Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Nükleer ve Termonükleer Silahlar Arasındaki Fakar Nedir?

nuclear-2136244.jpg

Christopher Nolan'ın merakla beklenen filmi "Oppenheimer" vizyona girdi ve beraberinde nükleer fiziğe dair her şeye yeniden bir ilgi getirdi. Film, J. Edgar Oppenheimer'ın hayatını ve ilk atom bombasını geliştiren Manhattan Projesi'nin başkanı olarak çalışmalarını dramatize ediyor.

İyi ya da kötü, Oppenheimer insanlık tarihinde yeni bir çağa damgasını vurdu, çünkü insanlık ilk kez bir düğmeye basarak dakikalar içinde kendini yok edebildi. Dahası, yeni araştırmalar, Manhattan Projesi'nin ve ardından gelen nükleer testlerin, jeolojik bir çağın başlamasıyla gezegenin yüzeyinde ebedi bir iz bıraktığını gösteriyor gibi görünüyor - bu, insanlığın gezegen üzerinde bir etki bıraktığına dair tek gerçek işaret.

Oppenheimer'ın bomba üzerindeki çalışmasına olan ilginin artmasıyla birlikte, her an serbest bırakılabilecek diğer muhtemelen daha kötü silahların yanı sıra bombanın insanlık için oluşturduğu potansiyel dünyanın sonunu getirecek tehdide karşı yenilenen bir korku ortaya çıkıyor. Şu anda kültürel zeitgeist'te bomba ve nükleer enerji büyük yer tutsa da, ilk atom bombasından yaklaşık 80 yıl sonra, bu konuda yanlış anlaşılmalar devam ediyor. Bu özellikle nükleer bomba terimi ve bunun daha modern termonükleer cihazla olan ilişkisi için geçerlidir.

Bir Anahtar Fark

"Oppenheimer"ın diğer yıldızı olan nükleer bombayla başlayalım. Atom bombası veya fisyon bombası olarak da adlandırılan bu cihazlar, muazzam bir patlamaya neden olmak için nükleer fisyon kullanır. Daha spesifik olarak, bir nükleer bomba, plütonyum atomlarının çekirdeğini bölen bir plütonyum-239 küresi üzerinde küçük bir patlama kullanır. Bu bölünmüş çekirdekler, diğer atomların çekirdeklerine çarparak, daha fazla çekirdek parçalanarak bir zincirleme reaksiyona neden olur ve bu da büyük bir patlama şeklinde büyük miktarda enerji açığa çıkarır.

Gerçek savaşta kullanılan tek nükleer silah, fisyon (veya nükleer) bombalardı. Ancak Hiroşima ve Nagazaki'nin bombalanmasından bu yana geçen yıllarda, bilim adamları farklı ve daha yıkıcı bir patlama türüne yöneldiler: termonükleer. Merkezindeki reaksiyon temiz enerjiye ve diğer faydalara yol açabilse de bunlar çok daha güçlü ve yıkıcıdır.

Hidrojen bombası olarak da bilinen bir termonükleer bomba, çekirdeğinde hala fisyon kullanması bakımından nükleer bombaya benzer, ancak bu fisyon sürecini daha büyük bir şeyi başlatmak için kullanır. Atomları parçalayan ilk fisyon işlemi daha sonra hidrojen parçacıklarıyla bir füzyon reaksiyonunu ateşlemek için kullanılır. Fisyon patlamasının yüksek sıcaklıkları nedeniyle hidrojen atomları kaynaşmaya başlayarak daha ağır bir element olan helyuma dönüşür. Hidrojen çekirdeklerinin füzyonu ile açığa çıkan enerji, insanlığı onlarca yıldır korkutan, fizyon patlamasından bile daha güçlü bir patlamayı serbest bırakır.

Kaynak: SlashGear

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.