Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dağcı, Everest Dağı'nın zirvesinde rahatsız edici manzarayı paylaştı: 'İnsanlar dünyanın tepesini çöp kutusuna çevirmeyi başardı'


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dağcı, Everest Dağı'nın zirvesinde rahatsız edici manzarayı paylaştı: 'İnsanlar dünyanın tepesini çöp kutusuna çevirmeyi başardı'

Dünyanın güzel bir yerinde vakit geçirmek, çöpünüzü atma şansı olarak değil, bir ayrıcalık olarak görülmelidir.

Bir Reddit kullanıcısı, birisinin gezegendeki en ünlü noktalardan birinde geçirdiği anın fotoğrafını paylaştı: Everest Dağı'nın zirvesi. r/interestingasf*** alt dizininde şunu yazdılar: "Everest'in Zirvesinin Nasıl Göründüğünü Hiç Merak Ettiniz mi?"

Fotoğrafın arka planında Dünya göz kamaştırıyor, ancak selfie çeken kişinin hemen arkasındaki çöp yığını, güzelliğin dikkatini dağıtıyor. Çöp yığınlarının arasında yüzlerce rengarenk dua bayrağının olduğu görülüyor.

Bir yorumcu şunları söyledi: "Yani bu çok havalı, ama fotoğraf bir nevi çöplükte çekilmiş gibi görünüyor."

mount-everest-4751677.jpg

Dağda atık bırakan dağcılar uzun süredir bir sorun oluşturuyor; bazıları iniş sırasında ekipmanlarını taşımak yerine geride bırakmayı tercih ediyor.
2014 yılında Uluslararası Tırmanma ve Dağcılık Federasyonu (UIAA), "Everest Dağı'na tırmanan tüm dağcıların, dünyanın en yüksek zirvesini temizlemek için tasarlanan kurallar uyarınca 8 kilogram (17,6 pound) çöpü geri getirmek zorunda kalacağını" söyledi.

Ne yazık ki, bu kural henüz bu sorunu çözemedi. Earth.org'a göre Nepal'in 2023'te dağcılara rekor düzeyde 463 izin vermesiyle Everest Dağı her zamankinden daha popüler. Ancak Dünya'nın en yüksek noktasına ulaşmak zordur ve bu da tüm çöplerin temizlenmesini zorlaştırır. Geographical Magazine, Everest'te tahmini 30 ton (yaklaşık 33 ton) çöp bulunduğunu bildiriyor.

Çöplerin insanlara ve çevreye birçok zararlı etkisi vardır. Örneğin Everest'ten alınan kar örneklerinde mikroplastikler bulundu ve bunlar tüm organizmalar için toksik olabilir. Everest Dağı'nı temizlemek için çaba gösterildi ancak şu ana kadar sorun devam ediyor.

Neyse ki dünyanın diğer bölgelerinde birçok insan Dünyamızı çöplerden uzak tutmayı önemsiyor. Gönüllü gruplar park, plaj gibi yerlerden çöp toplamak için harcadıkları saatlerle büyük etki yarattı.

Dünyayı hepimiz için daha temiz, daha güvenli bir yer haline getirmek için birlikte çalışan kar amacı gütmeyen gruplar da var.

Reddit gönderisine yorum yapanların çoğu, Everest Dağı'nın tepesindeki çöpleri görünce tiksinti duydu. Bir yorumcu şunu söyledi: "İnsanlar dünyanın tepesini çöp kutusuna çevirmeyi başardılar."

Başka bir Reddit kullanıcısı şunları yazdı: "İğrenç, güzel şeylere sahip olamayız."

Kaynak: TCD

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.