Admin-- ™ Freyja Gönderi tarihi: 15 Mayıs , 2012 Admin-- Gönderi tarihi: 15 Mayıs , 2012 SARIMSAK MI SARMISAK MI? Bu kelimenin aslında Türkçe'de sorun haline gelmesinin en önemli nedeni halk dilinde "sarımsak" yerine "sarmısak" olarak söylenmesidir. Oysa kelimenin doğru kullanımı TDK'ya göre SARIMSAK olmalıdır. Şu yoğurdu sarımsaklasak da mı yesek, sarımsaklamasak da mı yesek? (doğru) Şu yoğurdu sarmısaklasak da mı yesek, sarmısaklamasak da mı yesek? (yanlış) 1 Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 15 Mayıs , 2012 Admin Gönderi tarihi: 15 Mayıs , 2012 Sanırım doğrusunun çok zor söylenmesinden kaynaklanıyor bu problem... o tekerlemeyi söylemeye çalıştım ama çok zor... Huh...! Alıntı
Misafir Özge Gönderi tarihi: 12 Ekim , 2014 Gönderi tarihi: 12 Ekim , 2014 Kesinlikle bence sarımsak olmali Alıntı
Misafir şarma turgun Gönderi tarihi: 5 Şubat , 2015 Gönderi tarihi: 5 Şubat , 2015 Ben sarmısak derim ve bence sarmısak doğru Alıntı
Misafir umit egilmezer Gönderi tarihi: 4 Temmuz , 2015 Gönderi tarihi: 4 Temmuz , 2015 TDK'nin sanirim 1949 yili basimi kitabinda sarmisak diye geciyordu.Yeni basimlarinda sarimsak olarak gordum.Cogu sozcuklerde oldugu gibi halkin nasil kabul ettigi onemli. Alıntı
Misafir Arastirmacı misafir Gönderi tarihi: 17 Nisan , 2016 Gönderi tarihi: 17 Nisan , 2016 Bir arkadaş "halkın nasıl kabul ettiği önemli " diyor. Edirne'den Kars'a kadar bir yığın yöresel dil vardır,bunu gözardı edemeyiz.Bir ulusun veya halkın dil birliği vardır ve ona görede resmileştirilir. O da resmi kurumların işidir.Yöresel diller,yörelerde konuşma esnasında kullanısa da edebiyat ve görsellerde resmi olanı seçilir. Bizim ülkemizde resmi kurumlar dahi bir çok sözcüğü farklı dönemlerde,farklı şekilde kullanıyor. SARMISAKLI ve SARIMSAK gibi...Eski TDK sözlüklerinde SARMISAKLI kullanırken,yenisinde SARIMSAK diye geçiyor. Gelde pirincin taşını ayıkla ) Bilindiği üzere Ayvalık'ta Sarımsaklı diye bir bölge var; bu bölgenin adı,Ayvalık'ta çokca bulunan sarımsaklı taşından gelmektedir. Bitkiden değil... Dil uzmanı bir çok arkadaşıma göre,keskin kokusu bulunan ve yeşil soğan turü olan bitkiye, Sarmisak doğrusu... Saygılarımla. Boğaziçi Üniversitesi Diller üzerine araştırma uzmanı Dekan Deniz Erhan Alıntı
Misafir FERHAT Gönderi tarihi: 3 Mayıs , 2016 Gönderi tarihi: 3 Mayıs , 2016 SÖZLÜKLERDE ÖNCE "SARMISAK" DİYE GEÇİYORDU. 90 LI YILLARDAN SONRA HER İKİSİ DE KULLANILDI VE DAHA SONRA YANİ GÜNÜMÜZDE "SARIMSAK" OLARAK GEÇMEYE BAŞLADI. ASIL OLAN BİRBİRİNE BAĞLANMIŞ GİBİ DURMASINDAN DOLAYI "SARMISAK"TIR. NE YAZIK Kİ TDK'DA BULUNANLARIN YÖRESEL BİR KELİME OLAN "SARIMSAK" KELİMESİNİ DAYATMIŞ OLMALARI ÜZÜCÜDÜR. Alıntı
Misafir Alp Arslan Gönderi tarihi: 25 Mayıs , 2017 Gönderi tarihi: 25 Mayıs , 2017 Ben turkcemizi dogru kullanmaya calisan koylu bir ailenin cocuguyum.Dogrusu sarmisak diye dusunuyorum.bogazicili arastirmaci dekanimiz da sarmisak tir dogru olan diyor.kendisine de turkcemize degerli katkilarindan dolayi tesekkur ediyorum.Sarimsak diye adlandiran kisilerin de genelde sehirli havasina girmis kisiler oldugu kanaatindeyim. Alıntı
Misafir Orhançe Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2017 Gönderi tarihi: 31 Ağustos , 2017 Her dilin en doğru konuşulduğu veya doğru olduğu kabul edilen bir yer vardır. Türkçede bu yer İstanbul Türkçesidir. İstanbul Türkçesinde ise doğru kelime sarmısak dır Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.