Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İşte Yeni Bitcoin ETF'leri Nasıl Çalışacak?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

İşte Yeni Bitcoin ETF'leri Nasıl Çalışacak?

Düzenleyiciler, doğrudan Bitcoin tutan ilk ABD borsa yatırım fonlarına yeşil ışık yaktı. Kripto meraklıları, BlackRock ve Fidelity Investments gibi varlık yöneticileri tarafından desteklenen yeni fonların, daha fazla ana akım yatırımcıyı Bitcoin'e çekeceğini umuyor.

bitcoin-2643159.jpg

Yeni ETF'ler birçok açıdan 2000'li yılların başında ortaya çıkan ve değerli metale yatırım yapmanın popüler bir yolu haline gelen altın ETF'lerine benzemektedir. Yatırımcılar, fiziki altın külçeleri satın almak yerine, tıpkı hisse senedi satın alıyormuş gibi, aracı kurumları aracılığıyla bir altın fonundaki hisseleri satın alabilecekler.

Benzer şekilde, yeni spot bitcoin ETF'leri de bitcoin satın almayı kolaylaştırmak için tasarlandı. Dijital bir cüzdan kurmanıza, anahtarlarınızı ezberlemenize ve bir kripto borsasında hesap oluşturmanıza gerek kalmayacak. Hisse senetleri, tahviller ve diğer ETF'lerle işlem yapmak için halihazırda kullanabileceğiniz aracı kurum hesabını kullanabilirsiniz.

İlk önce ilk şeyler: "Spot" Bitcoin ETF'si nedir?

Yatırımcılar için Bitcoin'i tutan bir fondur. "Spot" terimi, Bitcoin fiyatına bağlı bir türev yerine, gerçek Bitcoin'i tuttuğu anlamına gelir. ETF hisselerinin fiyatı, kripto para piyasalarındaki Bitcoin fiyatının dalgalanmalarına paralel olarak artmalı ve düşmelidir.

Durun, Bitcoin ETF'leri birkaç yıldır mevcut değil mi? Burada yeni olan tam olarak ne?

2021'de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, dijital para biriminin fiyatını takip eden bir türev türü olan bitcoin vadeli işlemlerini tutan ETF'lerin kapısını açtı. Ancak SEC, gerçek bitcoinleri tutan spot bitcoin ETF'lerine izin verilmesine direndi. Ajans, spot bitcoin piyasasının piyasa manipülasyonuna duyarlı olduğunu savunarak duruşunu haklı çıkardı.

Kripto yatırımını savunanlar, bitcoin vadeli işlemlerine dayalı ETF'lere izin verirken spot bitcoin ETF'lerine izin vermemenin mantıksız olduğunu söyledi. Bir fon yöneticisi ajansa dava açtı ve ağustos ayında SEC'e spot Bitcoin ETF'lerine izin vermesi yönünde baskı yapan bir mahkeme kararını kazandı.

Yeni Bitcoin ETF'leri nasıl çalışıyor?

Görünüşte, yeni bitcoin ETF'leri, bitcoin havuzlarını yöneten ve hisse ihraç eden tröstlerdir. Örneğin BlackRock'un bitcoin ETF'si Delaware merkezli iShares Bitcoin Trust'tır.

Piyasa yapıcı olarak bilinen elektronik ticaret firmaları sürekli olarak ETF hisselerini alıp satmaktadır. Piyasa yapıcılar, ETF hisselerinin fiyatı ile Bitcoin'in değerine bağlı olarak fiyatlarının ne olması gerektiği arasındaki küçük farklılıkları yakalayarak, ETF'nin Bitcoin fiyatını takip etmesini sağlamaya yardımcı olur.

Bu piyasa yapıcılardan bazıları aynı zamanda "yetkili katılımcılardır"; mevcut hisse miktarının artmasına ve yatırımcı talebiyle daralmasına yardımcı olan firmalardır. Bankalar da böyle bir rol oynayabilir. Yeni bitcoin ETF'lerinin yetkili katılımcıları arasında elektronik ticaret devleri Jane Street Capital ve Virtu Financial ile JPMorgan Chase'in ABD aracılık kolu yer alıyor.

Bir yatırımcı akınının bitcoin ETF'nin hisselerini satın aldığını varsayalım. Talepteki artışı gören yetkili katılımcılar vakfa nakit teslim ediyor. Buna karşılık, vakıf yeni hisse sepetleri oluşturur ve bunları yetkili katılımcılara teslim eder. Bu, ETF hisselerinin arzını genişletir. Bu arada, güven bitcoin varlıklarını artırıyor, böylece daha fazla yatırımcının katılmasıyla bitcoin havuzu büyüyor.

Tersi senaryoda (yatırımcılar Bitcoin ETF hisselerini elden çıkardığında) süreç tersine işliyor. Yetkili katılımcılar, hisseleri nakde çevirmek için vakfa getiriyor, bu da hisse arzını daraltıyor. Ve güven, bitcoin varlıklarının boyutunu azaltır.

ETF için bitcoin'i gerçekte kim alıp satıyor?

Yeni ETF'lerin çoğu, ihtiyaç duyulduğunda bitcoin alıp satmak için üçüncü taraflara güvenecek. Bunlar genellikle büyük kripto para blokları alıp satma konusunda uzmanlaşmış masalara sahip ticaret firmalarıdır.

Başlangıçta, yeni bitcoin ETF'lerinin arkasındaki varlık yöneticileri, bitcoin'i yönetmek için farklı bir model için baskı yaptı. Bu "ayni" model kapsamında, yetkili katılımcılar, hisse oluşturduklarında vakfa bitcoin teslim edecek veya hisseleri karşılığında bitcoin olarak ödeme alacaklardır. Bazı ETF yöneticileri, ayni modelin, yaratımların ve geri ödemelerin nakit olarak gerçekleştirildiği, sonradan benimsenen modelden daha basit ve daha etkili olduğunu söylüyor.

Ancak ETF yöneticileri, ayni modelin geçen yılın sonlarında SEC ile yapılan görüşmelerin odak noktası haline gelen düzenleyici kaygıları artırdığını söyledi. Endişeler, yetkili katılımcıların ABD borsasında kayıtlı broker-bayiler olmasından ve yönetmeliklerin broker-satıcıların kriptoyla işlem yapmasına açıkça izin vermemesinden kaynaklanıyordu.

Düzenleyici başvurulara göre Aralık ayına gelindiğinde Bitcoin ETF'leri başlatmak isteyen tüm varlık yöneticileri, yetkili katılımcıların Bitcoin'e dokunmasına gerek olmayan bir nakit modeline geçti. Bu kararın kazananlarından biri: artık yeni nesil bitcoin ETF'leri için yetkili katılımcılar olarak hareket etme olasılıkları daha yüksek olan, bankalar gibi sıkı bir şekilde denetlenen Wall Street firmaları.

Bitcoin ETF'sine yatırım yapmanın bana maliyeti nedir?

ETF'yi destekleyen varlık yöneticileri yıllık ücret alacak. Bunlar, Bitwise'dan %0,2 kadar düşük bir orandan Grayscale Investments'tan %1,5'e kadar değişmektedir; birçoğu yatırımcıları çekmek için başlangıç döneminde sıfır ücret teklif ediyor.

Bu yeni ETF'lerin elindeki bitcoin hacklenebilir mi?

Bitcoin'in bilgisayar korsanları tarafından çalınma tehlikesi her zaman vardır. Yeni bitcoin ETF'lerinin tümü, güvenlik ihlallerini düzenleyici dosyalarının ayrıntılı baskısında potansiyel bir risk olarak listeliyor. Ve bu hafta SEC'in X hesabının hacklenmesi, bitcoin ETF'lerinin onayını vaktinden önce duyurması, kripto pazarında hilelerin devam ettiğini gösteriyor.

Varlıklarının güvende olduğundan emin olmak için yeni bitcoin ETF'leri, ETF dünyasında standart bir uygulama olan üçüncü taraf saklayıcılara güveniyor. Örneğin, altın ETF'leri genellikle fiziksel altın depolamak için kasaları olan bankalarla ortaklık kurar.

Yeni bitcoin ETF'lerinin çoğu, saklamacı olarak Coinbase'i seçti. Yani bu fonlardan biri Bitcoin satın aldığında, paralar Coinbase'deki özel bir hesaba park ediliyor. Bu tür saklayıcılar genellikle kripto varlıklarının anahtarlarını, onları güvende tutmak için "soğuk depoda" (internete bağlı olmayan çevrimdışı konumlarda) tutar. Altın kasanın dijital eşdeğeridir.

Kaynak: TWSJ

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.