Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin, başarılı Chang'e-6 ay misyonunun ardından derin uzayı hedefliyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin, başarılı Chang'e-6 ay misyonunun ardından derin uzayı hedefliyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), halihazırda ayın uzak tarafından 1.935,3 gram ay toprağı alan Chang'e-6 örnek iade misyonunun ötesine bakıyor.

chang_e_6_moon.jpg

CNSA yetkilileri 27 Haziran'da ikinci Tianwen misyonunun gelecek yıl başlamasının planlandığını açıkladı. Üçüncü ve dördüncü Tianwen misyonlarının 2030'da başlaması bekleniyor.

Çin'in ilk mürettebatlı misyonlarını aya göndermeyi hedeflemesi nedeniyle bir sonraki Chang'e ay misyonu da geliştirilme aşamasındadır.

Çin'in yaklaşmakta olan derin uzay görevleri

Çin'in Chang'e-6 misyonu 25 Haziran'da Dünya'ya döndü. Ay'ın uzak tarafından ilk ay örneklerini getirerek tarih yazdı.

Bu arada Çin'in uzay yönetimi şimdiden gelecekteki çabalara odaklanmış durumda. Tianwen-2, asteroit örnekleri toplamak ve bir kuyruklu yıldızla buluşmak için ortak bir görev olacak. CNSA yetkilileri, misyonun Mayıs 2025'te Uzun Yürüyüş 3B roketiyle fırlatılacağını söyledi.

Tianwen-2, Dünya'ya yakın asteroit 469219 Kamoʻoalewa'yı hedef alacak. Örnekleri toplayacak ve fırlatmadan yaklaşık iki buçuk yıl sonra bunları Dünya'ya geri gönderecek. NASA'nın OSIRIS-REx sondasına benzer şekilde, Tianwen-2 uzay aracı da örnekleri Dünya'ya yakın uçuş sırasında teslim edecek. Daha sonra ana kuşak kuyruklu yıldızı 311P/PANSTARRS'a doğru ilerleyecek.

Tianwen-3'ün Mars'a örnek iade görevi olması planlanırken, Tianwen-4'ün Jüpiter'e uçması planlanıyor. SpaceNews'in bir raporuna göre Tianwen-4, güneş enerjisiyle çalışan bir Jüpiter yörünge aracını ve Uranüs'ün yanından uçuş gerçekleştirecek radyoizotopla çalışan bir uzay aracını içerecek.

Çin'in bir sonraki ay misyonu

Çin aynı zamanda Shackleton kraterine inmesi beklenen Chang'e-7 ay güney kutbu misyonuna da hazırlanıyor.

Geçtiğimiz yıl CNSA, şu anda fırlatma tarihi olarak 2028'i hedefleyen Chang'e-8'in fırsatlarına ilişkin bir duyuru yayınlamıştı. Duyuruda CNSA, uluslararası araştırma kurumları için 200 kg'a kadar faydalı yük alacağını belirtmişti.

Çin'in uzay endüstrisi son yıllarda hızlı bir ilerleme kaydetti. Ülkenin kendi yörünge karakolu olan Tianlong uzay istasyonu var ve son yıllarda birçok ay görevi başlattı.

Chang'e-6, ayın yakın tarafından örnekler alan Chang'e-5'ten sonra ikinci ay numune göreviydi. Çin ayrıca 2030 yılına kadar astronotları aya göndermeyi ve ayın güney kutbunda bir araştırma üssü kurmayı planlıyor.

Kaynak: IE

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.