı eğildiğini Herkesin bir potansiyeli olduğunu bittiğini sandığın anda başka bir yerden başladığını sabır denilen şeyin tıpkı bir süngere benzediğini ama onunda mutlak bir kapasitesi olduğunu duygusal insanların daha çok yıprandığını birgün mutlaka bütün gerçeklerim ortaya çıkacağını akıllı geçinenlerin yaptıkları hataların farkına bile…

      • Beğen
    • 18 cevap
    • 12,2b görüntü
  9. Started by crazy mom,

    Ilk once dusunce vardi da maddeyi mi yaratti yoksa madde hep ordaydi da dusunceyi mi yaratti. Yani eger ben dusunce maddeyi yaratti dersem idealist mi oluyorum aksini savunursam materyalist mi?

    • 5 cevap
    • 7,2b görüntü
  10. Started by Canraşit,

    SİZCE VİCDAN NEDİR ? Çeşitli sözlüklere göre vicdan tanımları: vicdan(1. anlamı) Ar. vicd¥n a. (vicda:nı) Kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç: “ Tüm insanlar dünyaya, kafa ve yüreklerinde bir iç mahkeme ile gelirler. Bunun adına vicdan denir. ” -A. Boysan. Güncel Türkçe Sözlük vicdan(2. anlamı) bk. törel bilinç BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü 1975 vicdan(3. anlamı) İng. conscience Kişinin tasarladığı ya da yapmakta olduğu davranışlarının uygun olup olmadığını kestirmesini sağlayan törel değerlerinin dizgeleştirilmiş durumu. BSTS…

      • Beğen
    • 219 cevap
    • 45,5b görüntü
  11. Started by evrensel-insan,

    Felsefe; varlık, bilgi, gerçek, adâlet, güzellik, doğruluk, akıl ve dil gibi konularla ilgili genel ve temel sorunlarla ilgili yapılan çalışmalardır. Felsefe düşünce sanatı olarak da bilinir. Yukaridaki tanimin disinda kalan herhangi bir sey kaldi mi? Iste yukaridaki bilgi bilimin de temelidir. Felsefe yöntemi Bulguların tutarlılığını denetlemek, türlü bulguları geniş düşünce örüntülerine yerleştirmek ya da bu örüntülerle olan ilişkilerini belirtmek, yani gerçeklere erişmek, araştırmaların ve bilimin temel konutlarını incelemek ve kurallara bağlamak, benimsenebilecek mantık ilkelerini önermek gibi özellikleri bulunan, gerçekler ile değerler üzerinde in…

  12. Rasyonalizm "Doğru ve genel geçer bilgi elde edilebilir. Böyle bir bilginin kaynağı akıldır, düşünmedir." tezini savunun görüşe, akılcılık (rasyonalizm) adı verilir. Bu görüşe göre, akıl yoluyla belirlenmiş zorunlu, kesin, genel geçer bilgi örneği matematik ve mantıktır. SOKRATES (M.Ö. 469-399) İlk rasyonalist düşünürdür. Sahip olduğu görüşlere ilişkin hiçbir yazılı eser bırakmamıştır. Onun görüşleri öğrencisi olan Platon'un kitaplarından öğrenilmiştir. Sokrates'e göre bilgilerimiz doğuştandır. Bunu kanıtlamak için hiç matematik bilgisi olmayan bir köleye, yönelttiği sorularla bir geometri öğretemez, ancak onda doğuştan bulunan bilgi ve düşüncelerini uyandırabil…

    • 3 cevap
    • 32,8b görüntü
  13. Started by Radya,

    İlk kez Mevlana ile çatıştı düşüncelerim.. Herkesin günahını kapatamayacağına göre !..Kendi göz kapağını kapat ! ~ Mevlâna Celâleddin-i Rûmî Nasıl yani? Dünya'da olup biten kötülüklere gözlerimi mi yumucam..dayak yiyen kadınlara, haksız savaşlara, öldürülen insanlara, öldürülen telef edilen bütün canlılara vs vs. ben anlayamadım, kabul edemedim... Her gün internette bir sürü düşünürün sözünü okuyorsunuz sizinde varsa böyle katılmadığınız sözler, yazın buraya tartışalım..

  14. Şems-i Tebrizi'nin 40 Kuralı ( Gönlü Geniş Ve Ruhu Gezginlerin Kırk Kuralı ) - Birinci Kural: Yaradanı hangi kelimelerle tanımladığımız, kendimizi nasıl gördüğümüze ayna tutar. Şayet Tanrı dendi mi öncelikle korkulacak, utanılacak bir varlık geliyorsa aklına, demek ki sende korku ve utanç içindesin çoğunlukla...Yok eğer Tanrı dendi mi evvela aşk, merhamet ve şefkat anlıyorsan, sende de bu vasıflardan bolca mevcut demektir. - İkinci Kural: Hak Yol' unda ilerlemek yürek işidir, akıl işi değil. Kılavuzun daima yüreğin olsun, omzun üstündeki kafan değil. Nefsini bilenlerden ol silenlerden değil! - Üçüncü Kural: Kuran dört seviyede okunab…

      • Beğen
    • 43 cevap
    • 373,3b görüntü
  15. Bilindigi gibi evrensel-insan lakabi olarak hem adi gecen baslik altinda, hem de diger konu kavram ve basliklarda evrensel-insan zihniyetinin, serbest dusunen, qua felsefi, yapilandirmaci epistemolojist ve devrimci sorgulamali insanoglu temelli ve zihinsel insanlasmayi hedefliyen bilgi ve dusunceleri dile gelmektedir. Herseyden once dile gelen zihniyetin vucudu o an o zihniyeti dile getiren vucuttur. Yalniz zihniyetin aslinda vucudu yoktur ve vucudu sadece kullanarak dusunce ve bilgisini dile getirir. Iste bir zihniyetin dusunce ve bilgisi dile geldikten sonra, onu alabilen, algilayabilen, onun ile etkilesen onu onemseyen ve ona ilgi duyan her vucut o zihniyeti alir v…

  16. Started by delifırtına,

    Biliyorum, çoğunuz iyi insanlarsınız. Bu yüzden hep kötüler kazanıyor zaten. Birçok kötü, hatta alçak tanıdım. Çoğu neşeli insanlardı. Hiçbirinde çekingen bir ruh haline rastlamadım. Kötüler atak, iyiler pısırıktır, etrafınıza bakın, en heyecan verici, en eğlenceli insanlar hep sahtekârlardır. Hepsi paldır küldür konuşan, ağız dolusu gülen insanlardır. Çünkü sahtekâr, sempatik olmak zorundadır. İyinin böyle bir mecburiyeti yoktur. İyi, sıkıcıdır. Kadınlar iyiler e değil, güvenilmez erkeklere aşık olur bu yüzden. Zaten aşk, denen altüst oluşla ancak bir üçkâğıtçı başa çıkabilir. Aşkın tadını çıkaramaz iyiler. Onlar sarılıp sessiz bir uzanmayı aşk zanneder. Tek düzedirler…

      • Beğen
    • 68 cevap
    • 28,1b görüntü
  17. Started by evrensel-insan,

    Insanoglunun dunya'ya neler ekledigini siralamadan once; insanoglu olmayan dunyanin durumunu ortaya koymak gerekir. Insanoglu yokken, dunyanin en guzel tarifi; AYNININ YANSISIDIR. Insanoglu ile birlikte; numenal yeti ve kavram dunyaya eklendi. Insanoglu once isareti yaratarak yansiyani bu isaretle ozdeslestirdi ve boylece dili ekledi. Dili sayesinde; kendine gore yansiyanlarin ne oldugunu algilamak ve yine kendine yansitmak icin; kendi dusuncesince; bilimi, felsefeyi, teknolojiyi ekledi. Butun bu eklemeleri yaparken; en onemli ekleme olan SOYUTU ve SOYUTLAMAYI EKLEDI. Eklemenin koken ve temelinden kaynaklanan ve evrensel olarak yerlestirilmis olan; AYRIMI, FARKI, CIKARI…

  18. Started by evrensel-insan,

    Evrensel-insan zihniyeti, asagidaki belirtilenleri ortaya koyar Birincisi, insanogluna yansiyan ve insanoglunca kavramlastirilarak yansitilan her turlu, alginin ifadesi ve yansitilmasinin mimari epistemolojik olarak insanogludur ve henuz baska bir insanoglu disi tur ve guc alternatif olarak yoktur Ikincisi, butun bu kavramla ozdeslesen, yansitilan; degerler, veriler, tabular, ideolojiler, inanclar, dil, felsefe ve bilim insanoglu yaptirilmisligidir. Ucuncusu, bu yaptirilmisligin yapi ve isleyisinin (x ve y) adi dogal zihniyettir ve bu zihniyet insandisi ve insanlikdisidir. Evrensel-insan zihniyeti, bu insandisi ve insanlikdisi olan dogal zihniyetin, insano…

  19. Started by evrensel-insan,

    Kavram felsefesi, konu olarak metafizigin ontolojik ideolojilerinin, real existance, yani gercek varlik kisminda yerini alir. Yalniz, felsefe de gercek varlik, ayni zamanda universals, yani evrensellerin ne oldugu konusunda da aciklama getirir. Gercek varlik temelinde, uc tane bilinen ana ideoloji vardir. Bunlar, gercek varligi su sekildetanimlarlar. Conceptualizm(Kavramcilik):Evrenseller, sadece oznel ve kisisel olarak vardir. Nominalizm(Isimleme, isimcilik):Evrenseller yoktur, mevcut degildir. Realizm(Gercekcilik):Evrenseller, sadece nesnel olarak vardir. Burada, gercek varlik katagorisinin, substantial existance, yani mustakil var olan varlik kata…

    • 2 cevap
    • 8,8b görüntü
  20. Baslikta belirtilen uclemi iyi algilamak gerekir. Birincisi, yer olmadan; ne yer tutanin olmasi, ne de zamanin olmasi mumkun degildir. Burada yeri iyi algilamak icin, bir kac ornek verebiliriz. Evren, bosluk, delik , uzay, gokyuzu, dunya, doga v.s. Ikincisi; yer tutan seyin olabilmesi de; ancak yer varsa mumkundur. Zaman konusuna gelince; zaman, herseyden once, yerde yer tutan parcanin, yani insanoglunun bir urunudur. Demekki zaman, insanoglu ile birlikte kavramlasmis ve soyut bir icerige sahiptir. Buradan ise; bir celiski ortaya cikmaktadir. Insanoglu, herseyini zaman soyutuna gore kavramlar ve belirtir. Bu da su demektir. Zaman, kavrami olmadan; ne yerin, ne de …

  21. Started by evrensel-insan,

    Hic dusundunuzmu, empati nedir?, Aslinda empati, kisaca ortak temeli oldugu karsitlari (sempati/antipati), biribirine rakip kilmadan ve birini digerine tercih etmeden, iki karsitinda, birbirine olan zitligini algilamak ve bu zitligi veren em pozitifin, ve dusunce ve de davranis disi kalisinin, bilincine ve farkina varmaktir. En genis anlamiyla,empati, konuya karsi tarafin yerinden bakmak anlamina gelse de, bu verilen anlam yeterli degildir. Cunku, genelde bu durum, duygusal bir hissin dogurdugudur. Mesela, bir dogal felaket oldugunda, bu felakete ugruyanlara karsi duyulan duygusal "acima, yardim" v.s. hissi, aslinda bir empatiden ziyade, kendin ile ve kendini o durum…

    • 1 cevap
    • 4,4b görüntü
  22. Started by evrensel-insan,

    Insanoglunun; normal veya dogal olarak ve alisilagelmis ve otomatiklesmis;tumdengelim ve tumevarim, mantigi ile; Farkli icerikteki;cikarsama ve curutme mantigi asagida; karsilikli olarak dizelenmistir.Sagdaki mantik, dogal ve normal olan; soldaki ise; farkli olan mantik yurutumudur. DIFFERENT UNIVERSE OF DISCOURSE DEGISIMDEN-BASKALASIMA BIREY-BIREYCI,VATANDAS BIREYSEL-TOPLUMSAL INSANSAL-INSANDISI, MADDE-TANRI EVRENSEL-ULKESEL, ENTERNASYONEL NOTR ALGI-DOGRU ALGI DISARIDAN-ICERIDEN DUSUNDUREN DUSUNCE-DOGAL DUSUNCE QUA YANASIMI-KISISEL YANASIM INSAN-KAVRAM,MADDE,DUSUNCE INSANLIK-INSANOGLU KAVRAMA-ANLAMA TUM RESIM-TARTISMA UCLEM-TEKLEM,IKILEM DORTLU K…

  23. Started by evrensel-insan,

    Felsefenin varlik konusunu isleyen metafizik dalinin, mustakil var olan varlik ile ilgili ideolojileri materyalizm (madde), idealizm (dusunce) ve pozitivizm (yok) olarak, insanoglu tarihinde yerini almistir. Pozitivizm, temel olarak akilciligin bir urunudur. Cunku akil, pozitivi ortaya koyar ve bu pozitivite, madde ve dusunce temelini red eder. Mustakil var olan varligi da, akilciligin temelinde "yok sayar." Pozitivizmin, inanc felsefesi ve teolojiye bakis acisi, ya insanoglu turu ve biri disindaki akilli tasarimcilik, panteizm (en genis mekan olarak evren) ve hyloteizm (maddenin akilciligi ve tanrisallasmasi) en cok bilinenlerdendir. Eger pozitivizmin akilcil…

  24. Started by evrensel-insan,

    Bilirsiniz, mistisizmin temelinde bir sir, gizem, mucize v.s. yatar. Iste bu gizemi, sirri ve bilhassa gelecegi okuma adina su istismar eden ve somuren bir suru fenomen okuyuculari ortaya cikar. Medyumlar, sihirbazlar, buyuculer, hascilar, hocalar, ufurukculer v.s. ve falcilar; evet falcilar. Aslinda tum bunlari falci basliginda birlestirmek hic te uygunsuz dusmez. Basta astroloji denilen, parapsikoloji denilen, alternatif tip denilen v.s. bir suru pseudo bilim, yani sozde/sahte bilimciler, ortada cirit atar ve ekonomik yasam saglar. Tabi bunun icin basta onlara bu ekonomiyi saglayacak bir beyin duzeyindeki kitle gerekir ve bu da zaten vardir. Neyse, yildiz, k…

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.