Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Google'ın yapay zekası, dünyanın en zor matematik yarışmalarından birinde altı sorudan dördünü çözdü


Önerilen İletiler

  • Admin

Google'ın yapay zekası, dünyanın en zor matematik yarışmalarından birinde altı sorudan dördünü çözdü.

Bu, 'bir anlamda' gümüş madalya standardına eşdeğer

Uluslararası Matematik Olimpiyatı, benim gibi matematik körü biri için sadece korkutucu bir kelime dizisi değil, aynı zamanda 100'den fazla ülkeden lise öğrencileri için meşhur bir şekilde zorlu bir dünya şampiyonası matematik yarışmasıdır. Her yıl öğrenciler, seçtikleri bir ev sahibi ülkede matematiksel becerilerini sergilemek için yarışırlar ve her biri geri kalanımızın korkudan sinmesine neden olacak problemleri çözmeyi hedefler.

cyber-brain-7633488.jpg

Google DeepMind, iki yapay zeka sistemi olan AlphaProof ve AlphaGeometry 2'nin bu yılki yarışma sorularını birleşik bir sistem olarak ele aldığını duyurdu. Yapay zekanın çözümleri, daha önceki altın madalya kazananlar Profesör Sir Timothy Gowers ve Dr. Joseph Myers tarafından puanlandı; ikincisi, IMO 2024 Problem Seçim Komitesi'nin başkanıdır.

Yapay zeka, 42 üzerinden 28'lik birleşik bir puan elde etmekle kalmadı, altın madalya için gereken 29'dan bir puan eksik kaldı ve ayrıca yarışmanın en zor probleminde mükemmel bir puan elde etti (Ars Technica aracılığıyla). Aslında iyi ki de öyle, çünkü iki kombinatorik problem çözülmeden kaldı. Yine de, iyi olduğunuz şeye sadık kalın, değil mi?

Ancak, merhemde ufak bir sinek var. Prof Sir Timothy Gowers, bir Twitter başlığında, yapay zekanın gerçekten de çoğundan daha yüksek puan aldığını, ancak bunu yapmak için insan rakiplerinden çok daha uzun zamana ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. İnsan adaylar cevaplarını iki dört buçuk saatlik oturumda gönderiyor ve bir problem yapay zeka tarafından dakikalar içinde çözülürken, diğerlerini çözmek üç güne kadar sürüyor.

"İnsan yarışmacılara problem başına bu kadar zaman verilseydi, şüphesiz daha yüksek puan alırlardı," diye yazdı Sir Gowers.

"Yine de, (i) bu, otomatik teorem kanıtlayıcılarının daha önce yapabildiklerinin çok ötesinde ve (ii) bu sürelerin verimlilik kazanımları elde edildikçe azalması muhtemel."

Sadece bu değil, yapay zekanın bir sınav kağıdının önüne oturup kalemini çiğnemeye başlaması gibi bir şey de değil. Sorunlar elle Lean'e, bir kanıt asistanı ve programlama diline çevrildi, bu yüzden soruların otomatik biçimlendirilmesi eski moda insanlar tarafından gerçekleştirildi.

Yine de, iyi Profesörün belirttiği gibi, yapay zekanın burada başardığı şey, sorunları basitçe kaba kuvvetle çözmekten çok daha karmaşık ve ayrıntılı:

"Matematikçilerin çok çeşitli sorulara yanıtlar almasını sağlayacak bir programa sahip olmaya yakın olabiliriz, yeter ki bu sorular *çok* zor olmasın -birkaç saatte yapılabilecek türden bir şey."

"Matematikçilerin gereksiz olduğu noktaya yakın mıyız? Bunu söylemek zor. Sanırım hala bir veya iki atılım uzağımızda."

Kaynak: PC Gamer

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.