Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Bilgisayarlarda, televizyonlarda, tabletler ve cep telefonları gibi cihazlarda kullandığımız yazılımlar çoğunlukla mektepli yazılımcılar tarafından hazırlanmaktadır. Ancak alaylı yazılımcıların oranı da az değildir.

Alaylı yazılımcı ne demek?

Alaylı yazılımcı, kısaca kendi kendine programlama öğrenen kişiye denir. Geçmişte bilgisayarın yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı zamanlarda daha çok kitaplardan ve bazı programlama dillerinin yardım dosyalarından programlama öğrenen alaylı yazılımcılar vardı. Daha sonra internetin yaygınlaşması ile birlikte forum ve blog siteleri gibi çeşitli kaynaklarla da yazılım öğrenmeye başlayanlar oldu. Fakat alaylı yazılımcıların öğrenme süreçleri çoğunlukla planlı ve programlı şekilde olmamaktaydı.
 

Kursların erişilebilirliği arttıkça mektepli yazılımcılar çoğaldı

Geçmişte mektepli yazılımcı olmanın yolları üniversitede yazılımla ilgili bir bölümde okumaktan veya kurslara katılmaktan geçiyordu. Fakat bu bölümlerde okumak veya kurslara katılmak yüz yüze eğitim şeklinde mümkün olabilmekteydi. Ayrıca bilgisayarla ilgili bölümlere üniversite sınavıyla girmek de kolay değildi. Günümüzün gelişen teknolojik imkânları ile birlikte üniversiteler sınavsız ikinci üniversite programı olarak bilgisayar programcılığı ve yönetim bilişim sistemleri gibi bölümleri AUZEF ve AÖF gibi uzaktan eğitim şeklinde açmaya başladı. Daha sonra devletin kurduğu BTK Akademi ve AB ile Türkiye’nin ortak projesi olan Bilgeİş gibi çevrimiçi kurslar ücretsiz olarak geniş kitlelerin erişimine açıldı. Artık alaylı yazılımcı olarak yazılım geliştiren kişiler bu programlara veya kurslara katılarak formal eğitim alabilmekte ve mektepli yazılımcı olarak mesleklerine devam edebilmekteler.
 

BTK Akademi ve Bilgeİş gibi kursların üniversite bölümlerinden farkı nedir?

BTK Akademi ve Bilgeİş kursları herkese açıktır ve tamamen ücretsizdir. Kurslara katılan kişiler dersleri takip edecekleri zamanı kendileri belirler. Kursları tamamlamak için belirli bir zaman sınırı yoktur. Katılımcılar başka işler sebebiyle kursa birkaç ay ara verip tekrar kaldıkları yerden devam edebilmektedir.

Kursların içerikleri oldukça geniştir. Bir karşılaştırma yapacak olursak İstanbul Üniversitesindeki bilgisayar programcılığı bölümündeki 3 kredilik web programlama dersinin içeriği şu şekildedir: Temel PHP geliştirme; PHP syntax, PHP değişkenleri, Veri Türleri, Operatörler, Fonksiyonlar, Sınıflar ve Objeler, Cookies, Session. BTK Akademideki PHP kursu ise 209 sa 28 dk olarak görünmekte ve müfredatında 41 başlık bulunmaktadır.

spacer.png

İş verenler BTK Akademi ve Bilgeİş sertifikalarını dikkate alır mı?
Bu sertifikalar bir veya iki saatlik bir seminere katılmakla alınan sertifikalarla karıştırılmamalıdır. Katılımcılar bu sertifikaları alabilmek için günlerce vakit harcamakta ve sınavla katılım sertifikası almaktadır. Ancak sertifikaların daha etkili olabilmesi yani iş verenin dikkatini çekmesi açısından CV’nizde kurs süresinin saat olarak belirtilmesi de önemlidir. Ayrıca bu kurslar devlet tarafından açılmış kurslardır, hatta Bilgeİş ODTÜ onaylı sertifikalar vermektedir.
 
Yazılımcılığa nereden başlanabilir?
Yazılım sektöründe İngilizce bilmek oldukça önemlidir. Türkçe kaynaklara göre İngilizce kaynaklar kat kat daha fazladır. Ayrıca yurt dışından remote iş almak, uluslararası projelere katılmak veya ABD gibi başka bir ülkede çalışmak gibi düşünceleriniz varsa yine İngilizce öğrenmek durumundasınız. BTK Akademide Seçkin Esen tarafından hazırlanmış olan farklı seviyelerdeki İngilizce kurslarına katılarak yazılımcılıkta kullanılan sözcükleri, çeşitli konuşma kalıplarını ve dil bilgisi kurallarını öğrenebilirsiniz.

Programlamaya yeni başlayanlar algoritma kursu aldıktan sonra kolay ve yaygın olmaları bakımından python ve javascript ile öğrenme süreçlerine başlayabilirler. Daha sonra C++, C#, JAVA, Kotlin gibi dillerden birini veya birkaçını öğrenebilirler. Zaten bir programlama dilini öğrendikten sonra başka bir programlama dilini öğrenmek kolay olabilmektedir. Bunlara ilaveten kodluyoruz tarafından Türkçeye aktarılan Harvard Üniversitesi’nin bilgisayar bilimi üzerine olan CS50x derslerini izleyerek katılım sertifikası alabilirsiniz.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.