Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2024 Çin'in Zhejiang kentinde yüzen köprü heyecanı Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2024 Venedik'te bir yankesiciyi suçüstü yakaladım - işte olanlar (Adamı cepçiler denemiş ve başına gelenleri anlatmış) Geçtiğimiz hafta Venedik'teki Rialto Köprüsü yakınlarındaki dar ve kalabalık bir sokakta, havaalanına giden bir su otobüsüne yetişmek üzereyken oldu. Sırt çantam omuzlarımdaydı, ellerim doluydu, bir dürtme hissettim. Yarı yolda döndüğümde, arkamda doğal olmayan bir şekilde yaklaşan iyi giyimli genç bir kadın gördüm. Koluna bir palto örtmüştü, gülümsedi ve mükemmel bir İngilizceyle, "Özür dilerim, sana çarptım," dedi. Çantamı kontrol ettim ve fermuarın çoktan yarıya kadar açık olduğunu fark ettim - onu tam zamanında yakalamıştım. Hiçbir şey alınmamıştı ama yine de sinirlenmiş, ihlal edilmiş ve evet, biraz da aptal hissettim, deneme şansı bile bulmuş olması. İki suç ortağı varmış gibi görünüyordu, onları fark ettiğim anda kalabalığın içine karıştılar. Sonra içimdeki Monica Poli'yi, 2023'ün Venedik internet fenomeni, viral "attenzione pickpocket!" videolarıyla ünlü olanı kanalize ettim. Sesimi yükselterek, hırsız adayının peşinden gittim - geriye dönüp bakıldığında muhtemelen çok aptalca bir şeydi - etraftaki herkesi eylemleri hakkında yüksek sesle uyardım. Birkaç adım sonra durdu, arkasını döndü, bana Foxtrot Oscar'a kesin bir dille anlattı ve bir mini markete dalmadan önce ceketini bana doğru savurdu. Camın ardında, pişmanlık duymadan dik dik baktı. İtalya, tüm güzelliğine rağmen, yetkililerin, yerel halkın ve turistlerin başa çıkmakta zorlandığı bir yankesici sorununa sahip. Seyahat sigortası karşılaştırma sitesi Quotezone tarafından bu yılın başlarında yayınlanan bir ankete göre, İtalya Avrupa'nın yankesici başkenti ve değerlendirmelerinde Fransa ve İspanya'nın üstünde yer alıyor. Çalışma, her ülkenin en iyi turistik yerlerinin ziyaretçi yorumlarını analiz etti ve İtalya'nın en iyi yerlerine gelen her bir milyon İngiliz ziyaretçi başına 478 yankesiciden bahsedildiğini buldu - diğer tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla. Roma, Milano ve Venedik özellikle sorunlu. Roma'da, İtalyan Kamu ve Turizm Operatörleri Federasyonu yakın zamanda şehir merkezinde günlük 100'e kadar hırsızlık, gasp ve yankesicilik olayı bildirdi. Venedik Şehri güvenlik danışmanı Elisabetta Pesce, "Tarihi merkezimizin dar sokakları, kanalları ve geleneksel araçların yokluğu kolluk kuvvetleri için lojistik zorluklar yaratıyor" diyor. Dikkatli olun, paranoyak olmayın Oradaki yetkililer, artan polis devriyeleri, sivil polis memurları ve farkındalık kampanyalarıyla bu zorluğun üstesinden geliyor, diye karşılık veriyor. Vaporetto biniş alanlarında ziyaretçileri riskler konusunda uyaran ekstra gözetim ve tabelalar bulunuyor. Roma, 2025'te Katolik Kilisesi'nde bağışlanma ve manevi yenilenme dönemi olan Jübile Yılı'na hazırlanıyor. Bu yılın başkente ve Vatikan Şehri'ne Paskalya ve yaz tatillerinde zirve yapacak 35 milyon hacı çekmesi bekleniyor. "Metro her zaman risklidir," diye uyarıyor Roma'da yaşayan ve İtalya'da 20 yılı aşkın deneyimi olan bir tur rehberi olan Agnes Crawford, "ama dürüst olmak gerekirse, Londra'da telefonunuzun çalınma ihtimalinin burada yankesiciye yakalanma ihtimalinden daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir büyük şehir gibi - uyanık olun ama paranoyak olmayın." Yankesiciler genellikle ekipler halinde çalışır ve ana silahları olarak dikkat dağıtmayı kullanırlar: kalabalığın içinde bir dürtme, dökülen bir içecek veya hatta yol tarifi veren "yardımsever" bir yabancı klasik tekniklerdir. Eski bir polis memuru, TRIP Group CEO'su ve The Travel Survival Guide kitabının yazarı olan Lloyd Figgins, gezginlere kendilerini "zorlu hedefler" haline getirmelerini tavsiye ediyor. "Değerli eşyalarınızı gözden uzak ve vücudunuza yakın tutun. Çantalar fermuarlı olmalı ve sırtınızda veya omzunuzda değil, göğsünüzün üzerinden geçirilmelidir," diyor. Figgins ayrıca turistleri özellikle kalabalık alanlarda uyanık olmaya çağırarak 'durumsal farkındalığın' önemini vurguluyor. "Cepçilerle ilgili bir uyarı tabelası gördüğünüzde değerli eşyalarınızı kontrol etme tuzağına düşmeyin," diye ekliyor. "Tam olarak nereye hedef almanız gerektiğini gösterir ve bazen bu tabelalar zaten suç çeteleri tarafından konulmuştur." Kalabalıklardan kaçının Pratik açıdan, Quotezone'a göre bir yankesicilik merkezi olan Roma'daki Kolezyum için Crawford, metro istasyonunun karşısındaki "bitmek bilmeyen" işlerin reklam panolarını atlayıp bunun yerine daha az sıkışık olan Via Labicana veya Konstantin Kemeri'nden yaklaşmayı öneriyor. Benzer şekilde Venedik'te, turist kalabalığından uzakta, daha sessiz ara sokaklara girmeyi öneriyor. "Telefonlardaki haritalama uygulamaları herkesi aynı yoğun bölgelere yönlendiriyor gibi görünüyor," diye açıklıyor. "Sadece kalabalıktan kaçınmakla kalmayacak, aynı zamanda yol boyunca bazı büyüleyici küçük dükkanlar ve kafeler keşfedebilirsiniz." Milano da adil bir olay payına sahip. Selfie çeken turistler ve tasarımcı kıyafetli yerlilerin karışımıyla hareketli Duomo bölgesi, yankesiciler için birinci sınıf bir bölgedir. Yakın karşılaşmama rağmen, İtalya'nın en sevdiğim Avrupa ülkesi olduğu yer değişmeden kaldı. Capri'deki Villa Brunella'da havuz kenarında uzanmanın, Milano'daki Terrazza Aperol'den bir spritz yudumlamanın, canlandırıcı bir Bombardino'ya doğru Dolomitler'den aşağı kayak yapmanın veya Eolie Adaları'nda sabahın erken saatlerinde yürüyüş yapmanın verdiği keyifle rekabet edebilecek çok az yer vardır. Bir dahaki sefere La Serenissima'ya gittiğimde sırt çantamı çapraz askılı bir çantayla değiştireceğim. İtalya'nın güzelliği ve zarafeti, daha az lezzetli karakterleriyle ara sıra yaşanan fikir savaşlarına her zaman değer. Kaynak: The Telegraph Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 25 Aralık , 2024 Yazar Admin Gönderi tarihi: 25 Aralık , 2024 915 Metre uzunluğunda ve deniz altıda derinliklerde bulunan antik taş duvar tarihi yeniden yazabilir Arkeologlar Baltık Denizi'nin altında sansasyonel bir keşifte bulundular - Avrupa'nın tarih öncesi geçmişine dair anlayışımızı altüst edebilecek 915 metre uzunluğunda bir taş duvar. Blinkerwall olarak adlandırılan bu geniş yapı, PNAS'ın bildirdiğine göre, Almanya'nın Mecklenburg Körfezi'nde Rerik yakınlarında yaklaşık 70 fit su altında. Yaklaşık 1.700 taştan oluşan duvar, 915 metreden fazla uzanıyor, 2.5 metre genişliğe ulaşıyor ve birçok yerde zirveleri 3 fitin hemen altında. 10.000 yıldan daha eski Mezolitik Çağ'a dayandığına inanılan bu antik inşaatçılar, yarattıkları şeyin bir gün denizin altında yatacağını ve yaklaşık 8.500 yıl önce yükselen deniz seviyeleri nedeniyle sulara teslim olacağını muhtemelen hiç hayal etmemişlerdi. Leibniz Baltık Denizi Araştırma Enstitüsü Warnemunde'den özel bir araştırma ekibi, gizemli Blinkerwall'u incelemek için yaklaşık bir milyon avro (yaklaşık 1,6 milyon dolar) topladı. 2025 ile 2027 arasında yürütülmesi planlanan bu iddialı proje, Leibniz Arkeoloji Merkezi ve Rostock ve Kiel üniversitelerinden bilim insanlarıyla yapılan işbirlikli çalışmalarla desteklenecek. Araştırmaları, duvarın kökenlerini ve tarih öncesi toplumsal uygulamalar üzerindeki etkisini araştıracak. Bazıları, duvarın ren geyiği avlama aracı olarak hizmet ettiğini ve bunun da Mezolitik avcı-toplayıcıların uzmanların geleneksel olarak inandığından daha kalıcı bir şekilde yerleşmiş olabileceğini ima ettiğini öne sürüyor. Ekip şunları vurguladı: "Böylesine büyük ve kasıtlı bir yapının varlığı, erken avcı-toplayıcı toplumların tamamen göçebe olduğu yönündeki uzun süredir devam eden inançlara meydan okuyor." Araştırmacılar, yapının bir kısmının karmaşık bir görünümünü sağlayan gizemli Blinkerwall'un 3B modelini oluşturdular. Amacı hala belirsizliğini korurken, bilim insanları Blinkerwall'un daha geniş bir topluluğun parçası mı yoksa izole bir olgu mu olduğunu araştırıyor. Okyanus akıntıları veya buzul hareketleri gibi çevresel faktörler Blinkerwall'un kökenleri olarak göz ardı edildi. Bu tarih öncesi yapı yalnızca antik yaşama bir pencere sunmakla kalmıyor, aynı zamanda erken Avrupa medeniyetlerinin karmaşıklıklarının yeniden incelenmesine de yol açabilir. Ekibin bulguları aydınlatıcıdır: "Bu keşif, daha önce anladığımızdan daha gelişmiş bir tarih öncesi yaşam tarzına ışık tutuyor." Kaynak: Daily Express US Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 19 Şubat Yazar Admin Gönderi tarihi: 19 Şubat 'Ülkeme saldırıyorlar': Kanadalı turistler Trump tehdidi nedeniyle Tennessee'ye yapacakları seyahatleri iptal etti Donald Trump'ın başkanlığı Kanadalıları ABD'yi ziyaret etmekten caydırıyor ve Amerikan turizm sektörüne zarar veriyor. Trump Kanada'ya yeni tarifeler uygulayacağını söyledi ve Kanada'nın "51. eyalet" olmasını istediğini defalarca dile getirdi. WKRN geçen hafta turizmdeki düşüşün Tennessee'yi bile etkilediğini bildirdi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yeni tarifelerin "tamamen haksız" olduğunu söyledi. Trump, çelik ve alüminyuma uygulanan yüzde 25'lik tarifeleri Mart ayına kadar erteledi. Ve Kanadalılar, Trump'ın Kanada'yı bir eyalet yapmak istediğini söyleyerek neyi kastettiği konusunda endişeli. "Ya ABD Kanada'yı işgal ederse?" CBC soruyor. Kanadalı Neil Anderson, Nashville ve Memphis'e bir gezi planlamıştı, ancak WKRN'ye bunun yerine Meksika'ya gitmeye karar verdiğini söyledi. "Politik olarak olan biteni beğenmiyorum," dedi. "Ülkeme saldırıyorlar." "Şimdi Kanada'yı seçme zamanı. Sizin de üzerinize düşeni yapmanız için birçok yol var," dedi Trudeau bu ayın başlarında. "Bu, yaz tatili planlarınızı değiştirerek Kanada'da kalmanız ve ülkemizin sunduğu birçok ulusal ve eyalet parkını, tarihi mekanı ve turistik yeri keşfetmeniz anlamına gelebilir." Vancouver sakini Sheldon Mishra, Hawaii istasyonu KHON'dan gelen benzer bir rapora göre, "Yurt içinde Kanada'dan satın almak, Kanada'da seyahat etmek ve Kanada içinde iş yapmak için büyük bir hareket var" dedi. "Vancouver'dan ayrılırken gümrükten geçmek için gittiğimde, ABD gümrüğüne girmek için bekleyen hiçbir insan yoktu" dedi Honolulu'ya uçan Saskatchewan sakini Jennifer Hickey. "Aslında [Kanadalıların] organizasyonumuz aracılığıyla ABD'ye seyahat üzerinde anında bir etkisi olduğunu gördük" dedi Travel Alliance Partnership CEO'su Nicole Mahoney WKRN'ye. "Kanadalılara ABD'ye seyahat satan tur operatörü ve seyahat sağlayıcısı üyelerimiz var ve tur operatörlerimizden biri bize hemen ABD'ye önceden rezervasyon yaptırdığı iş seyahatlerinin yaklaşık %30'unu kaybettiğini söyledi." ABD Seyahat Birliği'ne göre Kanadalılar ABD'de yılda 20 milyar dolardan fazla harcıyor ve 140.000 Amerikalının işi onlara bağlı. "Mahoney, Kanada ile ilişkiler düzelmezse ABD'ye yapılan bu iptal edilen seyahat eğiliminin devam edebileceğine inanıyor" diye yazıyor WKRN'den Kenley Hargett. Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 22 Mart Yazar Admin Gönderi tarihi: 22 Mart Birleşik Krallık, Almanya, Danimarka ve Finlandiya vatandaşlarını ABD'ye seyahat etmeden önce dikkatli olmaları konusunda uyarıyor Gümrük prosedürlerini tamamlamada herhangi bir hata, ziyaretçinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanabilir. 170 milyondan fazla Avrupalı bu hafta hükümetlerinden çok net bir uyarı aldı: Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat ederken önlemler alınmalı. Almanya, Birleşik Krallık, Danimarka ve Finlandiya vatandaşlarını uyarmak için web sitelerini değiştirdiler. Yeni düzenlemeler, sınırda tutuklamalar veya giriş izinlerinin reddedilmesi haberleriyle birleştiğinde -dünkü İngiliz punk grubu UK Subs vakası gibi- ABD turizm sektörünü etkileyebilir. Birleşik Krallık, her yıl dört milyon ziyaretçiyle ABD'ye gelen turistlerin ana kaynağıdır; Almanya ise iki milyon ziyaretçi daha göndermektedir. ABD gümrük yetkilileri -genel olarak o ülkedeki tüm kolluk kuvvetleri gibi- düzenlemeleri nasıl ve ne zaman uygulayacaklarına karar verme konusunda Avrupa'daki meslektaşlarından çok daha fazla özgürlüğe sahiptir. ABD'ye Houston'da bir sempozyuma katılmak üzere gittiğinde, cep telefonunda Donald Trump'ın bilimsel politikasını eleştiren mesajlar bulunduğu için ülkeye girişi reddedilen Fransız bilim insanının durumu belki de en uç örnektir. Almanya ve Birleşik Krallık hükümetleri söz konusu olduğunda, uyarı gümrük işlemlerini tamamlamada herhangi bir kasıtlı veya kazara hatadan kaynaklanmaktadır ve bu durum söz konusu ziyaretçinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanabilir. Eskiden ülkeye girişinin reddedilmesine yol açabilecek küçük ihlaller artık haftalarca hapis cezasıyla sonuçlanabilir. Ancak Danimarka ve Finlandiya, trans bireyleri ABD'ye seyahat ederken sorunlarla karşılaşabilecekleri konusunda uyarmak için web sitelerini güncellediler. İngiltere'deki değişiklik, ABD'den Kanada'ya seyahat etmeye çalıştığı sırada 10 gün boyunca tutuklanan Rebecca Mooney'nin durumunun bir sonucu gibi görünüyor. Ottawa yetkilileri turist vizesini reddetti ve orada çalışma vizesi başvurusunda bulunmak üzere ABD'ye dönmesi talimatını verdi. Normalde bu tür değişiklikler sorun olmaz. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri'ne tekrar girdiğinde Mooney herhangi bir açıklama yapılmadan gözaltına alındı. Bu nedenle, Birleşik Devletler'e resmi İngiliz seyahat web sitesi geçen Cumartesi günü, o ülkeye gelen ziyaretçileri "kuralları ihlal ederlerse tutuklanabilecekleri veya gözaltına alınabilecekleri" konusunda uyarmak için güncellendi. Gerçekte, Mooney'nin herhangi bir ABD kuralını ihlal etmemiş gibi görünmesi göz önüne alındığında, bu çok hafif bir uyarıdır. Almanya da geçen Salı günü web sitelerinde benzer bir düzeltme yaptı. Donald Trump göreve geldiğinden beri, o ülkenin en az üç vatandaşı ABD'de gözaltına alındı. Bunlardan biri, Meksika'dan ülkeye girmeye çalışırken neredeyse iki ay hapis yatan 29 yaşındaki bir kadın. Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışma ve oturma izni olan bir diğeri, Lüksemburg'dan varışta Boston havaalanında tutuklandıktan sonra bir hafta boyunca gözaltında tutuldu. Dahası, gözaltılar sert koşullar altında gerçekleşiyor ve genellikle bir gözaltı merkezinden diğerine -pratikte, çoğu durumda özel mülkiyete ait hapishanelere- ayak bileklerine, bileklerine ve beline kısıtlamalar konarak transfer ediliyor. Bu, 1995'ten beri yürürlükte olan ABD, Kanada ve Meksika arasındaki serbest ticaret anlaşması kapsamındaki ülkelerin vatandaşlarına özel bir vizeyle San Diego'da (Kaliforniya) ikamet eden ve çalışan Kanadalı Jasmine Mooney'nin başına gelen şeydi. Onun durumunda hiçbir hata yoktu. Basitçe, bir gümrük görevlisi Mooney'nin seyahatlerinin "alışılmadık" olduğundan şüphelendi ve bunun sonucunda ABD'deki farklı özel hapishanelerde iki hafta geçirdi, kendisi de The Guardian'a anlattı. Kaynak: El Mundo Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 27 Mart Yazar Admin Gönderi tarihi: 27 Mart ABD vatandaşları kenara çekiliyor: Yolcular sınırda incelemenin artmasından korkuyor Keylin Rivera'nın Curaçao bahar tatilinden ABD'ye dönüşünde en kötü senaryo gerçek oldu. ABD ve Kolombiya çifte vatandaşı olan Rivera, Boston'a geri dönmeden önce bir mola için Cuma günü Kuzey Carolina, Charlotte'a uçtu. Charlotte havaalanındaki sınır kontrolü Küresel Giriş hattından geçiyordu. Ancak pasaportunu kioska koyduğunda, bir memurla görüşmesi için işaret verdi. Bu daha önce de oldu, ancak memurlar genellikle sadece belgesine bakıp geçmesine izin veriyorlardı, bu yüzden fazla önemsemedi. Ancak bu sefer, yolculuğu hakkında sorgulandığı arka bir odaya götürüldü ve çantaları arandı - kendisine rastgele bir arama olduğu söylendi. Rivera pasaportunu geri istedi ve eve doğru yolculuğuna devam etti, ancak olaydan dolayı hala huzursuz hissediyor. "Çok fazla belirsizlik var, ne olabileceğini bilmiyoruz ve genel olarak seyahat etme konusunda, durdurulma konusunda gerçekten endişeliydim, ki durduruldum," Harvard mezunu öğrenci ve Biden yönetimi altında eski siyasi atama USA TODAY'e söyledi. "Kendimi buna hazırlıyordum zaten." Charlotte'a inmeden önce Rivera, tüm sosyal medya uygulamalarını silerek ve telefonundan Face ID'yi kaldırarak "en kötüsüne" hazırlandı. Ciddi bir şey olması durumunda işaretlendiğinde arkadaşlarına toplu mesaj attı. "Sanırım sorum şu, neden başka kimse yoktu? Neden tek bendim?" dedi. Trump yönetimi altında gözaltına alınmalar, sınır dışı edilmeler ve daha yüksek göçmenlik incelemeleriyle ilgili son haberlerin ortasında, Amerikalılar ABD sınırlarını geçme konusunda artan bir endişe hissediyor. Ülkede yasal olarak okumak, çalışmak ve yaşamak için geçerli vizeleri olanlar bile baskı hissediyor. Seyahat edenler, durdurulma korkusuyla yaklaşan uluslararası seyahatlerini yeniden düşünüyorlar - veya daha kötüsü. "Bu yönetim memurları hiçbir taşı yerinde bırakmamaları ve soru sorup bilgi topladıklarından emin olmaları konusunda teşvik ediyor, bu yüzden daha önce hiçbir sorunla karşılaşmamış kişilerin bu değişikliği görebileceğini düşünüyorum," diyor Harter Secrest & Emery LLP'de göçmenlik avukatı olan ve daimi ikametgahı olan veya vizesi olan yabancı uyruklularla yakın bir şekilde çalışan Glenn Schieck. "Genel olarak, sınırda daha fazla şey olacağını göreceğiz." 'Geliştirilmiş incelemeye odaklanma' Son zamanlarda, Trump yönetiminin 20 Ocak'ta vize verme programlarının tam bir incelemesi ve 40'tan fazla ülkeye muhtemel bir seyahat yasağı da dahil olmak üzere ulusal güvenliği artırma ve kamu güvenliği tehditlerini ele alma sözünü yerine getirmesiyle yasal ikamet edenler gözaltına alınma veya sınır dışı edilmeyle karşı karşıya kaldı. "Amerika Birleşik Devletleri, kabul edilen yabancıların ve aksi takdirde Amerika Birleşik Devletleri'nde halihazırda bulunan yabancıların vatandaşlarına, kültürüne, hükümetine, kurumlarına veya kuruluş ilkelerine karşı düşmanca tavırlar sergilememesini ve belirlenmiş yabancı teröristleri ve ulusal güvenliğimize yönelik diğer tehditleri savunmamasını, onlara yardım etmemesini veya desteklememesini sağlamalıdır," emrine göre. "Bildiğimiz şey, bu yönetim altında, temelde göçmenlik memurlarının ABD'ye giren insanlara daha yoğun bir incelemeyle yaklaşmaları gerektiği yönündeki bir direktif olan, gelişmiş inceleme adı verilen şeye odaklanıldığıdır," dedi Schieck. "Bu yüzden memurların daha önce radarlarında olmayabilecek şeyler hakkında sorular sorduğunu düşünüyorum. Ve şimdi, bu yeni türde yoğun bir inceleme altında olan bir konu." Bu ayın başlarında, Lübnanlı doktor ve Brown Üniversitesi profesörü Rasha Alawieh, memleketine yaptığı bir ziyaretten dönerken, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi tarafından Hizbullah ile ilgili medya için telefonuyla Boston Logan Uluslararası Havaalanı'nda gözaltına alındı. Vizesi iptal edildi ve o zamandan beri sınır dışı edildi. Ülke çapındaki üniversiteler, özellikle İsrail-Hamas Savaşı olmak üzere siyasi çatışmalara karşı açıkça konuşanların ICE tarafından avlanmasının ardından, uluslararası öğrencileri yaklaşan ülke dışı seyahat planlarını yeniden düşünmeleri konusunda uyardı. Çocukluğundan beri ABD'de yaşayan 21 yaşındaki Güney Koreli Columbia Üniversitesi öğrencisi Yunseo Chung sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya ve Hintli bir doktora öğrencisi yakın zamanda Kanada'ya kendi kendini sınır dışı etti. Bu yüksek profilli vakalar, birçok Amerikalının, özellikle sınır kontrol memurlarının gezginlerin cihazlarını giderek daha fazla aradığı raporlarıyla birlikte, ABD'den ayrılmaya veya ABD'ye geri dönmeye çalışırlarsa neler olabileceği konusunda hissettiği korku ve belirsizliğe katkıda bulunuyor. "Sadece işler çok hızlı değişiyor; çok sayıda rapor var," dedi Schieck. "İnsanlar sınırda sorun yaşayıp yaşamayacaklarını bilmiyorlar." Ulusal Göçmenlik Hukuku Merkezi'nde kıdemli avukat olan Lynn Damiano Pearson'a göre, ABD'de yasal olarak izin verilmesine rağmen, bu yüksek profilli davalar, yasal ikamet edenlere ve ikamet etmeyenlere, özellikle H1B (çalışma) vizeleri, öğrenci vizeleri veya yeşil kartlara sahip olanlara karşı güçlendirilmiş incelemeleri sergiliyor. "Kesinlikle, geçerli bir göç biçimine sahip olan kişilere karşı aşırı denetim ve daha sert eylemlerin aşırı tırmandırıldığına dair örnekler oldu," dedi. Önerilen seyahat yasağı uygulanırsa, ki bu Cuma günü olabilir, yürütme emrindeki dil göz önüne alındığında, listelenen ülkelerden gelen yasal göçmenlere iç yaptırım veya vize iptali olabilir, ancak söylemek için henüz çok erken. Pearson, Porto Riko veya Guam gibi ABD topraklarında yaşayanların, ABD vatandaşı oldukları için sınır ötesi seyahatte "kesinlikle sorun yaşamaması gerektiğini" ekledi. "Ancak, bu artan incelemeyi gördüğümüzde, ırksal profillemeyi de görüyoruz." "Vatandaş olan kişiler hakkında bu konuşmayı yapmamızın kendisi... hem tırmanışı gösteriyor hem de ABD vatandaşı haklarının göçmen haklarıyla ne kadar iç içe olduğunu, tüm haklarımızın iç içe geçtiğini ve hepimizi etkilediğini gösteriyor," dedi Pearson. 'Gerçekten endişeliyim' Birleşik Krallık'a çifte vatandaşlığı olan Amerikalı serbest yazar Ginny Williams, on yıldan uzun süredir Kent'te yaşıyor ancak altı ay içinde ailesini ziyaret etmek için ABD'ye dönmesi gerekiyor. Kendisi ve İngiltere doğumlu kocası, kalıcı ikamet izni almaya çalışırken daha önce göçle ilgili sorunlar yaşadılar. Yönetimin yeni politikaları, ABD'ye dönme konusundaki korkularını daha da kötüleştiriyor. "Bu tarihi şeyler beni her zaman geri dönmek konusunda biraz gergin yapıyor ve şimdi olup biten her şeyle birlikte, geri dönmek konusunda gerçekten endişeliyim," dedi ve pandemi sırasında sıkışmış ve seyahat edememiş gibi hissettiğini ancak bu sefer evine ve siyasete gittiğini ekledi. Babasının kötüleşen sağlığı göz önüne alındığında, eve dönmesi gerekli görünüyor. "Bunu söylemekten nefret etsem de, durum böyle olmasaydı, ebeveynlerim yaşlı olmasaydı, geri dönmezdim," dedi. "Altı ay var ve o zamana kadar çok şey değişebilir." Williams, seyahat yaklaşırken, sadece güvenli olmak için sosyal medyasını silmeyi düşünüyor. Koşullar gelişmeye devam ettiği için şimdilik pek bir şey kesin değil. Schieck, "Açık olan şey, sınırdaki memurların soruşturma yapmak, birinin ABD'ye yaptığı seyahatin amacını anladıklarından emin olmak için sorular sormak için geniş bir takdir yetkisine sahip olması," dedi. "Ve ister ABD vatandaşı ister daimi ikamet eden olun, bu çok geniş bir takdir yetkisi seviyesidir." İnsanların sınıra vardıklarında ABD'ye girme nedenlerini açıklamak ve iddialarının doğru olduğunu destekleyen tüm belgeleri yanlarında bulundurmak için olabildiğince dürüst ve hazırlıklı olmalarını öneriyor. "Birinin yanlış beyanda bulunduğu tespit edilirse, bu çok, çok ciddi göç sonuçlarına yol açabilir," diye ekledi. Sırt çantalı bir gezi sırasında ev sahibi ailelerin ev işlerini yapan bir İngiliz turist, "yanlış vize" nedeniyle Kanada'ya girişi reddedildikten sonra haftalarca Washington'da gözaltında tutuldu. Pearson'a göre, daha önce sınırları geçmekte sorun yaşamamış yeşil kart sahipleri, belgeleri düzenli ve güncel olduğu, sınırda haklarını (örneğin bir avukat talep etme hakkı gibi) bildikleri ve bir göçmenlik avukatına danıştıkları sürece sorunsuz bir şekilde seyahat edebilmelidir. Rivera, sadece yönetimin artan incelemesinden kaynaklanan stresten değil, aynı zamanda bunun sonucunda ortaya çıkan siyasi ayrışmadan dolayı da cesaretini kaybetmiş ve bitkin hissediyor. "Keşke (yönetim) görüşlerine karşı çıkan diğer insanları düşman olarak görmeseydi çünkü ben sizin düşmanınız değilim, içtenlikle sizi destekliyorum, başarılı olmanızı istiyorum," dedi. Bu hafta, bir arkadaşıyla birlikte bir gezi için tekrar ülkeden ayrılıyor, ancak geçen hafta sonundaki olaydan sonra daha gergin hissediyor. "Seyahat konusunda daha fazla kaygılıyım. Hiçbir yanlış yapmadığımı biliyorum. Hiçbir yasayı çiğnemiyorum. Ben bir ABD vatandaşıyım," dedi. "Seyahat etmekten aldığım zevkin bir şekilde elimden alınmasından nefret ediyorum." Kaynak: USA TODAY Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 3 Nisan Yazar Admin Gönderi tarihi: 3 Nisan Istanbul Tünel İstanbul'a ilk ziyaretimde, Galata'da mükemmel değere sahip güzel bir otel olan Bankerhan Hotel'de kaldım. Otel, sakin bir sokakta harika bir konumda. Tek dezavantajı, Galata Kulesi'nin bulunduğu tepede oldukça alçakta olması, Beyoğlu'ndaki diğer birçok İstanbul simgesinin de ötesinde olması. İlk birkaç günümü, yayalara ayrılmış İstiklal'den uzakta arkadaşlarımla buluşmak için bu tepeye tırmanarak geçirdim. Kıvrımlı Arnavut kaldırımlı sokaklarda güzel bir yürüyüş, bu yüzden yokuş yukarı yönü dışında, güzel bir yürüyüş. Ama şükürler olsun ki tepeye çıkmanın çok daha iyi bir yolu olduğunu öğrendim, aynı zamanda benim ulaşım meraklısı hassasiyetlerime de hitap eden bir yol. İstanbul, dünyanın ikinci en eski yeraltı toplu taşıma hattına (Londra Metrosu'ndan sonra) ev sahipliği yapıyor. Bu hat, Karaköy ile Beyoğlu arasında yokuş yukarı ve aşağı giden bir füniküler demiryolu olan İstanbul Tünel'dir. Egzersiz güzel olsa da, füniküler daha iyidir! İstanbul Tünel Tarihi ve Yapımı 1867'de, Fransız bir mühendis olan Eugène-Henri Gavand İstanbul'u ziyaret etti. Benim gibi, Galata'dan Pera'ya (o zamanlar Karaköy ve Beyoğlu isimleri) tırmanmanın hem yerliler hem de ziyaretçiler için bir işkence olduğunu fark etti. Benden farklı olarak, bu konuda bir şeyler yaptı. Yeraltı füniküler demiryolu planları üzerinde çalışmak için Fransa'ya döndü. Bu planlar 1869'da Sultan Abdülaziz tarafından onaylandı. Bazı finansman ve yönetim gecikmelerinden sonra, İstanbul'daki Tünel'in inşası 1871'de başladı. Toprak sahipleriyle yaşanan anlaşmazlıklar ve diğer sorunlar çalışmaları geciktirmeye devam etti, ancak Beyoğlu Karaköy Tüneli sonunda 17 Ocak 1875'te yolculara açıldı. Orijinal trenler, her biri için bir vagon kullanılan, insan, hayvan ve yük taşıyabilen iki vagonlu buharlı ahşap trenlerdi. Erkeklerin ve kadınların her birinin insan vagonunda kendi bölümleri vardı. Sistem ilk modernizasyon tadilatını 1968-1971 yılları arasında geçirdi. Ahşap vagonlar çelik olanlarla değiştirildi, Tünel füniküleri elektrikli hale getirildi. Karaköy istasyonunda şehri tasvir eden bir duvar resmi ve diğer sanat eserleri bulunmaktadır. Ayrıca Tünel fünikülerinin tarihini anlatan bilgi panelleri de bulunmaktadır. Hatta tünelin altından geçtiği yeri gösteren mahallenin 3 boyutlu bir modeli bile bulunmaktadır. Aceleniz yoksa bir sonraki tren gelene kadar istasyonda kalabilirsiniz. Trenler yaklaşık 3,5 ila 6 dakikada bir kalkmaktadır, bu nedenle bekleme süresi uzun değildir. Bazen son saniyede bir metro vagonuna binmektense beklemek daha kolaydır. Hareket ettiğinizde, yolculuğun İstanbul'un altından geçen 573 metrelik (1.880 fit) tüneli geçmesi yaklaşık 90 saniye sürer. Yolculuğun en iyi manzaralarını elde etmek için önde durmayı severim. Sorunsuz bir yolculuktur ve diğer yöne giden treni yarı yolda geçersiniz. Beyoğlu füniküler istasyonuna vardığınızda, hiçbir çaba sarf etmeden 61,55 metre (201,9 fit) tırmanmış olursunuz. Tebrikler! Enerjinizi şehrin geri kalanını keşfetmek veya harika Türk yemeklerini yemek gibi daha önemli şeyler için sakladınız. İpucu: En sevdiğim Türk yemeklerinden biri olan bal kaymak (pıhtılaşmış manda kreması ve bal) konusunda uzmanlaşmış yakındaki Hasan Fehmi Özsüt'e (harita) gidin. Alternatif olarak, İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na kırmızı tramvaya binerek İstanbul'un tarihi toplu taşıma ağında daha fazla yolculuk yapmaya devam edebilirsiniz. Kaynak: Tourism Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.