Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Avokado Çeşidi 

Kaç çeşit avokado olduğunu biliyor musun? Muhtemelen, Amerika Birleşik Devletleri'nde tüketilen tüm avokadoların %95'ini oluşturduğundan (Meksika'dan Avokado başına) meşhur Hass'ı denemişsinizdir. Ama buradaki tek avokado bu değil. Aslında avokado 10.000 yıldan fazla bir süredir var; bugün bilinen 500'den fazla çeşidi var.

Tüm bu çeşitlerin (veya çeşitlerin) Guatemala, Meksika veya Batı Hindistan kökleri vardır. Ve birçok avokado, Meksika ve Guatemala fidelerinin soyundan gelen Hass gibi melezlerdir. Ancak konu bu meyveler olduğunda, kökenleri tek ayırt edici faktör değildir. Avokado ağaçları, çiçeklerinin açma şekline göre A tipi ve B tipi olmak üzere kategorilere ayrılır. A Tipi meyvelerin genellikle daha koyu tenli ve yağlı ete sahip olduğu bilinirken, B Tipi meyvelerin genellikle hassas, yeşil bir kabukla kaplı olduğu bilinir. Bunlar arasında çekirdek büyüklüğü de farklılık göstermektedir ve bazı perakendeciler çekirdeksiz avokado bile pazarlamaktadır.

Pek çok farklı avokadonun bulunduğu ürün reyonunun bu çeşitliliği yansıtmasını beklersiniz. Ancak bunun yerine Hass yığın halindedir ve diğer türlerin bulunması daha zordur. Peki neden bir avokado pazara hakim oluyor? Peki başka hangi çeşitleri kaçırıyoruz? Amerika'nın en çok satan avokadosunun yanı sıra 11 lezzetli ancak daha az bilinen çeşidi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Fuerte

6723.png

Hass avokado piyasaya çıkmadan önce Fuerte üstündü. Fuerte fidanları, diğer birkaç çeşitle birlikte 1911'de Meksika'dan Los Angeles İlçesine nakledildi. Ancak şiddetli donma nedeniyle bu ağaçların çoğu öldüğünde, 15 numaralı parti dirençli olduğunu kanıtladı. Hayatta kalan bu çeşit, uygun bir şekilde İspanyolca'da "güçlü" anlamına gelen Fuerte olarak adlandırıldı.

Hass ile karşılaştırıldığında Fuertes daha büyük ancak bu her zaman daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Avokado dünyasında bariz bir dezavantaj olan oldukça büyük bir çukura sahiptir. Ancak Fuerte'nin lezzeti, eksikliklerinin çoğunu kapatıyor. Tüketicilerin sevdiği karakteristik bir fındık tadı var ve bu da onu Amerika'daki en popüler ikinci avokado yapıyor (Homestead ve Chill'e göre).

Kaliforniya köklerine rağmen Fuerte artık esas olarak Florida'da yetişiyor. Florida avokadoları daha düşük yağ içeriğine sahip olma eğilimindedir ve bu da onlara "slimcado" takma adını verir. Ancak daha az yağ, dilimlendiğinde daha iyi dayandıkları anlamına gelir ve bu da avokadonun birden fazla yönden fuerte olmasını sağlar. Yani, tostunuzun üzerinde mükemmel görüntüye sahip dilimler istiyorsanız, bu avokadoyu tercih edin.

Hass

6501-960x960.webp

Hass, çoğumuzun sonsuza dek telaffuz ettiği "hoss" değil, kitle ile kafiyelidir. 2012 yılı itibarıyla Hass, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen tüm avokadoların %95'ini oluşturmaktadır (Kaliforniya Davis Üniversitesi'ne göre). Ancak bu her zaman böyle değildi. Hass avokadoları, 1926 yılında Kaliforniyalı bir postacı ve avokado meraklısı olan Rudolph Hass'ın bulabildiği tohumları ekmeye başlamasıyla tesadüfen gelişti. Bu ağaçlardan biri bol miktarda koyu renkli, inişli çıkışlı meyve üretti. Çocukları tereyağlı lezzete bayılıyordu ve meyve kısa sürede ailenin adaşı haline geldi.

Çiftçiler Hass ağaçlarını seviyor çünkü kalın kabuğu nakliye ve taşıma için ideal olan yüksek miktarda meyve üretiyorlar. Tüketiciler de kullanışlı boyutu ve zengin tadı nedeniyle Hass'ı seviyor. İnsanlar başlangıçta olgun avokadoyu Fuerte'nin yeşil rengiyle ilişkilendirse de, akıllıca bir pazarlama kampanyasının ardından Hass kervanına atladılar. Kaliforniya Avokado Komisyonu araştırma programı direktörü Tim Spann şunları söyledi: "Bu, yerleşik olgunluk göstergesi - siyah kabuk - hakkında konuşularak ve satış noktasında meyvelerin üzerine 'Ripe for' yazan çıkartmalar yapıştırılarak yapıldı. Bu gece'" (Smithsonian Magazine aracılığıyla). Güvenilirliği ve anında tatmini seven bir kültürle Hass'ın hızla şöhrete kavuşması şaşırtıcı değil.

Hass, avokadonun altın standardı haline geldi ve muhtemelen süslü tostlarda veya guacamolede bulacağınız şey. Ancak daha büyüğün daha iyi olduğuna inanıyorsanız, onun soyundan gelen Lamb Hass'ın da benzer bir tadı vardır ancak biraz daha büyük bir boyutu vardır.

Pinkerton

7520.png

Pinkerton kardeşler bu avokadoyu 1960'larda Kaliforniya'daki çiftliklerinde keşfettiler. Özelliklerine ve yakındaki mahsullere dayanarak onun Rincon ve Hass'ın bir melezi olduğuna inanıyorlardı. Her zaman yeni meyve çeşitleri ortaya çıkıyor ama Pinkerton benzersiz bir şey sunuyordu. Hass'a göre daha erken bir hasat mevsimi var, dolayısıyla çiftçiler bu benzer tada sahip avokadoyu Hass mevsimi başlamadan birkaç ay önce satabilirler. Yalnızca daha fazla para kazanmakla kalmayacaklar, aynı zamanda değerli ağaçlarını gereğinden fazla toplama riskini de almayacaklar.

Ancak Pinkertons sadece bir yedek meyve değildir. Onları diğerlerinden ayıran kendine has özellikleri vardır. Uzun boyunları onları tanımlanması en kolay avokadolardan biri yapar ve çakıllı kabukları olgunlaştığında koyu yeşile döner. Ancak bu meyvenin olgunlaşması yavaştır ve hazır olmadan önce tezgahınızda iki ila üç hafta bekleyebilir. Bazıları bunu olumsuz görebilir ancak raf ömrünün uzatılması iyi bir şey olabilir. Pinkerton'lar uzun mesafelere gönderilebilir ve tatilde meyve tabağınızda bir tane unutursanız, eve döndüğünüzde hazır olacaktır.

Pinkerton'lar sabır gerektirse de beklemeye değer. Tüm avokadolar arasında en küçük çekirdeklerden birine ve çekici bir altın sarısı ete sahiptirler. Yüksek yağ içeriği ve tatmin edici tadıyla soğuk mevsimlerde mükemmel bir Hass alternatifi oluştururlar. Yani kışın guacamole yapıyorsanız Pinkerton'a ulaşın.

Zutano

6820.png

Zutano avokadoları ticari olarak satılıyor, ancak her zaman düşündüğünüz nedenden dolayı değil. Bu ağaçlar, daha sağlam mahsuller üretmek için diğer avokado çeşitleriyle birlikte büyüyen, çapraz tozlaşma yetenekleriyle biliniyor. Zutanos ve Hass özellikle uyumlu bir eşleşmedir. Popüler Hass A tipi olduğundan, çiftçiler daha yüksek verim için genellikle Zutanos gibi B ağaçlarını getirirler. Hasat mevsimlerinin zıt olması nedeniyle Hass ve Zutanos'un aynı arazide yetiştirilmesi de yıl boyunca üretim yapılmasını sağlar.

B-çiçekli meyveler olarak Zutanos, her zamanki Hass veya Pinkerton'dan farklıdır. Bu ağaçlar kışın bol miktarda hasat sağlar ve meyvenin kabuğu bir kez toplandıktan sonra olgunlaşırken yeşil kalır. Ancak parlak dış yüzeyinin sizi kandırmasına izin vermeyin. Biraz yumuşaksa hazır demektir. İnce kabuğuna rağmen bu avokado çeşidinin soyulması şaşırtıcı derecede kolaydır.

Zutanos'la o yumuşak avokado aromasını alamazsınız ki bu iyi bir şey olabilir. Zutano'nun sağlam dokusu, onları nasıl dilimlerseniz dilimleyin bu avokadoların şeklini iyi koruyacağı anlamına gelir. Yani sunum noktalarına gidiyorsanız Zutano avokadoları sizin lehinize çalışır. Suşi yapma sanatını uygularken, ince avokado şeritlerini bir rulonun üzerine katlayın. Bunlar, yumuşak bir karmaşaya dönüşmeden güzel bir yeşil renk patlaması ve canlı bir tat sağlayacaktır.

Bacon

6658.png

Pastırma, avokado için tuhaf bir isim gibi görünebilir. Ve her ikisi de hamburger konusunda harika olsalar da, bu meyvenin çıtır etle hiçbir ilgisi yok. Bunun yerine, bu avokado, adını 1954 yılında Kaliforniya'daki çiftliğine eken ilk kişi olan James Bacon'dan alıyor.

Meksika avokadolarının soğuğa dayanıklı olduğu biliniyor, bu da dona dayanabilecekleri anlamına geliyor. Ve bir Meksika melezi olan Bacon avokado, dört saatlik süreler boyunca 24 Fahrenheit dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Karda birkaç gün dayanmasa da San Francisco gibi daha serin bölgelerde iyi iş çıkarıyor.

Bu çeşit, alt kısmında ara sıra koyu renkli bir yama ile hafifçe benekli, pürüzsüz yeşil bir cilde sahiptir. Dilimlendiğinde etinin çoğundan daha hafif olduğunu hemen fark edeceksiniz. Soluk sarı renk tonu yumuşaklığını yansıtır. Meksika yemeklerinize büyük bir katkı sağlamayacaktır, ancak bağımsız olarak yemek için yeterince yumuşaktır. Cildi soymak sıkıcı olduğundan pastırmaları bir kaşıkla çıkarmak en iyisidir. Avokadoyu ikiye bölün, üzerine biraz limon suyu veya acı sos dökün ve içine batırın.

Reed

7521.png

Reed avokadoları büyük ve küreseldir, yeşil bir softball'a benzer. Olgunlaştıklarında renk değiştirmezler, bu nedenle dokunun yenilebilecek kadar yumuşak olup olmadığını yavaşça kontrol etmeniz gerekir. Avokadonun olgunluğunu kontrol etmenin bir yolu da sapın düğmesini açıp meyveye bir kürdan batırmaktır. Düzgün bir giriş, olgun bir Kamış anlamına gelir.

Yenilebilirlik söz konusu olduğunda Reed avokadoları hak ettiği övgüyü alamıyor. Kaşıkla yenen en iyi çeşittir. Et, doğal olarak deriden ayrılır ve bu cesur veya acı deri parçalarından kaçınır. Kabuk ayrıca doldurma için mükemmel olan yerleşik bir kase işlevi görür. Kremalı eti küp küp doğrayın, humus veya ton balığıyla karıştırın ve işte! Minimum temizlikle tatmin edici bir yemeğiniz var.

Peki neden Reed avokadoları daha popüler değil? Hass şöhrete kavuştuğundan beri insanlar olgun avokadoların koyu renkte olmasını bekliyor. Yanlış çağda doğmanın klasik bir örneği bu. Şimdi, eğer bu daha az bilinen çeşidi denemek istiyorsanız, onu bir çiftçi pazarında bulmanız veya kendiniz yetiştirmeniz gerekecek.

Sharwil

14677.png

Sharwil başka bir gizli mücevherdir. Orta boy, armut biçimli meyvenin katı bir et/çekirdek oranı vardır, bu da neredeyse dörtte üçü et olan bir avokadoyla sonuçlanır. Ancak Sharwil sadece miktarıyla övünmüyor, aynı zamanda piyasadaki en lezzetli avokadolardan biri olarak kabul ediliyor. Ortalamanın üzerindeki yağ içeriği katkıda bulunan bir faktör olabilir. Bunu perspektife koymak gerekirse, Sharwil ortalama %28 petrole sahipken Hass %21'e sahiptir. Çoğu kişi için bu, en çok satan Hass'ı aşan bir lezzet derinliğiyle sonuçlanır. Ancak avokadonun tereyağlı notalarından hoşlanmıyorsanız Sharwil muhtemelen size göre değildir.

Peki neden herkes bu çeşitliliği duymadı? Bu listedeki çoğu avokado gibi Kaliforniya'dan gelmiyor. Sharwil adı, bu çeşidi yaratan iki Avustralyalı çiftçi olan Sharpe ve Wilson'ı birleştiriyor. Halen Avustralya ve Yeni Zelanda'da yetişmesine rağmen Hawaii'nin tropik ikliminde yetişmektedir. Bu nedenle Sharwil avokadoları, Hawaii'nin ticari avokado üretiminin çoğunu oluşturur ve ana karaya (Özel Ürünler aracılığıyla) gönderilebilen tek Hawaii çeşididir. Ne yazık ki, 1992'de meydana gelen bir meyve sineği olayı, USDA'yı sıkı düzenlemeler uygulamaya zorlayarak korkuttu ve bugünlerde Sharwill, 32 kuzey eyaletinde ve Washington D.C.'de yalnızca soğuk aylarda bulunabiliyor (ABD Senatosu Basın Bülteni aracılığıyla).

Lula

220e64_44b9ced1aa8a41f68b5772c86ed84417~

Lulalar partideki en güzel avokadolardır. Hafif boynu ve parlak yeşil kabuğuyla bu meyvede bir zarafet var ve George Cellon da muhtemelen aynı fikirde olacaktır. Miami merkezli bu bahçıvan, bu çeşidi ilk kez 1900'lerin başında ekti ve ona karısının adını verdi.

Lula avokado, güzel bir yüzden daha fazlasına sahiptir. Soğuğa dayanıklı olarak kabul edilir ve 25 Fahrenheit dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Bu, uzun bir hasat sezonuyla birleştiğinde Lula avokadolarını her bahçeye harika bir katkı haline getiriyor.

Ve bu meyveler olgunlaştığında gerçek bir ikramla karşı karşıyasınız. Lula avokadolarının özellikle pürüzsüz ve kremsi olduğu bilinmektedir. Tatlı olarak avokadoyu denemediyseniz işte size fırsat. Bu meyve, tatlı smoothielerden sağlıklı çikolatalı pudinge kadar her şeye yakışır. Avokadonun yalnızca lezzetli olduğu fikrinden vazgeçmek zor olsa da kendinizi sınırlamamaya çalışın. Avokado sonuçta bir meyvedir ve çok yönlüdür. Ancak soğuk tatlıları tercih edin; avokadoların yüksek lipit içeriği nedeniyle ısıtıldığında acı bir tat alabilirler.

Wurtz

avo-little-wurts-1200x1200.jpg

Wurtz aynı zamanda "küçük cado" veya "küçük Hass" olarak da bilinir çünkü türünün tek gerçek cüce ağacıdır. Yaklaşık 3 metre uzunluğa ulaştığı için, daha az arazide ve hatta iç mekanda avokado yetiştirmek isteyenler için yönetilebilir bir seçenektir.

Küçük bir ağaç olmasına rağmen, Wurtz meyvesi boyut olarak Hass ile karşılaştırılabilir. Ancak daha az yağla palet üzerinde daha hafif bir his verir. Peki Wurtz avokadolarının en büyük dezavantajı nedir? Öngörülemeyen bir çukur boyutuna sahiptirler. Bu küçük bir ayrıntı gibi görünebilir, ancak ideal avokadoyu seçerken çekirdek-et oranı çok önemlidir. Ancak hayranların cesareti nadiren bu yüzden kırılıyor ve Wurtz piyasadaki en popüler çeşitlerden biri.

Wurtz avokadolarının harika yanı, yumuşak ve sert arasında ideal bir orta yol olmalarıdır. Doku, burger veya sandviç tepesi olarak mükemmeldir. Bu avokado dilimleri ısırılacak kadar uzun süre formunu korur ancak yine de ağzınızda erime hissini verir. Avokadonuzu eşlik olarak tercih ederseniz, taze soslar veya ceviche gibi pişirilmeyen birçok garnitürün içine eklenebilir.

Mexicola

mexicola-avocado-tree-512x512.jpg

Mexicola avokado, ismine rağmen aslında 1910'da Pasadena, Kaliforniya'da doğdu. Bu meyve, tavuk yumurtasından biraz daha büyüktür ve olağanüstü koyu mor bir cilde sahiptir. Ancak bu ağaç, aynı zamanda yanlış tozlaşan çiçeklerin oluşturduğu çekirdeksiz avokadolar olan cukes'i de yetiştirmesi bakımından gerçekten benzersizdir. Bu uzun, ince avokadolar, normal Mexicola meyvelerinin yanında yetişir ancak "Mexicola kokteyli avokadoları" adı altında satılır.

Kağıt inceliğinde, yenilebilir kabuğuyla Mexicola'yı elma gibi yiyebilirsiniz. Küçük boyutu göz önüne alındığında, hepsini atıştırmalık olarak tüketmek kolay olurdu. Ancak dış kısmı anasona benzer bir tada sahipken etinde daha hafif bitkisel notalar bulunur. Anason hayranı değilseniz, avokadoyu ikiye bölüp sadece ortasını yemek tamamen kabul edilebilir. Bununla birlikte, iyi soyulmadıkları için Mexicola ile yemek pişirmek zor olabilir ve küçük bir kase guac yapmak için birkaç taneye ihtiyacınız olacak. Lezzet arttırıcı olarak veya sarımsak ağırlıklı yemekleri evcilleştirmek için daha iyi çalışırlar.

Mexicola ağaçları meyvelerinden daha fazlasını sunuyor. Birçok avokado bitkisinin zehirli yaprakları olsa da Mexicola'nın yaprakları yenilebilir ve tıbbi faydaları olabilir. Nature's Products'a göre bu yaprakları çiğnemek diş eti sağlığını destekleyebilir ve ishal, boğaz ağrısı ve kanamalar için doğal bir ilaç olarak kullanılır.

Gwen

10956.png

Gwen avokado, UC Riverside'dan Dr. Bob Bergh tarafından yaratıldı ve 1984 yılında California Üniversitesi tarafından patenti alındı. Lula gibi, Gwen ağacı da geliştiricinin karısının adını aldı. Bu avokado Hass'ın soyundan geliyor ve ağaçtan çok uzağa düşmedi. Kalın, çakıllı kabuğu ve ağız sulandıran tadındaki benzerliği fark edeceksiniz.

Wurtz kadar küçük olmasa da Gwen avokado ağaçları cüce bir tür olarak kabul edilir. Genellikle sadece 15 feet'te kapanırlar ancak onları daha da küçük tutmak için kolayca budanabilirler, bu da onları arka bahçeler için ideal kılar. Ne yazık ki, Kaliforniya'daki bu tür hızla tükeniyor çünkü elementlere karşı duyarlı ve gelişebilmek için çapraz tozlaşmaya ihtiyaç duyan hassas bir ağaç.

Ancak bir Gwen ağacı mutlu olduğunda lezzetli meyvelerle dolup taşar. Bu avokadolar olgunlaştıklarında zengin yeşil renk tonlarını korurlar ve ceviz kıvamında, tereyağlıdır ve soyulması kolaydır. Hass'tan biraz daha büyük olduğundan etrafta dolaşacak daha çok şey var. Yani bir aileyi benzer tada sahip bir meyveyle beslemek istiyorsanız Gwen avokadoları yardımcı olabilir.

Holiday

cem0n55pgbv81.jpg?width=1080&crop=smart&

Tatil avokado, ilk bitkisi 2001 yılında yetiştirilen, nispeten yeni bir bitkidir. Bu meyveye, İşçi Bayramı ile Yeni Yıl kutlamaları arasında olgunlaştığı için şenlikli adı verilmiştir. Ticari olarak nadiren satılsa da küçük ölçekli bir bahçe için harika bir ağaçtır. Olgun Tatil ağaçları 16 feet'e kadar büyüyebilir, ancak dik durmak yerine ağlama eğilimi gösterirler.

Böylesine küçük bir ağaç için, Tatiller çok miktarda meyve verir. Yani hasat mevsimi yaklaştığında gerçekten Noel gibi hissedeceksiniz. Bu avokadolar büyük ve yuvarlaktır ve olgunlaştığında yeşil kalır. Kök çürümesine karşı hassas olmalarına rağmen çok lifli değildirler ve lezzet doludurlar.

Eti yoğun fakat kremsidir ve soslarda mükemmel bir bağlayıcıdır. Avokado, süt ürünlerine benzer bir krema kıvamına ve yağ içeriğine sahip olduğundan mayonez veya ekşi krema yerine çırpılabilir. Ancak süt içermeyen çeşniler arıyorsanız, fazla fanteziye gerek yok. Avokado kendi başına ayakta durabilecek kadar lezzetlidir. Bu nedenle fırınlanmış patatesinizin üzerine peynir koymak yerine doğranmış avokadoları deneyin. Bu, aynı derecede ödüllendirici olan sorunsuz bir çözümdür.

Kaynak: DailyMail

avocados-5388669.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.