Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

30 Yıl Önce Steve Jobs, 1 Alışkanlığın Yapanları Hayalperestlerden Ayırdığını Söyledi

apple-ablemi-2.png

Son derece bağımsız, 'tek kişilik odak grubu' Apple kurucu ortağından şaşırtıcı tavsiyeler.

En sevmediğim şeylerden biri yardım istemektir. Sadece yardım istemekten hoşlanmamakla kalmıyorum, aynı zamanda zor şeyleri -- özellikle zor fiziksel şeyleri -- kendi başıma nasıl yapacağımı bulmaktan biraz sapkınca gurur duyuyorum. (Belki de bu sadece yardım istemekten hoşlanmamamın nedenini mantıklı hale getirmemdir.)

Eğer bir girişimciyseniz, muhtemelen ilişki kurabilirsiniz. İnsanların kendi işlerini kurmalarının nedenlerinden biri kendilerine güvenebilmektir. Kararlarına. Eylemlerine. Sıkı çalışmalarına, azim seviyelerine ve bir rüyanın peşinde mücadele etmeye ve hatta acı çekmeye istekli olmalarına.

Tek başına mı? Girişimciler bunu yapar.
Ancak, Steve Jobs'tan daha az otorite olmayan birine göre, sadece bir noktaya kadar. Jobs, her biri önemli bir girişimcilik özelliği olmasına rağmen, aşırı bağımsızlığın ve öz güvenin aslında başarınızı sınırlayabileceğini düşünüyordu.

Jobs'un dediği gibi:

Alıntı

Yardım istediğimde bana yardım etmek istemeyen hiç kimseye rastlamadım.

12 yaşındayken Bill Hewlett'i (Hewlett-Packard'ın kurucu ortağı) aradım. "Merhaba, ben Steve Jobs. 12 yaşındayım. Lise öğrencisiyim. Bir frekans sayacı yapmak istiyorum ve yedek parçanız olup olmadığını merak ediyordum." Güldü ve yedek parçaları bana verdi ve o yaz Hewlett-Packard'da bana bir iş verdi... ve cennete gitmiştim.

Çoğu insan telefonu açıp aramaz. Çoğu insan asla sormaz... ve bazen bir şeyler yapan insanları, sadece hayalini kuran insanlardan ayıran şey budur.

Jobs'a göre yardım istemek başarının temeliydi. Klasik bir örnek mi? İlk iPhone.

Erken bir prototipin sert kaplamalı plastik ekranı yeterince sert değildi: Jobs, cebinde sadece bir gün taşıdıktan sonra ekranın zaten çizildiğini fark etti.

Jobs kendi kendine yeten yolu seçebilirdi. Sorunu Apple'ın önemli kaynaklarını kullanarak kendisi çözmeye çalışabilirdi. Bunun yerine Jobs, Corning Glass'ın CEO'su Wendell Weeks'i aradı ve ihtiyaç duyduğu cam türünü anlattı. Bir süre ileri geri gittikten ve birkaç akıllıca etkili ikna sözcüğünden sonra Weeks, şirketin 1960'larda geliştirdiği ancak asla üretime sokmadığı bir ürün olan goril camı sağlayarak yardım etmeyi kabul etti.

Yıllar sonra, Jobs biyografi yazarı Walter Isaacson, Weeks'in ofisine girdiğinde sergilenen tek bir hatıra buldu, Jobs'tan "Sen olmadan bunu başaramazdık." yazan bir mektup.

Yardım istemenin olayı bu. Yardıma ihtiyacınız olduğunu kabul etmek, diğer kişinin gözünde kendinizi zayıf, savunmasız veya bir şekilde "eksik" hissetmenize neden olabilir.

Ama olan bu değil. Doğru şekilde yardım istediğinizde, diğer insanlar sizi düşünmez. Talebinizin dolaylı olarak onlara saygı duyduğunuzu, dolaylı olarak onlara güvendiğinizi gösterdiğini düşünürler. Bu, onların açıkça elde etmek için çok çalıştıkları becerilere, yeteneklere, deneyimlere veya kaynaklara değer verdiğinizi veya hayran olduğunuzu gösterir.

Elbette, yardım istemek sizi savunmasız da kılar. Birkaç yıl önce, Adam Grant'ten kitabım için bir tanıtım yazısı istemek istediğimde, beni reddedeceğinden korktuğum için neredeyse istemeyecektim. Aynı şey Ryan Holiday için de geçerliydi.

O e-postaları göndermekte zorlandım. Adam veya Ryan'ın sorduğum için beni küçümsemesini istemedim ve biliyordum ki -- bunun için hiçbir sebep olmasa da -- hayır derlerse bunu en azından biraz kişisel algılayacaktım. (Kendinizi savunmasız bir konuma soktuktan sonra kötü haberlere duygusal tepki vermemek zor.)

Yine de sormamak, elde edemeyeceğinizi garantilerdi. (Merak ediyorsanız, elde ettim.)

Jobs'un dediği gibi, "Harekete geçmelisin. Ve başarısız olmaya istekli olmalısın... telefonda insanlarla, bir şirket kurarken. ... Başarısız olmaktan korkuyorsan, çok ileri gidemezsin."

Eğer sormazsan, diğer insanlara da bir başkasının hayatında, ne kadar küçük olursa olsun, bir fark yaratma fırsatı vermemiş olursun.

Duvarındaki çerçeveli mektuba bakılırsa, Weeks Jobs için bu farkı yarattığı için açıkça gurur duyuyordu.

Belki de yardım istemenin başarının bu kadar güçlü bir göstergesi olmasının nedeni budur. Hiç kimse kendi başına değerli bir şey yapmaz ve yardım istemek uzun vadeli, karşılıklı olarak faydalı ilişkiler kurmanın ilk adımı olabilir.

Bunun hakkında düşünürseniz, başarının harika bir tanımı gibi geliyor.

Kaynak: I Inc

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.