Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Bu yıl sinemalarda 75 film izledim; işte en iyi 5 ve en kötü 5 film

Sinemalarda çok fazla film görüyorum. Christopher Nolan gibi ben de filmlerin beyazperdede daha iyi olduğuna inanıyorum ve yerel sinemamın aylık 20 dolar karşılığında sınırsız bilet sunması sayesinde, genellikle haftada en az bir kez sinemada bulunabiliyorum.

2023 yılı boyunca sinemalarda 75 film izledim ve bu sayı yıl bitmeden daha da artacak. Bu toplam, Barbie'den Oppenheimer'a (evet, arka arkaya izledim) yılın en büyük filmlerinin hemen hemen tamamını, ayrıca daha küçük bağımsız yapımları ve iyi bir önlem olarak birkaç yüksek profilli yabancı filmi içeriyor.

Pek çok film tutkunu gibi ben de her yıl sinemalarda izlediğim her şeyin sıralı bir listesini özenle tutuyorum. Aşağıda son 12 ayda beyazperdede izlediğim en iyi 5 filmi ve erken çıkışa neden olan 5 filmi bulacaksınız.

2023'ün en sevdiğim 5 filmi

5. Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomy of a Fall)

Bir Düşüşün Anatomisi'ne girerken bildiğim tek şey, Mayıs ayında Cannes Film Festivali'nde prestijli Altın Palmiye ödülünü kazanmış olmasıydı ve 152 dakika sonra neden genel halktan önce ödüle layık görüldüğünü tam olarak anladım. görme şansım bile oldu.

Özünde büyüleyici bir anne/oğul ilişkisini barındıran bir mahkeme salonu draması olan Anatomy of a Fall, beni çoğu aksiyon-gerilim filminden daha fazla etkiledi. Fransız filmi, kocasını (Samuel Theis) üçüncü katın penceresinden dışarı iterek öldürmekle suçlanan başarılı bir romancının (Sandra Hüller) hikayesini anlatıyor. Masumiyetini protesto ederken, kör oğlu (Milo Machado-Graner) ortada kalır ve dava, onun tek tanık olarak olayları hatırlamasına dayanabilir. Bir Düşüşün Anatomisi bir oyunculuk gösterisi ve tatillerde yeniden izlemek için sabırsızlanıyorum.

4. Örümcek Adam: Örümcek Ayetinin Ötesinde (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

Marvel's Spider-Man 2'nin PS5'te ve Spider-Man: Across the Spider-Verse'in hak ettiği beğeniyi kazanmasıyla Spider-Man hayranları için harika bir yıl oldu. 2018 yapımı son derece fantastik Into the Spider-Verse'ın devamı, Miles Morales'in (Shameik Moore) Spider-People'ın çoklu evrenine bir adım daha atmasını ve yeni bir tehdit olan Spot (Jason Schwartzman) ile yüzleşmesini konu alıyor.

Across the Spider-Verse'de en çok sevdiğim şey, pek çok farklı unsuru tatmin edici bir bütün halinde başarılı bir şekilde harmanlamasıdır. Örneğin, Örümcek Gwen'e (Hailee Steinfeld) büyük bir odaklanma var ama bu asla Miles'ın hikayesinin pahasına olmuyor. Üstelik zaten geniş olan oyuncu kadrosuna Spider-Man 2099 (Oscar Isaac) gibi yeni karakterler ekleniyor ve harika sonuçlar alınıyor. Animasyon kalitesinin bir şekilde öncekinden daha iyi olduğunu da göz ardı edemeyiz. Takip için beklemenin uzun sürmesi çok yazık.

3. Katil (The Killer)

The Killer'ın şaşırtıcı derecede bölücü bir film olduğunu kanıtladığı için bunun benim en tartışmalı seçimim olabileceğinden şüpheleniyorum. Bununla birlikte, bir başka mükemmel John Wick devam filminin vizyona girdiği bir yılda, yönetmen David Fincher'ın 2023'ün en heyecan verici aksiyon sahnesini tasarlamış olması, The Killer'ın favoriler listemde yer alması için tek neden.

Katil, özellikle lazer keskinliğinde kurgu harikası olan açılış anlarıyla, Fincher'ın kusursuz temiz film yapımı için iyi yağlanmış bir araç. Bu aksiyon-gerilim filmi, bazıları tarafından sıcak olmaması ve sönen sonu nedeniyle eleştirildi. Bununla birlikte, tekil uygulamasını neredeyse kusursuz buldum ve Michael Fassbender'ın merkezi performansı büyüleyici. Katil büyük ekranda en çok parlıyor, bu yüzden çoğu insanın onu Netflix'te görmesi çok yazık.

2. Geçmiş Yaşamlar (Past Lives)

Geçmiş Yaşamlar, ağustos ayında ilk izlediğimden beri hemen hemen her gün düşündüğüm bir film. Bu yürek sızlatan romantik dizi, iki çocukluk arkadaşı Nora (Greta Lee) ve Hae'nin (Teo Yoo) yirmi yılı aşkın bir süre boyunca birbirlerinden ayrılıp tekrar bir araya gelmelerini ve yaptıkları (ve yapmadıkları) seçimler üzerine düşünmelerini konu alıyor. Önemli bir hafta boyunca bunu başaramadım.

Yazar/yönetmen Celine Song olay örgüsünü "yarı-otobiyografik" olarak tanımladı ve beyazperdeye yansıdı. Geçmiş Yaşamları izlemek, birinin günlüğünün sayfalarını okumak ve onun en derin düşüncelerini ve duygularını öğrenmek gibi bir duygu. Film, iki ana performansı ve son derece güçlü yazımıyla neredeyse tüm alanlarda bir ustalık sınıfı niteliğinde. Filmin tamamı son derece büyüleyici ama bunca ay sonra beni en çok etkileyen melankolik son oldu.

1. Oppenheimer

Oppenheimer'ın belki de en sevdiğim Christopher Nolan filmi olduğunu söylediğimde, geçmiş çalışmalarının kalitesi göz önüne alındığında gerçekten büyük bir övgü ama bu baş döndürücü biyografik film beni her düzeyde etkiledi. Oyuncu listesi burada anlatılmayacak kadar dolu ama Cillian Murphy bir filmin tüm devini öyle bir sabitliyor ki, gerçekten çok az oyuncunun taklit edebileceğine inanıyorum. Baştan sona onunla eşleşmeyi başaran Emily Blunt, Robert Downey Jr. ve Florence Pugh'a da teşekkür etmem gerekiyor.

Nolan'ın yönetmenliği nadiren bu kadar yaratıcı olmuştur ve Oppenheimer'ın bombalama sonrası konuşması gibi sahneler saf sinema enerjisiyle çatırdamaktadır. Dünyanın ilk nükleer silahını yaratan Manhattan Projesi'nin sürükleyici ama bir o kadar da dehşet verici bir anlatımını aktaran Oppenheimer, yakın zamanda Nolan'ın en eğlenceli filmi olarak gösterilmeyecek ancak bu film, işinin zirvesinde, ileri görüşlü bir yönetmeni temsil ediyor. Gerçek bir başyapıt ve 2023'te sinemalarda izlediğim en iyi film.

2023'ün en kötü 5 filmi

5. Karınca Adam ve Yaban Arısı: Kuantumani (Ant-Man and the Wasp: Quantumania)

2021 gibi erken bir tarihte Marvel yorgunluğu çekiyordum ama Ant-Man and the Wasp: Quantumania, giderek hantallaşan MCU'ya olan yorgunluğumu düpedüz ilgisizliğe dönüştüren filmdi. Bu acı verici derecede dağınık gişe rekorları kıran film, keyifsiz aksiyonun, tuhaf olay örgüsünün ve ince çizilmiş karakterlerin korkunç bir karışımıdır.

Yenilmezler'in karşılaşacağı bir sonraki Thanos düzeyindeki tehdit olması gereken Jonathan Majors'ın Fatih Kang'ının ilk kez düzgün bir şekilde ortaya çıkması bile bu gerçekten berbat çizgi roman filmini biraz bile eğlenceli hale getiremedi. Ant-Man and the Wasp: Quantumania'nın Marvel evreninde yeni bir aşamayı başlatması gerekiyordu ancak bunun yerine Avengers: Endgame'in zaferinden sonra bu aşamaya gelmeleri gerekip gerekmediğini sormama neden oldu.

4. Hızlı X (Fast X)

Hızlı ve Öfkeli serisi bir süredir çarklarını döndürüyor ve Fast X, bu serinin hurdalığa götürülmesi gerektiğinin bir başka kanıtı. Saçma sapan hikayede Jason Momoa, 2011 yapımı Fast Five'da meydana gelen olaylar nedeniyle Dom (Vin Diesel) ve ekibinden intikam almak isteyen karizmatik bir kötü adam olarak kadroya katılıyor.

Elbette, bu son filmi doğrudan çok sevilen beşinci Fast filmine bağlamak, bize yalnızca bu serinin taze ve heyecan verici olduğu bir zamanı hatırlatmaya hizmet ediyor. F&F'nin hayran hizmeti kamera rolleri ve geri dönen karakterlere olan takıntısının artık geçerliliğini yitiren ucuz bir numara gibi göründüğünden bahsetmiyorum bile. Momoa biraz enerji veriyor ve bazı aksiyon sahneleri iyi hazırlanmış, ancak Fast X'in heyecan verici sonu, bir sonraki adım için heyecanlanmak yerine gözlerimi devirmeme neden oldu.

3. 65

65'te Adam Driver, tarih öncesi Dünya'ya düşen ve hayatta kalan genç bir kişiye yol boyunca eşlik ederken Jurassic yaratıklarla ve gezegenin düşman arazileriyle mücadele etmek zorunda kalan bir uzay pilotunu canlandırıyor. Kağıt üzerinde bu bir film için gerçekten harika bir fikir, bu yüzden 65'in öncülünün vaat ettiği heyecanı asla yakalayamaması son derece sinir bozucu.

Sürücü, merhametli kısa çalışma süresinin çoğunda sıkılmış görünüyor, bu da kendimi koltuğumda uyanık tutmaya çalışırken bağdaştırabildiğim bir duygu. Üçüncü perdede bile ikili, Tyrannosaurus Rex de dahil olmak üzere her türden dinoya karşı mücadele ederken, 65 nabzı yükseltmek için çok az şey yapıyor. Bu, potansiyeline ulaşmaya asla yaklaşmayan ve harika bir fikrin israfından başka bir şey olmayan bir film. Bunun yerine kısa ömürlü Terra Nova dizisini izlemenizi tavsiye ederim.

2. Sinsi: Kırmızı Kapı (Insidious: The Red Door)

Korku türü için karışık bir yıl oldu; Talk to Me ve Beau is Afraid gibi bazı öne çıkanlar oldu ama aynı zamanda hedefi kaçıran pek çok ürkütücü film de vardı. Sinsi: Kırmızı Kapı'nın hangi kampa düştüğünü tahmin edenlere ödül yok.

Uzun süredir devam eden serideki bu beşinci girişe, Insidious 2'nin devamı olduğu için biraz kredi vereceğim. Arka arkaya ön filmlerden sonra, genel hikayeyi ileriye taşımak, The Red Door'un öne çıkmasına yardımcı oluyor. Ancak bu çok küçük övgü dışında bu konuda söyleyebileceğim çok az olumlu şey var. Önceki Sinsi filmler, atlama korkularına ve ucuz korku klişelerine aşırı güvenme nedeniyle eleştirilmişti ve The Red Door da farklı değil. Ancak en büyük suçu şişirilmiş çalışma süresidir. Jenerikler nihayet yayınlandığında gerçekten korkutucu olan tek şey, bunu izleyerek ne kadar zaman harcadığımdı.

1. Şeytan Çıkaran: İnançlı (The Exorcist: Believer)

The Exorcist: Believer, planlanan yeni film üçlemesinin ilk eski devam filmi, ancak bu ilk bölüme dayanarak, bu yolculuğu sonuna kadar izlemeye istekli çok fazla insan olacağını hayal edemiyorum. Kısacası The Exorcist: Believer, bu ikonik korku titanı için yeni bir dönemi başlatmanın gerçekten heyecan verici bir yolu.

Her yerde sorunlar var, ancak en affedilemez olanlar arasında dayanıksız olay örgüsü, çok daha üstün orijinale ucuz geri dönüşlerin bolluğu ve yönetmen David Gordon Green'in macerasız film yapımcılığı yer alıyor. Ancak bu gemiyi gerçekten batıracak ölümcül bir kusur varsa o da The Exorcist: Believer'da gerçek bir korku unsurunun bulunmamasıdır. Exorcist şimdiye kadar yapılmış en korkunç filmlerden biri olarak kabul ediliyor ancak Believer'ın yakın zamanda bu filmle aynı sıralamada yer almayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

Kaynak: Tom's Guide

movie-2545676.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.