Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Droneliner ile Tanışın: Pilot Gerektirmeyen Dünyanın En Ağır Kargo Uçağı

Droneliner, havacılık endüstrisinde devrim yaratacak şekilde süresiz olarak havada kalabilen bilgisayarlı bir kargo uçağı tasarlıyor.

rs=w:1240,h:620,cg:true

DL200 ve DL350 etkileyici kargo kapasitelerine ve menzillerine sahip olacak, aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlayacak ve karbon emisyonlarını azaltacak.

Droneliner'ın otonom ve geniş tasarımı çevrimiçi alışveriş endüstrisini dönüştürebilir ancak güvenlik endişeleri hâlâ bir sorun olmaya devam ediyor.

Sürdürülebilirliğin ön planda tutulduğu havacılıkta daha otomatikleştirilmiş bir çağa doğru ilerledikçe, otomatikleştirilmiş uçaklarla ilgili pek çok gelişme yaşanıyor. En uç tekliflerden biri, teorik olarak süresiz olarak havada kalabilen bilgisayarlı bir kargo uçağıdır.

rs=w:1160,h:653

Droneliner

Otomatik uçak elbette yeni bir kavram değil. Geçtiğimiz yıllarda birçok şirket otonom uçuşu gerçeğe dönüştürmek için yola çıktı. Büyümeleri, pilot sıkıntısı ve havacılık endüstrisinde sürdürülebilirliğin iyileştirilmesi ihtiyacıyla önemli ölçüde bağlantılı. Bu nedenle birçok şirket, hem güvenli hem de sürdürülebilir otonom teknolojili uçaklar geliştirme sürecindedir.

rs=w:1160,h:653

Bunlardan biri olan İngiltere merkezli Droneliner adlı şirket, otonom fütüristik bir kargo uçağı geliştiriyor. Şirket, DL200 ve DL350 olmak üzere iki farklı uçağın konseptini tanıttı. Daha küçük olan DL200, iki seviyede 40'tan fazla kargo konteynerini barındırabilen tek bir güçlendirilmiş motorla elektrikle çalıştırılacak. Maksimum kargo ağırlığı 200 ton, maksimum kalkış ağırlığı kapasitesi ise 350 ton olacak.

droneliner.jpg

Öte yandan, daha büyük versiyon olan DL350, dünyanın en ağır uçağı olacak ve gücünü iki hibrit seçmeli turbofan motordan alacak. DL350, maksimum kargo ağırlığı 350 ton olan üç seviyede 80'e kadar konteyneri barındırabilecek. Ayrıca DL350, maksimum 600 ton kalkış ağırlığı kapasitesine sahip olacak.

rs=w:1160,h:653

Hem DL200 hem de DL350, 6.500 deniz mili menzile sahip olacak. Droneliner Tasarım Direktörü Mike Debens, The Sun'a yaptığı açıklamada, uçağı "jumbo jetten bu yana en heyecan verici yeni uçak" olarak nitelendirdi. Yine de Debens, Droneliner'ı hizmete sokmanın milyarlarca dolara mal olacağına inanıyor ancak yine de uçağın on yılın sonunda gökyüzünde olacağına inanıyor. Droneliner o kadar büyüktür ki, muazzam büyüklüğü ve bol miktarda kargo taşımasına olanak tanıyan sağlam motorları sayesinde, kargo ambarında bir jumbo jetin ağırlığını taşıyabilmektedir.

rs=w:1240,cg:true

Fütüristik özellikler

Droneliner, taksi, iniş ve kalkış için yakıt yükünü destekleyen hibrit bir sisteme sahip, yakıt açısından en verimli uzun mesafe uçağı olacak şekilde tasarlandı. Ultra alçak kayalıklı gövdesi, sürtünmeyi azaltacak ve yakıt tasarruflu operasyonlara olanak sağlayacak şekilde tasarlanmış olup, uçağın tek bir uçuşta uzun mesafeler kat etmesine olanak tanır. Üstelik uçak, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ve hidrojen yakıtı ile çalıştırılacak ve bu sayede karbon emisyonları %95 azaltılacak ve aynı zamanda taşıma maliyetlerinde %90'ın üzerinde bir azalma sağlanacağı için işletme maliyetleri de düşürülecek.

DRN01_Top-Profile_Statistics-1-scaled.jp

Bu, uçağın tamamen otonom olmasına ek olarak, yani pilot olmadan kendi kendine uçabileceği anlamına geliyor. Bu sayede uçağın kokpite veya basınçlandırmaya ihtiyacı olmayacak, bu da daha hızlı yükleme ve boşaltma olanağı sağlayacak. Konteynerlerin uçağa daha hızlı girip çıkabilmesi için uçağın önü ve arkası açılabilmektedir.

Sonuç

Eğer uçak gerçeğe dönüşecek olsaydı, özellikle sorunlarla karşı karşıya kalan çevrimiçi alışveriş sektöründe olasılıklar sonsuz olurdu. Müşterilerin siparişlerini önemli ölçüde daha hızlı alabilmelerini sağlamak için çevrimiçi alışverişi değiştirebilir.

Bununla birlikte, büyük yükseliş potansiyeline rağmen Droneliner kendi payına düşen engellerle karşı karşıya. Uçağın gerçeğe dönüşmesi milyarlarca dolara mal olmakla kalmayacak, aynı zamanda gökyüzünde mürettebatsız devasa bir uçağa ilişkin güvenlik endişeleri de göz korkutucu. Güvenlikle başa çıkmak için Droneliner yerleşim bölgeleri üzerinden uçmayacak ve yalnızca eski askeri havalimanlarından veya artık kullanılmayan havalimanlarından uçuş yapacak.

Kaynak: SimpleFlying

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.