Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Telefon Korsanlarının Bilgilerinizi Çalmadan Önce Telefonunuza Uzaktan Erişmesini Durdurmanın 5 Yolu


Önerilen İletiler

  • Admin

Telefon Korsanlarının Bilgilerinizi Çalmadan Önce Telefonunuza Uzaktan Erişmesini Durdurmanın 5 Yolu

Telefonlarımızın en değerli ve el üstünde tutulan eşyalarımızdan biri olmasının bir nedeni var. Sonuçta tonlarca önemli bilgi, hassas veri ve finansal araçlarımıza erişim içeriyorlar.

hacker-3480124.jpg

Tüm bu özellikleri bir tür dijital kalede korumayı çok istesek de, telefonlarımız istediğimiz güvenlik önlemlerinin yalnızca bir kısmını sunuyor.

Bu, bilgilerimizin yanlış ellere geçebileceği anlamına gelir. Bazı durumlarda, hain aktörler veya bilgisayar korsanları telefona uzaktan erişerek değerli verilerimizi çaldığında telefonumuzun güvenlik ihlali meydana gelebilir.

Kendimizi korumak için gerekli her türlü tedbiri almamız gerektiğini söylemeye gerek yok. Bu yazıda birisinin telefonunuza uzaktan erişmesini ve cihazın güvenliğini tehlikeye atmasını nasıl önleyeceğinizi tartışacağız.

1. Benzersiz ve Güçlü Şifreler Seçin

Birisinin telefona uzaktan erişmesini engellemenin belki de en önemli adımı, en basit ve en temel adımlardan biridir: benzersiz ve güçlü bir şifre veya PIN belirlemek.

Peki “Güçlü” Bir Şifre Tam Olarak Nelerden Oluşur?

Bir an için telefonunuzun spor salonunun soyunma kapısının kilidi olduğunu hayal edin.

10 olası sayı seçeneği varsa ve kilitlemek için yalnızca üç sayı kullanabiliyorsanız, yeterli zaman verildiğinde, içeri girmeye kararlı olan biri 720 olası kombinasyonu deneyebilecek ve sonunda içeri girecektir.

Şimdi bir bilgisayarın bu kadar az sayıda olası kombinasyonu ne kadar hızlı deneyebileceğini hayal edin.

Aynı senaryoyu düşünün, ancak dolapta seçilebilecek 30 sayı var ve tam kombinasyon için 5 basamak var.

Bu 17.100.720 farklı kombinasyon demektir ve bu bir bilgisayar için bile çok daha zorludur. Bu nedenle, iyi bir şifrenin ilk özelliği, onu uzun tutmaktır (en az 12 karakter önerilir).

Peki ya 12 karakterli bir şifre kullandıysanız, ancak şifre 123456789000 olsaydı. Bu muhtemelen bir bilgisayar korsanının deneyeceği ilk şeylerden biri olurdu, bu nedenle yaygın sayı kalıplarını kullanmamak önemlidir.

Karışık Karakter Türlerini Kullan

Ayrıca "şifre" veya "şifrem" gibi basit bir şey kullanmak da akıllıca değildir çünkü telefonunuza girmeye çalışan birinin deneyeceği ilk şey bu olacaktır.

Karışım ne kadar rastgele olursa o kadar iyidir. Şimdi büyük ve küçük harfleri, sayıları ve özel karakterleri hesaba katın.

Olası kombinasyonların sayısı inanılmaz derecede fazla olduğundan, güçlü bir şifre kırma programının bile başarılı olması pek mümkün değildir.

Birçok kullanıcı, güçlü parolalar oluşturmak ve bunları yalnızca kendilerinin erişebileceği bir yerde güvenli bir şekilde saklamak için parola yöneticisi uygulamalarını kullanmayı tercih eder.

Unutulmaz Hale Getirin ve Paylaşmayın

Söylemeye gerek yok, şifrenin hatırlayabileceğiniz veya güvenli erişime sahip olabileceğiniz bir şey olması gerekir, böylece telefonunuz kilitlenen kişi siz olmazsınız.

Ancak bunu herhangi biriyle paylaşmak asla akıllıca değildir. Kağıda yazmaktan veya şifrelenmemiş bir telefon dosyasında saklamaktan kaçının.

PIN'ler ayrıca kullanıcının hatırlaması daha kolay olduğu için de kullanılır. Yine de, sayılar yeterince rastgele hale getirilmediği sürece, daha önceki dolap örneğiyle aynı türden sorun kümesine düşüyorlar.

Asla 1234 gibi sıralı bir desen veya 8888 gibi yinelenen bir desen kullanmak istemezsiniz. PIN ne kadar rastgele olursa kırılması da o kadar zor olur.

2. 2FA'yı (İki Faktörlü Kimlik Doğrulama) Kurun

Banka kredisi almaya çalışırken sizden birden fazla kimlik doğrulama yöntemi istenir.

Bankalar sizinle olan yatırımlarını korumak isterler, bu nedenle sizin söylediğiniz kişi olduğunuzu bilmeleri gerekir.

Bu ikili koruma katmanı, telefonlarda iki faktörlü kimlik doğrulama veya 2FA olarak da kullanılabilir.

Bu yöntem, kullanıcıların telefonlarına girebilmek için yalnızca şifreden fazlasını sağlamalarını gerektirir.

Şifrenin doğru girilmesi, başka bir cihaza kod gönderilmesini tetikler. Kullanıcı ancak bu kodun doğru şekilde işlenmesi durumunda cihaza erişebilir.

Yani birisi şifreyi kırarsa kodu bilmesi gerekir, ancak uzaktan izinsiz giren bir kişi olarak kodun gönderileceği diğer cihaza sahip değildir ve bu da onu yetkisiz erişime karşı kilitler.

Telefonunuzda 2FA'yı şu şekilde kurabilirsiniz:

Telefonun Ayarlar menüsüne giriliyor.
Gizlilik ve Güvenlik sekmesini seçme.
2 Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Seçme.
Özelliği ayarlamak için talimatları izleyin.
iPhone'un iki faktörlü kimlik doğrulamasını (2FA) nasıl açacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Ayarlara git.
Adınıza dokunun.
Oturum Açma ve Güvenlik'e dokunun.
İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Aç'a dokunun.
Devam'a dokunun.
Güvenilir bir telefon numarası girin ve ardından İleri'ye dokunun.
Telefon numarasına gönderilen doğrulama kodunu girin.
2FA etkinleştirildiğinde, telefona her erişildiğinde kayıtlı cihaza benzersiz bir kod gönderilecektir.

3. Telefonunuzun İşletim Sistemini Güncel Tutun

Telefon ve tüm uygulamaları için en son ve en iyi güncellemeleri tutmak bir öncelik gibi görünmeyebilir, ancak güvenlik açısından çok önemlidir.

Çoğu güncelleme, belirlenen güvenlik açıklarına yönelik hata düzeltmeleri sağlar, böylece en son güncellemeler kullanıcıları daha iyi korur.

Telefonunuzun güncellenip güncellenmediğinden emin değilseniz bunu telefonunuzdaki Sistem Güncelleme veya Yazılım Güncelleme ayarları alanından kontrol edebilirsiniz.

Bir güncelleme mevcutsa, indirme ve yükleme seçeneği size sorulacaktır.

İşlem birkaç dakika sürebilir ancak önemlidir, dolayısıyla beklemeye değer. Ayrıca uygulama güncellemelerini günlük olarak kontrol etmeniz önerilir.

4. Güvenilmeyen Uygulamalardan Kaçının

Uygulama güvenliğinden bahsetmişken, yalnızca doğrulanmış ve saygın uygulamaları kullanmak da önemlidir.

Uygulama mağazalarında açılan birçok uygulama yeterince masum görünüyor ancak kullanıcıların telefonunuza arka uçtan erişmesine olanak tanıyan kötü niyetli kusurlarla dolu.

Emin değilseniz yorumları okumayı düşünmeli, resmi uygulama mağazası dışında hiçbir yerden uygulama indirmemeli ve uygulamanın kurulum sırasında hangi izinleri istediğini görmelisiniz.

Birçok uygulama konumunuza, mesajlarınıza, kişilerinize vb. erişmek ister, bu nedenle neye izin verdiğiniz konusunda dikkatli olmanız önemlidir.

5. Diğer Güvenlik Önlemleri

Birçok telefon kullanıcısı Wi-Fi'ye bağlanmayı neredeyse alışkanlık haline getirir, ancak Wi-Fi ağları güvenli olmadığında (örneğin alışveriş merkezleri, oteller, havaalanları vb.), bu ağlara bağlanmak yetkisiz kişilerin telefonunuza erişmesini kolaylaştırır.

Ağ adının bulunduğunuz konumla eşleştiğinden emin olun ve rastgele ağlara bağlanmaktan kaçının.

Eğer mecbursanız, herhangi bir hassas hesaba, finansal hesaba veya şifrenizi yazmanızı gerektiren herhangi bir şeye erişmeyin.

Web sitelerine eriştiğinizde adlarının, web sitesinin dış taraflarca şifrelenmesini sağlayan HTTPS (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü) ile başladığından emin olun.

Mümkün olduğunda VPN'leri (Sanal Özel Ağlar) kullanmayı da düşünün. Bu ağlar iletilen verileri şifreleyerek bilgisayar korsanlarının bu verilere erişmesini zorlaştırır.

Sonuç

İyi güvenlik alışkanlıkları uygulamak, telefonunuza yetkisiz uzaktan izinsiz giriş olasılığını büyük ölçüde azaltmanın harika bir yoludur.

Bu yöntemlerin hiçbiri %100 güvenli değildir, ancak bunların faydalarının birleşimi, bir bilgisayar korsanının içeri girmesi çok zor olduğundan, birisinin telefonunuza uzaktan erişme şansını önemli ölçüde azaltır.

Daha gelişmiş bilgisayar korsanları hakkında endişelenmeden önce endişelenmeyin, onların akıllarında çok daha büyük hedefler vardır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.