Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Akıllı telefon savaşlarında yeni bir dönem başlamak üzere


Önerilen İletiler

  • Admin

Akıllı telefon savaşlarında yeni bir dönem başlamak üzere

Apple, Samsung ve Google, cihazlarına yeni bir hayat kazandırmak için yapay zekaya yöneliyor.

smartphone-3179295.jpg

Bunu, telefon konusunda daha az hevesli olan tüketicilere telefon satmak için kullanacaklar.

Bu, akıllı telefon üreticileri arasındaki eskiden şiddetli ve şiddetli olan mücadelede yeni bir döneme işaret ediyor.

Neredeyse kesinlikle bir akıllı telefona sahipsiniz, ancak muhtemelen yıllardır aynı akıllı telefona sahip olduğunuzu hissediyorsunuz.

Apple ve Samsung gibi sektör devlerinin bir zamanlar tüketicilere ceplerine taşıyabilecekleri ileri teknolojiye sahip cihazlar sunmak için şiddetli akıllı telefon savaşları yürüttüğü yerlerde, bu cihazlar son yıllarda her yerde bulunur ve gündelik hale gelir ve yetenekleri görünüşte durağanlaşır.

Milyarlarca insanın akıllı telefon sahibi olması nedeniyle, bunları satan şirketlerin, kullanıcıları akıllı telefon almaya ikna etmek için daha az şey yapması gerekti.

Rekabet sona ermiş olabilir ancak orijinal akıllı telefon savaşları Steve Jobs için o kadar yoğundu ki bir keresinde "termonükleer savaş" başlatacağını ilan etmişti.

Apple'ın merhum kurucusu, Ocak 2007'de ilk iPhone'un tanıtılmasından yalnızca 11 ay sonra Google'ın tanıttığı akıllı telefon işletim sistemi Android'e öfkeliydi. Apple'ın sıkı çalışmasının çalındığını düşünüyordu.

Walter Isaacson tarafından imzalanan yetkili biyografisindeki bir hesaba göre Jobs, "Gerekirse son nefesimi harcayacağım ve Apple'ın 40 milyar dolarının her kuruşunu bankada bu yanlışı düzeltmek için harcayacağım" dedi.

Düşmanlık Google'ın ötesine geçti. Apple yöneticileri 2010 yılında iPhone'un karbon kopyası olduğunu düşündükleri Samsung Galaxy S'e sinirlenmişlerdi. Yıllarca Apple'ın ana tedarikçisi olduktan sonra Samsung'un Android'i cihazlarına entegre etmek için Google ile ortaklık kurma kararı daha fazla husumetin oluşmasına neden oldu.

Bunu patent ihlalleri iddialarıyla ilgili yıllarca süren şiddetli davalar izledi ve akıllı telefon üreticileri tüketicilere cepte taşınabilir donanım vizyonlarını satmak için rekabet ederken yoğun oyunseverlik yaşandı.

Her ne kadar bu sert çekişmelerin üzerinden birkaç yıl geçmiş olsa da (2018'de patentlerle ilgili bir mahkeme kararı bunların sona ermesinde rol oynamış olabilir), akıllı telefon savaşlarında yeni bir çağın başlamak üzere olduğuna dair işaretler var. Bu sefer yapay zeka tarafından güçlendirilmek üzere.

Yapay zeka çağında akıllı telefon savaşları

Akıllı telefon pazarı geride kaldı. Veri şirketi Canalys'in istatistikleri, 2023'te 1,14 milyar akıllı telefonun sevk edildiğini, 2022'ye göre %4 düşüş olduğunu gösterdi.

İnsanlar da mevcut telefonlarını daha uzun süre elinde tutuyor gibi görünüyor. Ticari hizmetler firması Assurant tarafından Kasım ayında yayınlanan veriler, takas edilen veya yükseltilen cihazların ortalama yaşının 3,5 yılın biraz üzerinde olduğunu ortaya çıkardı. Sektör, tüketicilerin her iki yılda bir yükseltme yapmalarını bekliyordu ancak bu değişimden tüketicileri sorumlu tutmak zor.

Apple sık sık öncekiyle neredeyse aynı görünen yeni iPhone modellerini tanıttı. Yeni özellikler de artımlı veya anlamsız görünebilir. iPhone 14 Pro ile aynı 6,1 inçlik "Süper Retina XDR ekrana" sahip olan iPhone 15 Pro, zil/sessiz anahtarını "eylem Düğmesi" ile değiştirdi. 6 çekirdekli GPU, 5 çekirdekli GPU'nun yerini aldı. Hikaye Samsung'un Galaxy serisi ve Google'ın Pixel telefonları için de benzer.

Ancak üretken yapay zeka, küçük değişiklikler çağını sona erdirecek gibi görünüyor.

Apple, Samsung ve Google, cihazlarına yeni bir hayat kazandırmak için teknolojiyi nasıl kullanacaklarını yüksek sesle konuşuyorlar.

Bu ayın başlarında, Apple CEO'su Tim Cook, şirketin Dünya Çapındaki Geliştiriciler Konferansı'nın birinci gününü, şirketin tüm donanım listesini yenilemeyi amaçlayan ve bu yılın sonlarında piyasaya sürülmesi planlanan yeni yapay zeka özellikleri paketi Apple Intelligence'ı tanıtarak başlattı.

Şirket, Apple Intelligence'ın iPhone'larda kullanıcıların e-postalardan, mesajlardan ve belgelerden ses özetlemeye ve sanal asistan Siri'yi geliştirmeye kadar her konuda "yazmalarını geliştirmelerine" yardımcı olacağını söyledi. Apple aynı zamanda ChatGPT yapımcısı OpenAI ile de popüler chatbot'u işletim sistemine daha derinlemesine entegre etmek için bir anlaşma yaptı.

iPhone'lar şirketin gelirinin yarısından fazlasını sağladı; yani geçen mali yılda 383,3 milyar dolarlık net satışın 200,6 milyar doları.

Şirket, Apple Intelligence'ın tüketicilerin ilgisini çekmesine ve Çin gibi pazarlarda satışları potansiyel olarak canlandırmasına güvenecek. Orada insanlar, Huawei'nin Mate 60 Pro'su gibi yerli rakiplerin yeni cihazlarını satın alıyor. Counterpoint'in rakamlarına göre Çin'de iPhone satışları 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık %19 düştü.

Google ve Samsung da bir o kadar meşguldü.

Geçtiğimiz ay Google, yapay zeka asistanı Project Astra'yı I/O konferansında tanıttı. Multimodal Gemini modeliyle desteklenen bu özellik, Pixel telefonlarda gerçek zamanlı konuşma ve destek sağlamak üzere tasarlandı. Genellikle sonbaharda tanıtılan yeni Pixel telefon listesi bunun yerine 13 Ağustos'ta sergilenecek.

Şirket ayrıca, rahatsız edici aramaların tespit edilmesine, yapay zeka tarafından oluşturulan görsellerin oluşturulup Gmail gibi uygulamalara bırakılmasına ve kullanıcıların basit sorular sorarak büyük PDF'lerden hızlı bir şekilde bilgi almasına olanak tanıyan diğer yapay zeka özelliklerini de duyurdu.

Gelecek ay Paris'te düzenlenecek bir etkinlikte Samsung, Galaxy S24 akıllı telefon serisinde yer alacak iletişim ile "anlamlı zeka"yı tanıtma girişimi olan "Galaxy AI" güncellemelerini açıklamayı planlıyor.

Güney Koreli teknoloji devi, akıllı telefon pazarının kralı olarak tacını yeniden kazanmayı umuyor olmalı. Pazar araştırma şirketi IDC'nin verileri, geçen yıl Apple'ın en büyük pazar payını elde etmesiyle bu yıl kaybettiğini gösteriyor.

Halihazırda sahip olduğunuz ürünlerde yıllarca süren sönük güncellemelerden sonra pazar bayatlamış olabilir, ancak akıllı telefon üreticileri yapay zekayı kullanıp heyecan yarattıkça, akıllı telefon üreticileri 2024'ü açık bir oyun alanı olarak görüyor.

Kaynak: BI

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.