Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Plastik cerrahlar sahte botoksa karşı uyarıda bulundu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Plastik cerrahlar sahte botoksa karşı uyarıda bulundu

Ruhsatsız hizmet sağlayıcılar tarafından tedavi edilen 11 kadın hastaneye kaldırıldı

lips-8704166.jpg

Bildirilen semptomlar arasında yorgunluk, halsizlik ve hatta nefes almada zorluk yer alıyor

Yüksek dozlarda botulinum toksini (Botox'un 'sihirli bileşeni') ölümcül olabilir
 
Doktorlar ve devlet kurumları, 22 kadının sahte botoks nedeniyle olumsuz tepkiler alması ve bunların yarısının hastaneye kaldırılması üzerine alarma geçiyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 18 Nisan itibarıyla 11 eyaletten 22 kişi, lisanssız veya eğitimsiz sağlayıcılardan popüler dolgu maddesi enjeksiyonu aldıktan sonra zararlı reaksiyonlar bildirdi.

Kadınların hiçbirine tıbbi ortamda bu prosedür uygulanmadı; bunun yerine Botoks'u spa'larda veya evde yaptırdıklarını anlattılar.

Zararlı reaksiyonlar 4 Kasım 2023 ile 31 Mart 2024 tarihleri arasında Kaliforniya, Colorado, Florida, Illinois, Kentucky, Nebraska, New Jersey, New York, Tennessee, Texas ve Washington dahil olmak üzere birçok eyalette bildirildi.

Botoks uygulayan eğitimsiz kişilerin yanı sıra sorun daha da derinleşiyor; lisanslı tıp profesyonellerinin sahte ürün satan üreticiler tarafından hedef alındığı noktaya kadar.

New York merkezli önde gelen bir estetik kliniği olan Aion Aesthetics'in kurucu ortağı Dr. Akis Ntonos, 'Bize Botoks ve dolgu maddelerini çok düşük bir fiyata sunan üçüncü taraf şirketler her hafta bizimle iletişime geçiyor' dedi.

Botoksun 'sihirli bileşeni' Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksindir. Bu nedenle marka adı 'botulinum' ve 'toksin'in birleşimidir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bu toksinler dünyadaki en ölümcül toksinler arasındadır; ancak tedavilerde yalnızca küçük, lokalize dozlar kullanılır, bu da yan etkilerin genellikle minimum düzeyde ve geçici olduğu anlamına gelir.

Ntonos, "Biz buna nöromodülatör diyoruz" dedi. 'Temel olarak beyninizle kaslarınızdaki reseptörler arasındaki yolları keser.'

Toksin, bir nörotransmiter olan asetilkolinin beyindeki akson uçlarından salınmasını önleyerek kas felcine neden olur ve kırışıklıkların yumuşamasına neden olur.

Botoks, tıbbi kontrol standartlarını karşılayan, botulinum toksini tip A'nın steril, dondurularak kurutulmuş bir formunu kullanır. Etkiler üç ila 12 ay arasında sürebilir.

Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği'ne göre 2022'de 8.736.591 kişinin Botoks veya benzeri tedaviler almasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde popülerliği kanıtlandı.

Ancak bu yüksek talep başka sorunlara da yol açıyor. Geçen Mayıs ayında, ABD Gümrük ve Sınır Koruması, Cincinnati'deki memurların iki haftalık bir süre içinde 78 sevkiyat onaylanmamış enjekte edilebilir madde ele geçirdiğini duyurdu.

Ürün Bulgaristan, İspanya, Çin ve Kore'den, olumsuz reaksiyonların bildirildiği Florida ve New York dahil ABD eyaletlerine seyahat ediyordu.

Ntonos, DailyMail.com'a, sahte dolgu maddelerinin Botox üreticisi Allergan'ın talep ettiği fiyatın beşte biri ile sekizde biri arasında bir fiyata gidebileceğini söyledi.

'Yani bunun bazı uygulamalar için çok çekici olduğunu tahmin edebilirsiniz' dedi.

Ancak onaylanmamış ürünler, saflaştırılmamış veya tehlikeli derecede yüksek dozlarda botulinum toksini içerebilir veya muhtemelen ilacın hiçbirini içermeyebilir ve sonuçlar felaket olabilir.

İnsanlar bulanık ve çift görme, göz kapaklarının sarkması, yutma güçlüğü, ağız kuruluğu, geveleyerek konuşma, yorgunluk ve halsizlik ve en uç vakalarda nefes almada zorluk yaşadıklarını bildirdiler.

Geçen ay açıklanan 22 vakanın 20'sinde, toksinin enjeksiyon bölgesinin dışına yayıldığı endişesi nedeniyle 11 kadın hastaneye kaldırıldı ve altısı botulizm antitoksini ile tedavi edildi.

Ölümcül olabilen botulizm testi yapılan yedi kişiden altısı negatif çıktı. Bir kişi için sonuçlar halen beklemededir.

Kadınların yaşları 25 ila 59 arasında değişiyordu ve ortalama yaş 41'di. Yirmi kişi kozmetik amaçlı botulinum toksini enjeksiyonu aldığını bildirdi.

Sorunlu bir şekilde, kadınların tümü enjeksiyonları lisanssız veya eğitimsiz kişilerden veya sağlık hizmeti dışındaki ortamlardan aldıklarını bildirdi.

Hastaneye kaldırılmaların hızla artması devlet kurumlarında endişeye yol açtı ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi, tüketicileri 18 Nisan'da sahte Botoks satışı konusunda uyardı.

Raporda, ürünlerin tamamı olmasa da çoğunun, Botoks'un gerçek üreticisi olan 'Allergan' adının damgalandığını gösteren sahte ambalaj fotoğrafları yer alıyordu.

Ancak FDA'ya göre uyarı işaretleri var.

2020 yılında Allergan'ı bünyesine katan AbbVie, orijinal ürünlerini 50, 100 ve 200 ünitelik doz formlarında satıyor. Sahte ürünler kolayca ayırt edilebilen 150 birime bölünebilir.

Üreticinin dış karton üzerinde 'Allergan Aesthetics / An AbbVie Company' veya 'abbvie' olarak listelenmesi gerekir ve FDA onaylı Botox, aktif içeriği dış karton ve flakon üzerinde 'OnabotulinumtoxinA' olarak gösterir.

Bu arada sahte ambalaj, aktif içeriği 'Botulinum Toksini Tip A' olarak listeliyor ve ürünü 'BOTOX® KOZMETİK / onabotulinumtoxinA / Enjeksiyon için' veya 'OnabotulinumtoxinA / BOTOX® / enjeksiyon için' olarak markalıyor.

Diğer hediyeler, C3709C3 lot numarasını içeren bir dış karton ve şişe veya İngilizce dışında herhangi bir dilde bir dış kartondur.

En yeni sahte ürünlerin bazılarında kutunun üzerinde ayırt edici bir holografik havai fişek deseni de bulunuyor.

Basit bir Google araması, kâr elde etmek için ürünlerini orijinalmiş gibi göstermeye çalışan, gürültülü bir rakip denizini ortaya çıkarır.

Merkezi Güney Kore'de olduğu iddia edilen bir şirketin Türkçe internet sitesinde 'Botox 100IU, ilaç sektörünün önde gelen şirketlerinden Allergan tarafından üretiliyor' yazıyor.

'Birçok testten geçti ve bir takım araştırmalardan sonra Botox muhteşem sonuçlar ortaya koydu.'

Hindistan merkezli bir başka site ise, Allergan logosunu da taşıyan, kutusunda 'Botulinum Type A - Botox Cosmetic' yazan ürün için 48 saatte teslimat sözü veriyor.

Peki sahte Botoks'u bu kadar tehlikeli yapan şey nedir? Tıp uzmanları, bunu tek bir nedene bağlamanın zor olduğunu söylüyor.

Ntonos, "Şişenin içinde gerçek bir nöromodülatör olabilir, ancak sorun şu ki, bu toksinler sıcaklığa bağımlıdır" diye açıkladı.

'Eğer bir şey yurt dışına bir konteyner içinde gönderiliyorsa ve sıcaklık zaman içinde tutarlı değilse işte o zaman sorun yaşayabiliriz. Şişenin içinde ne olduğu önemli değil çünkü karaborsa kimyasallarının bir kombinasyonu olabilir. Bilmiyoruz.'

Dolayısıyla problemin temelinde yatan şey; çoğu durumda tüketiciler ve sağlayıcıların ne satın aldıklarını bilmemeleridir. Buna, maliyetleri düşürmeye çalışan tıp uzmanları da dahildir.

Üreticiler de bunu biliyor ve bazıları prosedürü gerçekleştirme lisansına sahip olanları hedef almak için ellerinden geleni yapıyorlar.

'Beni internette bulabilecekler mi, enjekte edilebilir ilaç yaptıklarını görüyorlar. Bu yüzden onlar için kolay bir hedefim'' dedi Ntonos.

'Bu kişi botoks için 10 dolar ödüyor ve şimdi bunu sana 4 dolara verebilirim' gibi. Neden hayır dediler? Sağ? Ve size şunu söyleyeyim, tıp uzmanları bile daha ucuz ürünü satın alacaktır.'

Teklif her ne kadar cazip görünse de çok daha maliyetli bir bedelle geliyor: Botoks'u uygulamak için gerekli olan tıbbi lisansın iptali.

Bu, CDC'nin raporunda değindiği daha da büyük bir soruna yol açıyor. Genellikle spa ve güzellik salonlarında çalışan estetik uzmanları, ilacı yasal olarak sunamazlar.

Ntonos, "Konferanslara gittiğimizde bu konu hakkında çok konuşmaya çalışıyoruz, çünkü piyasada, özellikle de New York City'de, insanlar botoks veya dolgu maddelerinin çok çeşitli fiyatlarını görüyorlar" dedi.

'Botoks FDA onaylı bir ilaçtır. Tedarikçi olarak ne kadar satın alırsak alalım, şirketlerin bizim için üründe indirim yapması yasa dışıdır. Pek çok insan bana şöyle diyor: "Sağlayıcım çok fazla ürün alıyor, bu yüzden onları daha ucuza alıyorlar." Bu bir tehlike işaretidir.'

FDA şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan şüpheli sahte Botoks ürünlerini araştırmak için AbbVie ile birlikte çalışıyor.

Ajans, tüketicilere, sağlayıcılarına ilacı uygulamak için lisanslı ve eğitimli olup olmadıklarını sormalarını ve ürünü yetkili bir kaynaktan aldıklarını doğrulamalarını tavsiye ediyor.

Ntonos, eğer bir muayenehane ilaç üreticileriyle ilişkili bir ödül programı sunmuyorsa müşterilerini dikkatli olmaya teşvik ediyor. Bunlar arasında Allergan için Allē ve Galderma için ASPIRE yer alıyor.

Hepsinden önemli ipucu? Doktorunuzu tanıyın.

Ntonos, "İnsanlara güveneceğiniz birini bulmanız, onlarla röportaj yapmanız ve bir ilişki kurmanız gerektiğini söylüyorum" dedi.

'Ve bu kişiyi bulduğunuzda ona güvenmeniz gerekir. Fiyat için alışveriş yapmayın. Bu bir tıbbi hizmettir. Eğer ameliyata giderseniz en ucuz fiyatı değil, en iyi sonucu ararsınız.'

Ntonos, Botox'un kesinlikle ucuz bir hizmet olmadığını söyledi.

'Bu şu anda fiyat aralığınızın dışında bir şeyse, şimdi yapmayın. Paradan tasarruf edin ve gelecekte yapın. Ve yasa dışı bir şey için yarı fiyatına ödeme riskine girmekten daha iyi bir sonuç elde edersiniz.'

Kaynak: Daily Mail

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.