Φ wyattearp Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2005 Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2005 Bakır, altın olmadıkça bakırlığını; gönül padişah olmadıkça müflisliğini bilmez. Bakır gibi sen de iksire hizmet et. Gönül, dildarın cevrini çek. Dildar kimdir? İyice bil. Dildar ehl-i dildir. Çünkü elh-i dil olan, gece ve gündüz gibi cihandan kaçıp durmakta, âlemde eğleşmemektedir. Allah kulunun ayıbını az söyle, padişahı hırsızlıkla az kına. (2/267/3475-3477) Ticarette kamil değilsen yalnız başına dükkan açma; yoğrulup kemale gelinceye dek birisinin hükmü altına gir! "Susun, dinleyin!" emrini işit, sükût et. Madem ki Hak dili olamadın, kulak kesil. Söylersen bile sual tarzında söz söyle. Padişahlar padişahıyla edepli konuş! Kibir ve kinin başlangıcı şehvettendir. Şehvetinin yerleşip kuvvetlenmesi de "itiyat" yüzündendir. Kötü huy, adet edindiğinden dolayı sağlamlaşır, yerle-şir .. seni, ondan vazgeçirmek isteyene kızarsın. Toprak yemeye alışırsan kim seni bundan menetmeye kalkışırsa onu düşman sayarsın. Puta tapanlar, bu tapmayı huy edindiklerinden men edenlere düşman olmuşlardır. (2/265-266/3455-3462) Ey müslüman, edep nedir?" diye sorarsan bil ki edep, ancak her edepsizin edepsizliğine sabır ve tahammül etmektedir. Kimi, "falan adamın huyu kötü, tabiatı fena" diye şikayet eder, görürsen, Bil ki, bu şikayetçinin huyu kötüdür; kötüdür ki o kötü huylunun kötülüğünü söylüyor! Çünkü iyi huylu, kötü huylulara, fena tabiatlılara tahammül eden, onların kötülüğünü söylemeyen kişidir. (4/63-64/771-774) Söz söylemek için önce dinlemek gerekir. Söze kulak verme yolundan gir. (1/131/1627). Cebrail'le canların kıblesi Sidre'dir, karnına kul olanların kıblesi sofra. Arif' in kıblesi vuslat nurudur, filozoflaşan aklın kıblesi hayâl. Zahid'in kıblesi ihsan sahibi Allah'tır, tamahkârın kıblesi altınla dolu torba. Manâ gözetenlerin kıblesi sabırdır, sûrete tapanların kıblesi taştan yapılan sûret. Batın âleminde oturanların kıblesi lütuf ve ihsan sahibi Allah'tır, Zahire tapanların kıblesi kadın yüzü. (6/152/1896-1900) Sevgiliye kavuşma devletine eren kişinin gözünde bu dünya, murdar bir şeyden ibarettir. (2/45/582) Gönül ehlinin ilimleri, kendilerini taşır. Ten ehlinin ilimleriyse kendilerine yüktür. Gönle uran, adamı gönül ehli yapan ilim; insana fayda verir. Yalnız tene tesir eden, insanın malı olmayan ilim yükten ibarettir. (1/275/3446-3447) Dost nasıl dosttur? Rey ve tedbir bakımından merdivene benzeyen, seni aklıyla her an irşat edip yücelten dost. (6/ 43/510) İyilik, hoşluk zamanında hepsi dosttur, eştir. Fakat dert ve gam zamanı Allah'tan başka kim sana dost? (5/262/3206) Seni dostundan ayıran sözü dinleme. O sözde ziyan vardır, ziyan! (3/33/419) Alıntı
Misafir alaTurka Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2005 Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2005 ne iyi etmi$sin bunlari postalamakla... Hz. Mevlana ve Yunus Emre sözlerinden feyzalincak cok sey var... Alıntı
Φ wyattearp Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 18 Ekim , 2005 Hz. Mevlana ve Yunus Emre sözlerinden feyzalincak cok sey var... Kesinlikle.. Alıntı
Misafir alaTurka Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2005 Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2005 Her gün bir yerden göçmek ne iyi Her gün bir yere konmak ne güzel Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş Dünle beraber gitti cancağızım Ne kadar söz varsa düne ait Şimdi yeni şeyler söylemek lazım Hz. Mevlana Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2005 Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2005 Mevlanaya aşk nedir diye sormuşlar: "Ben ol da bil" demiş.. Alıntı
Φ wyattearp Gönderi tarihi: 15 Kasım , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 15 Kasım , 2005 (düzenlenmiş) İnsan ne yaparsa maymunda yapar; maymun her zaman insandan gördüğünü yapıp durur. O, “Bende onun gibi yaptım” sanır. O inatçı mahlûk aradaki farkı nereden bilecek? .............. Yağmur vardır, âlemi beslemek için yağar. Yağmur vardır âlemi perişan etmek için yağar. Tarih: 15 Kasım , 2005 Düzenleyen: wyattearp Alıntı
Φ berceste Gönderi tarihi: 15 Kasım , 2005 Gönderi tarihi: 15 Kasım , 2005 Kuran gelin gibidir, peçeyi açmakla yüzünü göstermez. Ayın aydınlığı doğuyu ve batıyı kaplasa da nuru pencerenin genişliği kadar eve girer. Kişinin değeri aradığı şeydir. HZ. MEVLANA Alıntı
Φ wyattearp Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 18 Kasım , 2005 Gizli olan şeyler, zıddıyla meydana çıkar. Hak’kın zıddı olmadığından gizlidir. Kim, Tanrı’nın olursa Tanrı onun olur. Ahmaklara verilecek cevap sükûttur. Alıntı
Φ wyattearp Gönderi tarihi: 13 Aralık , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 13 Aralık , 2005 Geminin icindeki su, gemiyi batirir; gemi altindaki suysa gemiye arka olur. Mali-mulku gonlunden surmustu de bu yuzden Suleyman, ancak yoksul adini takinmisti. Agzi kapali testi, ucsuz-bucaksiz denizin ustunde hava dolu bir gonulle yuzer-gider. Icte yoksulluk havasi oldu mu insan, dunya denizinin ustunde eglesir. Bu dunya, tumden onun mulkudur de gonlunun gozunde hicbir sey degildir mal-mulk ------- Allah, bize yardim etmek dilerse gonlumuze, aglayip inleme istegini verir. Ne mutlu gozdur o goz ki onun icin aglar; ne kutlu gonuldur ki onun icin yanar-kavrulur. Her aglamanin sonu gulmektir; sonu goren kisi mutlu bir kuldur. Nerde akarsu varsa orada yesillik vardir; nerde akan gozyasi varsa oraya rahmet gelir. Soz soylemek icin once duymak, dinlemek gerek. Sen de soze, dinlemek yolundan gir. Alıntı
Φ HİDAYET ÇAĞI Gönderi tarihi: 13 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 13 Aralık , 2005 HAY ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞLERİM.... ASIL İLİM SAHİPLERİ, İLMİ KALPLERİNDE YAŞAYANLARDIR.... VUSLATA ERMEYİ DİLEMEYENLER, İLMİ ASLA YAŞAYAMAZLAR... 31/LOKMAN-15: Ve in câhedâke alâ en tuşrike bî mâ leyse leke bihî ilmun fe lâ tutı’humâ ve sâhibhumâ fîd dunyâ magrûfen vettebi’ sebîle men enâbe ileyy (ileyye), summe ileyye merciukum fe unebbiukum bi mâ kuntum ta’melûn (ta’melûne). Bilgin olmayan bir şey hakkında, şirk koşman için seninle mücâdele ederlerse, ikisine de itaat etme! Ve dünyada onlara güzellikle sahip ol. Bana yönelenlerin (ruhunu Bana ulaştırmak üzere yola çıkaranların) yoluna tâbî ol. Sonra dönüşünüz Banadır. O zaman yaptığınız şeyleri size haber vereceğim. ALLAH'A GERÇEK ANLAMDA YÖNELENLER VUSLATA ERENLERDİR....ONLARIN YOLUNDAN GİTMEK İSE İNSANI ALLAH'A VUSLAT EDER....İŞTE KURTULUŞ BUDUR ! KİM VUSLATA ERMEYİ ALLAH'TAN İSTERSE, ALLAH ONU MUTLAKA KENDİNE ULAŞTIRAN SIRAT-I MUSTAKİYMİN ÜZERİNE KOYAR..... BİR KEZ DAHA ALLAH RAZI OLSUN SİZLERDEN, BU GÜZEL ALINTILARINIZ İÇİN SEVGİLİ KARDEŞLERİM... SELAM VE DUA İLE.... Alıntı
Φ Havace Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2005 Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2005 Bu ŞİİR Ondan UtanIyor Bu ne güzel koku böyle, bu ne güzel koku. Gül bahçesinden yoksa gelen o mu? Gece mi bu gelen, misk mi bu, amber mi bu? Bu ne güzel koku böyle, bu ne güzel koku. O pazardan tezcecik yoksa o mu geliyor, yoksa güzelimiz geri mi geliyor ne? Bu nasıl yüz böyle, bu nasıl ışık? Bu nasıl ay böyle, bu nasıl güneş? Mağaradan mı çıktı, dağdan mı iniyor, o yalnızlığın adamı, o dost? Boş yere arama şarap testisini sen. Koklama onun ağzını sen boş yere. Şu meyhaneciden mi geliyor sandın onu; dostum, onu sen kendin gibi belleme. Yolda o yapayalnızsa ne olur? Başında sarık yoksa ne çıkar? Ne bundan güneşe bir leke olur, ne ayın gösterişine zarar. Bu gece uyuma dostum, uyuma. Bir kolayına getir onu bul. Sarhoşlar meclisine hep böyle geceleyin gelir o. Bu gece uyuma dostum, uyuma. Biz duvara asılı duran resimleriz. Bizi yapan ressamın varlık şavkı duvarın üzerine bir vurdu mu, bakarsın o anda canlanıvermiş, kımıldanmışız Onun servi boyu bir göründü mü, bakarsın dünya güllük gülistanlık. Kalktı bir salındı, kendini bir gösterdi mi. bakarsın kıyamet koptu gitti. Bakarsın Calinus gibi hastalar ülkesindendir o. Bakarsın hayret yurdunda dolaşır hastalar gibi. Sustum artık ben, sustum artık Bu şiir utanıyor ondan. Mevlana Celaleddin Rumi Alıntı
Φ Japanese Gönderi tarihi: 1 Ocak , 2006 Gönderi tarihi: 1 Ocak , 2006 ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi oll!! (mevlana) Alıntı
Misafir alaTurka Gönderi tarihi: 3 Ocak , 2006 Gönderi tarihi: 3 Ocak , 2006 Cömertlik ve yardim etmede akarsu gibi ol Sefkat ve merhamette günes gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alcak gönüllülükte toprak gibi ol Hösgörülükte deniz gibi ol Ya oldugun gibi görün ya göründügün gibi ol Hz. Mevlana Alıntı
Φ sayman22 Gönderi tarihi: 3 Ocak , 2006 Gönderi tarihi: 3 Ocak , 2006 Bunları okuyunca insan olduğumu tekrar hatırladım teşekkürler... Alıntı
Φ berceste Gönderi tarihi: 31 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 31 Mayıs , 2006 Mevlana'dan çokk sevdiğim bir dörtlük... BİR AKSE AYRANIM OLDUKÇA ONU İÇERİM SUNUN BUNUN KASESİ VE KESESİYLE BAGLANMAM FAKİRLİK VE ZARURET BENİ ÖLÜMLE TEHDİT ETSE BİLE YİNEDE HÜRRİYETİMİ SATIP KUL KÖLE OLAMAM!!! Alıntı
Φ akıncı Gönderi tarihi: 31 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 31 Mayıs , 2006 İsyan EtmİŞİm Aya öfkelenmişim ben, işte böyle kapkaranlık bir gece olmuşum. Padişaha kızmışım, çırılçıplak bir yoksul olmuşum. Güzeller sultanı gel demiş, evine çağırmış beni. Ben bir yolunu bulmuşum, yola baş kaldırmışım. Sevgilim baş çeker, naz ederse, gamlara atar, kararsız korsa beni, bir kez olsun ah demem, inat için. Ah'a da kızmışım ben. Bir bakarsın altınla aldatırlar beni o. Bir bakarsın şanla şerefle aldatırlar beni. Oysa altın falan istemiş değilim ondan, şanla şerefe hele çoktan boş vermişim. Ben bir demirim, mıknatıstan kaçıyorum. Bir saman çöpüyüm ben, mıknatıslara yan çizmişim. Ben öyle bir zerreyim ki, bütün âleme isyan etmişim. Havaya, toprağa isyan etmişim, Ateşe, suya isyan etmişim. Altı yöne isyan etmişim. Beş duyuya isyan etmişim. Hava, toprak, ateş, su da neymiş ki, altı yön de neymiş, beş duyu da ne. Benim için hiç bir şey umurumda değil. Mevlana Celaleddin Rumi Alıntı
Φ haksöz Gönderi tarihi: 1 Haziran , 2006 Gönderi tarihi: 1 Haziran , 2006 2. Cild EŞCİNSELLİK 3155.-3160 Beyitler 137-138. Sf. 4. Cild ALLAH’TAN VAHİY ALIYORUM; 1850-1855. Beyitler Sf. 151 2245. Beyit sf.178 Ayrıca bknz. Sf. 326 MÜSTEHCEN FIKRA; Bir Kadın’ın kocasının önünde aşığıyla oynaşmak istemesi 3545-3550. Beyitler Sf. 283 5. Cild KABAK HİKAYESİ; Bir Hanımefendi,Bir Hizmetçi ve Bir Eşek...İhtirasın acı sonuçları... 1335-1420. Beyitler 112-118.sf OĞLANCI HİKAYESİ; Bir adam ve birlikte olduğu oğlanla sohbeti... 2497-2515. Beyitler 205-207.sf CUHA'NIN KADIN KILIĞINA GİRMESİ HİKAYESİ Mesnevi kahramanı Cuha'nın Kadın kılığına girip Hamamda bir kadına cinsel organını elletmesi... 3340-3425. Beyitler 272-273.sf KADININ EŞEĞE İMRENMESİ HİKAYESİ Bir kadının Eşeklerrin çiftleşmelerini izleyip eşeği arzulamasının öyküsü... 3390-3395.Beyitler 277.sf BABA İLE KIZI ARASINDA CİNSEL İLİŞKİ ÜZERİNE BİR SOHBET... 3716-3736.Beyitler 302-304.sf BİR SULTANIN BİR CARİYEYE DÜŞKÜNLÜĞÜ CARİYENİN YOLDA KÖLEYLE EVDE SULTANLA MACERALARI... 3831-4025.Beyitler 312-326.sf Sayfa numaraları için-MEB Baskısı Veled İzbudak-Abdulbaki Gölpınarlı Çevirisi esas alınmıştır. Ancak beyit numaraları Farsça orijinal metinde ve tüm çevirilerde aynıdır... Alıntı
Misafir alaTurka Gönderi tarihi: 1 Haziran , 2006 Gönderi tarihi: 1 Haziran , 2006 Adam savaşmakla çetin er sayılmaz, öfkelendiği zaman kendini tutabilendir çetin. Hz.Mevlana Cahil olanların merhameti ve lütfu azdır... Hz.Mevlana Alıntı
Φ berceste Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2006 Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2006 Dikenden gül bitiren, kışı da bahar haline döndürür. Selviyi hür bir halde yücelten, kederi de sevinç haline sokabilir. Alıntı
Φ Ali Dildade Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2006 Gönderi tarihi: 29 Temmuz , 2006 Allah razı olsun Alıntı
Φ enkas Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2006 Gönderi tarihi: 30 Ağustos , 2006 2. Cild EŞCİNSELLİK 3155.-3160 Beyitler 137-138. Sf. 4. Cild ALLAH’TAN VAHİY ALIYORUM; 1850-1855. Beyitler Sf. 151 2245. Beyit sf.178 Ayrıca bknz. Sf. 326 MÜSTEHCEN FIKRA; Bir Kadın’ın kocasının önünde aşığıyla oynaşmak istemesi 3545-3550. Beyitler Sf. 283 5. Cild KABAK HİKAYESİ; Bir Hanımefendi,Bir Hizmetçi ve Bir Eşek...İhtirasın acı sonuçları... 1335-1420. Beyitler 112-118.sf OĞLANCI HİKAYESİ; Bir adam ve birlikte olduğu oğlanla sohbeti... 2497-2515. Beyitler 205-207.sf CUHA'NIN KADIN KILIĞINA GİRMESİ HİKAYESİ Mesnevi kahramanı Cuha'nın Kadın kılığına girip Hamamda bir kadına cinsel organını elletmesi... 3340-3425. Beyitler 272-273.sf KADININ EŞEĞE İMRENMESİ HİKAYESİ Bir kadının Eşeklerrin çiftleşmelerini izleyip eşeği arzulamasının öyküsü... 3390-3395.Beyitler 277.sf BABA İLE KIZI ARASINDA CİNSEL İLİŞKİ ÜZERİNE BİR SOHBET... 3716-3736.Beyitler 302-304.sf BİR SULTANIN BİR CARİYEYE DÜŞKÜNLÜĞÜ CARİYENİN YOLDA KÖLEYLE EVDE SULTANLA MACERALARI... 3831-4025.Beyitler 312-326.sf Sayfa numaraları için-MEB Baskısı Veled İzbudak-Abdulbaki Gölpınarlı Çevirisi esas alınmıştır. Ancak beyit numaraları Farsça orijinal metinde ve tüm çevirilerde aynıdır... Teşbihten anlamaz öyküleme bilmez kardeşim fabl vardır bilirmisin?hani hayvanları konuşur ama hakikatte hayvanlar konuşmaz sen mesneviyi sırf karalamak için okuduysan mesnevinin suçu ne? bu hikayelerle anlatılmak istenen şeyin güzelliği yada çirkinliği halkın nazarına öyle güzel görünüyor ki inan daha güzeli olamazdı hz.mevlana bir melek değil insanı kamildi o varlığın tüm mertebelerini bilir ve kuşatır varlığın çeşi,tlerini ve renklerini.. elbette hikayeleride bu meratib ve renklerden nasibini alır hani imzanda "geleneğe karşı olmak" diye bir söz varya bence sen bu yazıyı sırf aykırılık olsun diye yazmışsın burası şiir yeri tartışma yeri değil arkadaşlardanda özür dliyorum ama dayanamadım birde vahy alma husuusu var,bir balarısı bile vahy alırken mevlana hz.leri niçin vahy almasın önce vahyin ne olduğunu öğrenelim demi? kur-an'da ayet var"RABBİN BALARISINA VAHYETTİ"diye. vahy bir ruh bir iletişimdir her canlı vazifesini yapabilmek için ilahi kodlarla beynine yapaması gerken kodlanır. vahy kainatın özü ve ruhudur.vahy evrenseldir zaten dini literatürdeki herşey evrenseldir.. selam ile kardeşim ama sen sen ol büyük insanların yapmadıkları şeyleri yapmış gibi gösterme onların kastetmedikleri manaları onlara yakıştırma!!! Alıntı
Φ ırmak-su Gönderi tarihi: 18 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 18 Aralık , 2006 "Ey Zulümle bir kuyu kazan! Sen kendin için tuzak hazırlıyorsun." Hz. Mevlana Alıntı
Misafir Evren. Gönderi tarihi: 8 Ocak , 2008 Gönderi tarihi: 8 Ocak , 2008 ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi oll!! (mevlana) Olduğum gibi gözüktüm,insanlar sevmedi. İnsanların sevdiği gibi gözüktüm, Allah sevmedi. Bende,olduğum gibi gözükmeye karar verdim, Allahın sevgisini, insanlara feda edemezdim. Evren. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.