Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yönlendirici (Router) nedir ve neden önemlidir?


Önerilen İletiler

  • Admin

Yönlendirici (Router) nedir ve neden önemlidir?

Yavaşlamaları önlemek için bir oyun yönlendiricisiyle ping'leri düşük tutun.

Yönlendiriciler, yönlendirme tablolarını ve protokollerini kullanarak veri paketlerini yönlendirir.

Yönlendirme sorunları, VPN'ler tarafından çözülen internet hızını etkileyebilir.

Hiç internete girip bir web sitesinin veya oyundaki bir sunucunun özellikle yavaş olduğunu, ancak internetin geri kalanının iyi olduğunu fark ettiğiniz oldu mu? Bu, bağlantınızdaki sorunun evinizdeki bir sorundan değil, eviniz ile bağlandığınız sunucu arasındaki zincirdeki bir sorundan kaynaklandığı yönlendirme sorununa bir örnek olabilir. İnternet yönlendirmesi, internet altyapısının sıklıkla gözden kaçırılan önemli bir parçasıdır ve internet deneyiminizi gerçekte ne kadar etkileyebileceğine şaşıracaksınız.

Oyun oynamak için tasarlanmış bir yönlendiriciyle ping'leri düşük ve tutarlı tutun.

İnternet yönlendirmesi nasıl çalışır?

Teknik açıklama

yonlendirici.jpg

İnterneti kullanırken ve dünyanın her yerindeki sunucularla iletişim kurarken gönderdiğiniz veriler "paketlere" bölünür. Her paket, kaynak ve hedef IP adresleri gibi verileri ve meta verileri içerir. Bu paketleri yönlendiren cihazlar olan yönlendiriciler bu süreçte çok önemli bir rol oynamaktadır. Birden fazla ağa bağlanırlar ve her paket için en iyi yola karar vermek için yönlendirme tablolarını kullanırlar. Bunlar, ağ topolojileri hakkındaki bilgileri paylaşmak için protokolleri kullanır ve bu protokoller şunları içerir:

BGP (Sınır Geçidi Protokolü): Büyük ağlar arasında yönlendirme için kullanılır

OSPF (Önce En Kısa Yolu Aç): Büyük ağlarda bağlantı durumlarına göre en iyi yolu bulmak için kullanılır

RIP (Yönlendirme Bilgi Protokolü): Uzaklık vektör algoritmalarını kullanan daha eski bir protokol

Bu yönlendiriciler, çeşitli hedeflere giden rotaları saklayan yönlendirme tablolarına dayanır. Bir paket yönlendiriciye ulaştığında, paketin bir sonraki nereye gönderileceğini belirlemek için yönlendirme tablosunu kontrol eder. Yol seçim süreci, en verimli yolu bulmak için mesafe, hız, maliyet ve güvenilirlik gibi faktörlere dayalı olarak birden fazla rotanın değerlendirilmesini içerir.

Bir yönlendirici bir ağa ilk bağlandığında, kullandığı yönlendirme protokollerinin aldığı bilgilere dayanarak bir başlangıç yönlendirme tablosu oluşturur. Bu, aynı ağ üzerinde bulunan ve ağın hemen dışında bulunan (ISP'nizin yönlendiricileri gibi) tüm cihazlardan oluşan bir ağ oluşturmak anlamına gelir.

Yönlendirme protokolleri yapılandırıldıktan sonra kendi özel algoritmalarına ve ölçümlerine göre en iyi yolları hesaplar. Bu en iyi yollar daha sonra yönlendirme tablolarına eklenir. Örneğin, OSPF en kısa yolu belirlemek için bağlantı durumu bilgilerini kullanırken BGP, otonom sistemler arasındaki yolları seçmek için politikaları ve nitelikleri kullanır. Ağ oluşturmada özerk bir sistem, internete ortak bir yönlendirme politikası sunan tek bir kuruluşun kontrolü altındaki IP ağları ve yönlendiricilerden oluşan bir koleksiyondur.

Ancak BGP güvene dayanır ve geçmişte suistimal edilmiştir. Örneğin 2008'de Pakistan hükümeti YouTube'u yasaklamaya çalıştı. Pakistan Telekom, YouTube'un adres bloğunu bir kara deliğe yönlendirmek için BGP'yi kullandı. Bu daha sonra Pakistan Telekom'un yukarı akış sağlayıcısı PCCW Global'e iletildi ve ardından küresel olarak dağıtıldı. Bu, sonuç olarak tüm YouTube trafiğinin kısa süreliğine Pakistan'daki bir kara deliğe yeniden yönlendirildiği anlamına geliyordu.

İnternet yönlendirmesi neden bağlantınızı bozabilir?

Çözülmesi zor bir problem

Temel yönlendirme anlayışını göz önünde bulundurarak, bir sunucuya olan bağlantınızı bir dizi "atlama" olarak görselleştirebilirsiniz. Bu atlamalar, paketlerinizin internet üzerinden aktarılırken attığı adımları temsil eder. Bu işlemi bilgisayarınızda, gönderdiğiniz paketin hedefe giden yolda geçtiği her bağlantıyı gösterecek olan bir traceroute aracılığıyla görselleştirebilirsiniz. Doğru yönlendirme, IP sahtekarlığı, rota ele geçirme ve hizmet reddi saldırıları gibi saldırıları önleyen güvenli yönlendirme uygulamalarıyla veri bütünlüğünün ve gizliliğinin korunmasına yardımcı olur.

Ancak bazen yönlendirme nadir de olsa sorunlara neden olabilir. Bu nedenle oyuncuları hedefleyen ve gecikmenin mümkün olduğunca düşük olmasını sağlayan Exitlag gibi VPN'ler mevcuttur. Bunu, internetim genel olarak iyi olmasına rağmen gecikmemin aniden yükseldiği ve bir süre yüksek kaldığı çevrimiçi oyun oynarken yaşadım. Bu gibi durumlarda bir traceroute, bağlantım boyunca bir yerde, genellikle ISP'm tarafından kontrol edilen bir yönlendiricide bir sorun ortaya çıkaracaktır. Bu durumlarda, Exitlag gibi araçların arkasındaki felsefe olan bir VPN kullanarak aslında başka bir rotayı "zorlayabilirsiniz".

Kaynak: XDA

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.