Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

USB Sürücüde Taşınabilir Bilgisayar Nasıl Oluşturulur


Önerilen İletiler

  • Admin

USB Sürücüde Taşınabilir Bilgisayar Nasıl Oluşturulur

Artık çoğumuz bulut depolama hizmetlerine kaydolduğumuza göre, USB sürücüler eskisi kadar yaygın değil, ancak hâlâ kullanımları var. Bu kullanımlardan biri, bilgisayar sisteminin tamamını, daha sonra her yere götürebileceğiniz USB bellek üzerinde çalıştırmaktır.

stick-7066254.jpg

Dosyalarınız ve uygulamalarınız evde veya ofiste kalmak yerine her zaman yanınızdadır ve yeni bir masadaysanız her şeyi istediğiniz gibi ayarlamak için zaman harcamanıza gerek kalmaz; sadece sürücüyü takın ve çalışmaya hazırsınız.

Nasıl çalışır

Elbette bir USB çubuğuyla bir bilgisayarın tamamını yanınızda taşıyamazsınız; bir monitöre, klavyeye, anakarta ve diğer her şeye ihtiyacınız var. Bununla birlikte, tüm yazılım ve depolama, taşınabilir bir USB sürücüsünde gerçekleştirilebilir: Yedek bir USB yuvası olan bir bilgisayara erişiminiz olduğu sürece, taşınabilir bilgisayarınızı çalıştırabilirsiniz.

Kullandığınız bilgisayardaki mevcut kuruluma da herhangi bir müdahale yoktur, dolayısıyla bir iş arkadaşınızdan veya arkadaşınızdan herhangi bir sorun yaşamadan bir tane ödünç alabilirsiniz. Bilgisayarı yeniden başlatıyorsunuz, ona dahili sürücüdekiler yerine USB belleğinizi yüklemesini söylüyorsunuz ve işletim sisteminiz beliriyor. İşiniz bittiğinde bilgisayarı kapatın, USB sürücünüzü çıkarın; arkanızda hiçbir iz bırakmazsınız.

Her zaman konumlar arasında hareket ediyorsanız ve gittiğiniz her yerde aynı masaüstü arayüzüne erişmek istiyorsanız bu harika bir şey. Ayrıca donanım kurulumunuzla ilgili sorunları gidermeye çalışıyorsanız veya bilgisayarınıza kalıcı olarak herhangi bir şey yüklemeden farklı işletim sistemlerini denemek istiyorsanız da yararlı olabilir.

Ancak bazı uyarıları aklınızda bulundurmanız gerekir. Bir USB sürücüsü, tam bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar sistemi kadar hızlı veya yetenekli değildir, bu nedenle temel bilgi işlem görevleriyle sınırlısınız. Bu, farklı mimarileri nedeniyle Mac'lerde de gerçekten işe yaramıyor; macOS'ta ayrı bir sistem çalıştırmanız gerekiyorsa en iyi yaklaşım, bir sanal makine kurmaktır.

Bir işletim sistemi seçme

USB PC'niz için bir işletim sistemi seçmeye gelince, isterseniz WinToUSB gibi üçüncü taraf bir araç aracılığıyla Windows'u kullanabilirsiniz, ancak bunun için ücretli bir lisansa ihtiyacınız olacaktır ve kullanıcı deneyimi en iyisi bu. Daha iyi bir fikir, Linux'un tadına bakmaktır: Yazılımın kullanımı ücretsiz olmakla kalmaz, aynı zamanda daha hafiftir, bu da USB sürücüsüne çok fazla stres yüklemeyeceğiniz ve her şeyin daha sorunsuz çalışması gerektiği anlamına gelir.

Linux'ta yeniyseniz, dağıtım olarak bilinen çok çeşitli seçeneklerle gelen açık kaynaklı bir masaüstü işletim sistemidir. Windows veya macOS ile aynı türden geniş bir yazılım seçimi veya donanım desteği sunmaz, ancak tüm temel bilgi işlem uygulamaları kapsanmaktadır: Web'e göz atabilir, e-postanızı kontrol edebilir, biraz iş yapabilir, görüntüleri düzenleyebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Linux.

Kullanmak istediğiniz dağıtımı seçmek size kalmış: Hemen hemen her Linux sürümü bir USB bellekten oldukça kolay bir şekilde çalıştırılabilir. Bununla birlikte, dağıtım belgelerinde "kalıcılık" adı verilen bir özelliği aradığınızdan emin olun; bu, her önyükleme yaptığınızda temiz bir sayfa ile yeniden başlamak yerine, ayarları ve dosyaları USB sürücüsüne kaydedebileceğiniz anlamına gelir Yukarı.

İdeal olarak, size mümkün olan en sorunsuz çalışmayı sağlayacak hafif ve basit bir dağıtım seçmek istersiniz. Puppy Linux ve Linux Lite genellikle bu özel amaç için tavsiye edilir; güvenlik öncelikliyse Tails harikadır; çevrimiçi olduğunuzda otomatik olarak Tor ağına bağlanır. Ubuntu da mükemmel bir seçimdir; gösterişli bir arayüz ve bol miktarda yardım belgesi sunar.

Başlarken

Tercih ettiğiniz Linux dağıtımının resmi web sitesine gidin, ardından bir ISO indirmesi arayın; bu aslında bütünüyle işletim sistemidir. Bunun gibi indirmeler genellikle birkaç gigabayt boyutunda olabilir, bu nedenle bir süre beklemeniz gerekebilir. USB kurulumuyla ilgili herhangi bir not veya öneri olup olmadığını görmek için dağıtımın belgelerine de göz atmaya değer.

Daha sonra, ISO'yu sizin için USB sürücüsüne yerleştirecek bir programa ihtiyacınız var; yalnızca dosyanın üzerine kopyalamak için değil, sürücüyü önyüklenebilir hale getirmek için de. Burada Rufus da dahil olmak üzere birkaç seçenek var, ancak biz bu kılavuz için Etcher'ı tercih ettik: Kullanımı gerçekten çok basit ve onu hem Windows'ta hem de macOS'ta (ve aslında Linux'ta) çalıştırabilirsiniz.

Etcher'ı çalıştırdığınızda üç aşama olduğunu göreceksiniz: ISO'yu diskten seçmek için dosyadan Flash'ı seçin, ardından bilgisayarınıza bağlı bir USB sürücüyü seçmek için Hedef seçin ve ardından işlemi tamamlamak için Flash'a tıklayın. USB sürücüleri söz konusu olduğunda, en az 8 GB'lik bir kapasitenin yanı sıra bulabileceğiniz en hızlı okuma/yazma hızları önerilir; seçtiğiniz dağıtımın sayfalarında daha fazla gereksinimin listelendiğini görebilirsiniz.

Tüm bunları hallettikten sonra, USB sürücünüzü herhangi bir bilgisayardaki boş bir USB bağlantı noktasına takarak, ardından bilgisayarı yeniden başlatıp USB bellekten önyüklemeyi seçerek kullanabilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağı değişiklik gösterir, ancak genellikle bilgisayar başlatılırken bir önyükleme aygıtı seçmek için bir tuşa basmayı içerir; emin değilseniz ekrandaki bir mesaja bakın veya bilgisayarla birlikte gelen belgelere bakın.

Kaynak: LifeHacker

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.