Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Üniter bir devletin icinde yasayanlar ayni ulusu olusturan unsurlardir. Ayri bir ulus yoktur üniter devlette.Türkiye'de ne kadar etnik varsa hepside kendi öz kültürlerini yasarlar,bu kültürlerin birlesmesi ile millet kültürü olusmustur.

Ana dilini konusabilmek icin daglara cikmaya gerek yoktu.Tekel iscileri 60 gündür eylem icindedir,ise alinsinlar diye ne daglara ciktilar,ne askere pusu kurdular,ne ögretmenleri öldürdüler,ne de asker elbisesi giyerek köyleri basip aha asker köy yakti demediler.Hak silahla araniyorsa bu hak olmaktan cikar devlete karsi eyleme dönüsür.Gerilla,özgürlük savascisi takma adlari ile ancak o adlari kullananlar kandirilir.Devlete karsi yapilan silahli eylemin karsiligi silahtir.

saygilarla

Askerin her yol başında arama noktasının bulunduğu bir bölgede,askeri araç temin ederek arkasına benzin vidonları yükleyip,ellerine g-3 almış PKK'liler köyleri yaktı,sonrada bu arabaları yerin altına gömdü,yada tünel kazıp Kandile Kaçırdılar bu arabaları değilmi sayın politika?

Hatta bizim Köyü yakaanlar arasında yer alan Başçavuşu ben İlçe merkezinde gördüm,askeri araçla önümden geçti,belki şehir merkezlerindede askeri araçlarla geziyorlardır ne dersiniz?

• Cevaplar 51
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

Kürtler ulusal kurtuluş savaşlarını veriyorlarmış.. :D pekeke alın elinize ne bulursanız Türkleri öldürün demiyormuş..ya ne yapıyormuş..Kürt ULUSAL :D savaşını veriyormuş..herhalde Kürt ulusuna! sanal bir saldırı var.. :D

Önce Kürt Ulusu olmadığını,bu terimin nerede kullanılacağını bilmek FARZ..Kürtlerin ULUSAL! mücadelesine sonra geliriz..

pekeke T.C nin ORDUSU ile savaşmıyorda İngiliz ordusu ilemi savaşıyor.. :D

Kürtler neden mücadele ediyorsa o mücadele ettikleride aynı nedenlerle mücadele ediyordur,savaşıyordur..Kürtler savaşımında haklı,karşı duranlar tuuuu kaka.. çocuk yuvasına.. :D

Çekseler sınırı,deseler buradan ÖTE,si bilmem neyin tepesi..ne yapacak kürtler merak ederim hep..al polisi askeri..kapat mahkemeleri nüfus müdürlüklerini..emin olun üç ayda oralarda acından ölür bu işlere kafası basmayan saf Kürtler..kan gövdeyi götürür.. B) ve bir DUVAR örsek araya kaç ayda kaç Kürt kaçar bu tarafa.. :D :D :D

Gönderi tarihi:

Fransız Anayasası, Madde 1.- "Fransa, bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir cumhuriyettir." Madde 89.- "Toprak bütünlüğüne zarar verecek hiçbir değişiklik yöntemi savunulamaz ya da ileri sürülemez. Rejimin cumhuriyet biçimi değişiklik konusu yapılamaz."

Fransız Anayasası’nın 2. maddesinde "Cumhuriyet’in dili Fransızcadır" yazar.

Etnik kimliklerle ilgili de bir haber :

`Fransa etnik kökenle yüzleşsin`

Fransa`nın toplumda eşit fırsatlardan sorumlu bakanı Azouz Begag, hükümeti etnik veya dini kimlik konusunda bilgi alınmasını engelleyen yasaları değiştirmeye çağırdı. Begag kimlikle yüzleşelim diyor.

Yürürlükteki yasalar, tüm Fransızlar`ın eşit olduğu varsayımından hareketle kamu kurumlarının ve özel şirketlerin dini veya etnik kimlik konusunda bilgi istemesini yasaklıyor.Begag, bu yönde bir çalışmanın ülke gerçeklerini ortaya koyup, ırk temelinde ayrımcılık yapılmasını önleyebileceğini savunuyor.Begag`a göre ülkeyi son iki haftada sarsan isyan hareketinin kökenleri ırk temelinde ayrımcılık sorununda yatıyor.Kendisi de Cezayir asıllı bir aileden gelen; aslen yazar ve sosyolog olan Fransız bakan, 2007 genel seçiminde toplumun yapısını daha iyi yansıtacak şekilde, parlamentoya da çeşitli etnik kökenlerden daha çok sayıda milletvekili girmesini umuyor.60 milyonluk Fransa`da 5 milyon Müslüman yaşamasına rağmen, bu oran meclise yansımıyor.Fransız kabinesinin ilk Müslüman üyesi olan Begag, ülkede yabancı düşmanlığının bu olaylar ardından artacağına inanmadığını, zaten göçmen ailelerden gelen çocukların Fransız vatandaşı olduğunu vurguluyor.Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da etnik azınlıklara yönelik ayrımcılıkla mücadele için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulamıştı.Ancak Chirac bu konuda ne gibi önlemler alınabileceği konusunda bir öneri getirmemişti.Kabinenin düşük düzeyli üyeleri arasındaki Azouz Begag, isyan sürecinde İçişleri Bakanı Sarkozy`nin, sert söylemini açıkça eleştirmişti.

Fransızlardan örnek verilmiş,,ama verilen haber, bunun tam tersini yansıtıyor. Yani herkes Fransız sayılıyor ,Fransız vatandaşı. Bu vesile ile bunu da öğrenin.

Gönderi tarihi:

Fransız Anayasası, Madde 1.- "Fransa, bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir cumhuriyettir." Madde 89.- "Toprak bütünlüğüne zarar verecek hiçbir değişiklik yöntemi savunulamaz ya da ileri sürülemez. Rejimin cumhuriyet biçimi değişiklik konusu yapılamaz."

Fransız Anayasası’nın 2. maddesinde "Cumhuriyet’in dili Fransızcadır" yazar.

*

*

Fransızlardan örnek verilmiş,,amaverilen haberbunun tam tersini yansıtıyor. Yani herkes Fransız sayılıyor ,Fransız vatandaşı. Bu vesile ile bunu da öğrenin.

Herkesin adının önüne kürt Memet, çerkez Ahmet, laz İsmail, konulunca daha mutlu olunacağını sanıyolar sanırsam.

Gönderi tarihi:

Askerin her yol başında arama noktasının bulunduğu bir bölgede,askeri araç temin ederek arkasına benzin vidonları yükleyip,ellerine g-3 almış PKK'liler köyleri yaktı,sonrada bu arabaları yerin altına gömdü,yada tünel kazıp Kandile Kaçırdılar bu arabaları değilmi sayın politika?

Hatta bizim Köyü yakaanlar arasında yer alan Başçavuşu ben İlçe merkezinde gördüm,askeri araçla önümden geçti,belki şehir merkezlerindede askeri araçlarla geziyorlardır ne dersiniz?

O değilde gündüz askere et satıp, gece çatışmada pkk saflarında ölü ele geçirilen kasaplar, manavlar, bakkallar bolca mevcut Kürtlerde.

Hem bu ülkenin parasını yiyip, hem de kurşun sıkarlar. Hiç de üşenmezler.

Gönderi tarihi:

Uzun zamandır girmiyordum forma, şöyle bir bakayım dedim üstünkörü özellikle bu meseleyle ilgili başlıklara ve yazılanlara...Dejavu yaşadım...Doğru bulunan bir düşünceyi doğru bildiğin sürece anlatmak,savunmak doğru da birbirlerine sadece kendi düşüncelerini kabul ettirme çabası içinde olanların hiçbir ortak nokta bulma niyeti gütmeden hala aynı düşünceleri tekrar tekrar anlatmaya çalışmalarının psikolojisini anlayamadım.Hala sorunun ne olduğu konusunda dahi bir fikir birliğine varılamamış.İdeolojik, psikolojik niyetlerimize hiç girmiyorum.Burda dikkat çeken suçlu kim sorusu dahi değil!Suçlu herkesin penceresinden belli ve dert karşıdakine tek suçlu olduğunu kabul ettirmek.

Bu sorunu nasıl ve kim çözecek bilen varsa engin fikirlerini takip etmek için merakla bekliyorum...

Gönderi tarihi:

Yapmayın Jan;

Türkiye’nin sorunlarını, coğrafyaları ve dinamikleri birbirinden farklı toplumları örnekleyerek çözüme ulaştıramazsınız.

Hiçbir aklı başında toplum bilimci de bunu yapmaz zaten…

Ne yazık ki ülkemize 'aklı başında' sadece iki toplum bilimci uğradı bu güne kadar sayın boşig..

Biri ''bu ülkede Kürt vardır ve Kürdistan ülkesi adı konulmamış bir sömürgedir'' dediği için 20 yıl hapis yatan İsmail Beşikçi dir,

Diğeri de daha çok ''Kürt kimliği'' ile tanınan ''Mısır Çarşısını havaya uçurduğu'' gerekçesiyle(henüz bu idda kanıtlnamamıştır) 3 yıl cezaevinde yatmış Pınar Selek..

Tıpkı bunlar gibi 'aklı başında' olması gereken her sosyolog (Kürt olmasına gerek yoktur) tekçi/zorunlu ulus devletler yerine farklılıkların özerk ve özgürce yaşayabileceği gönüllü birlikteliği savunur, savunması gerekir..

Mantıken ve vicdanen.....!!

Gönderi tarihi:

Fransızlardan örnek verilmiş,,ama verilen haber, bunun tam tersini yansıtıyor. Yani herkes Fransız sayılıyor ,Fransız vatandaşı. Bu vesile ile bunu da öğrenin.

Buyrun buradan yakın;

FRANSA 75 DİLİ BİRDEN TANIDI

Ulus Devletin beşiği Fransa, kendi sınırları içerisinde konuşulan 75 farklı dili resmen tanıdı (Buraya özellikle dikkat etmenizi istiyorum)

www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=894239&Date=18.08.2008&CategoryID=81

NOT: Kimsenin, vatandaşlık tanımına karşı çıktığı yok.. Yeter ki Irkî bir anlam taşımaması gerektiğini daha önce de belirttim.. Tıpkı Fransa örneğinde olduğu gibi..

Yine Fransa ULUS DEVLETİNDE ki ÖZERK Korsika' ya da bir göz atmanıza öneririm..

Gönderi tarihi:

O değilde gündüz askere et satıp, gece çatışmada pkk saflarında ölü ele geçirilen kasaplar, manavlar, bakkallar bolca mevcut Kürtlerde.

Hem bu ülkenin parasını yiyip, hem de kurşun sıkarlar. Hiç de üşenmezler.

Kendi dilinizle itiraf ettiğinizin farkında mısınız..?

Mücadele çocuklardan sonra (Türk medyasında sıkça dillendirildiği için bu örneği verdim) 'kasaba, bakkala, manava' kadar inmişse orada bir ''terör'' değil ulusal bir hareket vardır..

İtirafınızı ve bu gerçeği kabul etmeniz dileğiyle..

Gönderi tarihi:

Biz cok Kürt kasap taniyoruz ama hicbiri de daga cikmadi demek ki, icinde olan cikiyormus daglara.

Aslinda kasap manav bakkal diyerek tüm Kürtleri PKK safinda gösterme cabalari bile tüm Kürtlerin terörist olmadigini itiraf etmektir. Hep aynisi olmustur, birileri hep Kürtlerin adina teröre basvurmus ve bunu tüm Kürtlerin kavgasi diye yansitmis, kendileri gibi olmayan, kendileri gibi kana bulasmadan, ona buna hizmet icin terör yapmayan, baris icinde yasayan ve yasamak isteyenleri de asimile edilmis Türk Kürtleri diye tanimlamislardir.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Buyrun buradan yakın;

FRANSA 75 DİLİ BİRDEN TANIDI

Ulus Devletin beşiği Fransa, kendi sınırları içerisinde konuşulan 75 farklı dili resmen tanıdı (Buraya özellikle dikkat etmenizi istiyorum)

www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=894239&Date=18.08.2008&CategoryID=81

NOT: Kimsenin, vatandaşlık tanımına karşı çıktığı yok.. Yeter ki Irkî bir anlam taşımaması gerektiğini daha önce de belirttim.. Tıpkı Fransa örneğinde olduğu gibi..

Yine Fransa ULUS DEVLETİNDE ki ÖZERK Korsika' ya da bir göz atmanıza öneririm..

Cok komik bir durum Türkiye dünyada ki tüm dilleri taniyor.. Bütün Devletleri taniyor ülkemize yerlesen her canliya sahip cikiyor..

Avrupada ki gibi saddamin zulmünden kacan kürtler den en güzel üc tanesini alip onlara siginma hakki da vermiyor fransa örnegini bir hatirlayin..

Yok efendim fransa sokaklari özgürmüs sokakdan alisverise girdin o zaman bak bakalim ne kadar özgürsün. O bahsettiginiz 75 farklı dili ne kadar konusturma hakki verecekler!

Türkiye dünyanin en özgür ülkesi hainleri icinde barindiracak kadar.

Gönderi tarihi:

Kendi dilinizle itiraf ettiğinizin farkında mısınız..?

Mücadele çocuklardan sonra (Türk medyasında sıkça dillendirildiği için bu örneği verdim) 'kasaba, bakkala, manava' kadar inmişse orada bir ''terör'' değil ulusal bir hareket vardır..

İtirafınızı ve bu gerçeği kabul etmeniz dileğiyle..

Bir hareket varsa bu ülke kendisini korumasini bilir.

Bu ülkeye silah dogrultan eller gerekli dersini her daim alacaktir..

Gönderi tarihi:

Yok efendim fransa sokaklari özgürmüs sokakdan alisverise girdin o zaman bak bakalim ne kadar özgürsün. O bahsettiginiz 75 farklı dili ne kadar konusturma hakki verecekler!

Fransa'ya gitme firsatim olmadi, dolayisiyla Fransa sokaklarinda alisveris falanda yapmadim. Fransizca bilmiyorum, söylemlerinize göre alisveriste Fransizca haric konusmak yasak. Demekki ben Fransa'da alis veris yapamam ve gitmeme de gerek yok.

Dogrumu anladim söylemlerinizi? Yanlis anladıysam lütfen beni ve diger arkadaslari aydinlatin.

Fransa sokaklarinda Frnasizca disinda dil konusmak yasakmi?

Gönderi tarihi:

Fransa ve Korsika,bu haberleri kim yapmissa tamamen yalan ve de carpitmadir. Korsika'nin özerkligi reddedilmistir. Fransa tek dil olarak sadece Fransizca'yi kabul etmektedir. Kamuoyunu manipüle edecek tarzda haberler yaymak, ne basin ciddiyetiyle ner de ahlakla bagdasir.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Isteyen dilini konussun,isteyen halayini ceksin, isteyen dernegini kurup kültürünü yasatsin, isteyen partisinide kursun; bunlara karsi cikacak demokrat birinin olabilecegini sanmiyorum,ama hicbir demokrat bu saydigim nedenleri öne sürerek ülkenin bölünmesine katki saglamaz.Sagliyorsa demokrat olamaz.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Fransız anayasasına göre.Fransız cumhuriyetinin resmi dili Fransızcadır. Ayrıca Fransa'da "Fransızdilleri"diye yasalbir kavram vardır. Bu kavram yerel ve azınlık dilleri ifade eder. Bu kapsama Alsak Bask, Breton, Katalan,Korsika ,Flaman bölgelerinde yaşayan Fransız vatandaşlarının dilleri girer. Fransız kültür bakanlığı "fransız dilleri" kavramını resmen tanımlama yoluna gitmiştir. Bu tanıma göre bu diller, Fransa topraklar ıüzerinde yaşayan Fransız vatandaşlarının geleneksel olarak kullandıkları ve hiç bir devletin resmi dili olmayan dillerdir ve bu dille rbölgesel ve azınlık dilleridir.Fransa toprakları üzerinde bugün için konuşulan "Fransız dilleri" 16 tanedir.Bu sayıya Fransanın denizaşırı toprakları dahil değildir.Bunlar dahil edildiğinde sayı 75 i bulur. Fransa bu dilleri bireysel hak olarak kabul ettiğinden azınlık kavramını kabul etmez.

İncelendiğinde görülürki ; bu dilleri de sadece kendi bölgelerinde kullanılmakla birlikte, ağırlıklı olarak kullandıkları diller , Fransızca ve İspanyolcadır.Çünkü bu ayrılıkçı bölgeler sadece bir ülkeyi ilgilendirmemektedir.

Katalan , Bask ,Korsika gibi örnekleri bize dayatmalarına ya da kürt sorunu diye yaratılan yapay sorunla eş tutmalarına sadece gülerim.Çünkü bu diğer örnek gösterilen ayrılıkçı yerlerin, tarihini ve siyasi oluşumunu bilmediklerini gösterir.

Gönderi tarihi:

Fransa ve Korsika,bu haberleri kim yapmissa tamamen yalan ve de carpitmadir. Korsika'nin özerkligi reddedilmistir. Fransa tek dil olarak sadece Fransizca'yi kabul etmektedir. Kamuoyunu manipüle edecek tarzda haberler yaymak, ne basin ciddiyetiyle ner de ahlakla bagdasir.

Ne büyük lokmayı ne de büyük sözü tavsiye edrim size..

Ayrıca 'ahlak' konusunda sizinle hem fikirim..

Gelelim konumuza..

Kürtlerin yükselmiş ulusal bilinçlerine ve özgürlük istemlerine tahammül edemeyenlerin sırf inkar ve imha politikasının devamı adına dünyayla bile bağlantılarını koparmaları ne kadar da gülünç bir durum..

KORSİKA FRANSA ULUS DEVLETİNDE ÖZERKTİR..

- Başkenti AJACCİO dur..

- 1982'de 'décentralisation', adem-i merkeziyet, yerinden yönetim adı takılan ilk kanun yürürlüğe girdi.

- Korsika için özel statü kanunu da aynı yıl uygulanmaya konuldu. Bir süre sonra Fransa Cumhuriyeti Anayasası 'La Republique est décentralisée', 'Cumhuriyet desantralizedir', 'Cumhuriyet adem-i merkeziyetçidir', 'Cumhuriyet yerinden yönetilir' ilkesini kabul etti.

- 1982'den bugüne Korsika 'genel oyla seçilen 51 üyeli Korsika Meclisi (Assembléde de Corse) tarafından yönetilen kendi işlerini bizzat kendisi gören birleşik bir topluluk' olarak tanımlanıyor ve uygulaması bu yönde yapılıyor.

- Meclis'in bizzat seçtiği Korsika Meclisi Başkanı bir anlamda adanın cumhurbaşkanı rolünü üstleniyor. (Dikkat çekerim Korsika Meclisi)

- Ada'nın işleri ise bir Başkan ve altı üyeli 'Le Conseil Exécutif' tarafından yürütülüyor. Ekonomik kalkınma, kimi vergilerin toplanması, eğitim, kültür, taşıma ve ulaşım gibi konularda gerekli bütün işleri üstleniyor.

- Korsika Meclisi'nin kanun çıkarma yetkisine sahip olması, epey tartışma ve uzun diyaloglardan/karşılıklı konuşmalardan sonra kabul edildi. (Fransa Ulus Devleti içindeki 2. meclise tekrar dikkatinizi çekerim..)

Ne kadar yazsam boş ne yazık ki..

Çünkü 250 bin nüfuslu Korsikalıların bile ulusal mücadelelrini kabul edip 15 milyonluk Kürt halkına bırakın özerkçe yaşamalarını ana dillerinde eğitimi dahi çok görenlere ne desem boş..

Yalnızca vicdanlara son bir çığlık atıyorum ilgili konuda..

Gönderi tarihi:

Bu bilgiler es geçilmemeli, görmezden gelinmemeli.

Fransız anayasasına göre.Fransız cumhuriyetinin resmi dili Fransızcadır. Ayrıca Fransa'da "Fransızdilleri"diye yasalbir kavram vardır. Bu kavram yerel ve azınlık dilleri ifade eder. Bu kapsama Alsak Bask, Breton, Katalan,Korsika ,Flaman bölgelerinde yaşayan Fransız vatandaşlarının dilleri girer. Fransız kültür bakanlığı "fransız dilleri" kavramını resmen tanımlama yoluna gitmiştir. Bu tanıma göre bu diller, Fransa topraklar ıüzerinde yaşayan Fransız vatandaşlarının geleneksel olarak kullandıkları ve hiç bir devletin resmi dili olmayan dillerdir ve bu dille rbölgesel ve azınlık dilleridir.Fransa toprakları üzerinde bugün için konuşulan "Fransız dilleri" 16 tanedir.Bu sayıya Fransanın denizaşırı toprakları dahil değildir.Bunlar dahil edildiğinde sayı 75 i bulur. Fransa bu dilleri bireysel hak olarak kabul ettiğinden azınlık kavramını kabul etmez.

İncelendiğinde görülürki ; bu dilleri de sadece kendi bölgelerinde kullanılmakla birlikte, ağırlıklı olarak kullandıkları diller , Fransızca ve İspanyolcadır.Çünkü bu ayrılıkçı bölgeler sadece bir ülkeyi ilgilendirmemektedir.

Katalan , Bask ,Korsika gibi örnekleri bize dayatmalarına ya da kürt sorunu diye yaratılan yapay sorunla eş tutmalarına sadece gülerim.Çünkü bu diğer örnek gösterilen ayrılıkçı yerlerin, tarihini ve siyasi oluşumunu bilmediklerini gösterir.

Gönderi tarihi:
Kürtlerin yükselmiş ulusal bilinçlerine ve özgürlük istemleri

Dünyanın hiçbi yerinde ulusal bilincin öncülüğünü aşiret reisleri yapmaz. Ulusların burjuvaları da aşiretlerden olmaz. Kürtlerin burjuvalığa özenenleride aydınlığa özenenleride aşiret öndegelenleri. Hem bakkalın daha çıkması onlara ulus adını vermez. Sorsan o bakkala kasapa demokrasinin adını bilmez, ulusun tanımını bilmez. Hangi bilinçten söz ediyosunuz?

Gönderi tarihi:

Isteyen dilini konussun,isteyen halayini ceksin, isteyen dernegini kurup kültürünü yasatsin, isteyen partisinide kursun; bunlara karsi cikacak demokrat birinin olabilecegini sanmiyorum,ama hicbir demokrat bu saydigim nedenleri öne sürerek ülkenin bölünmesine katki saglamaz.Sagliyorsa demokrat olamaz.

saygilarla

Sayin politika bunlari Avrupa da yapamazsin yapmaya calistigin an tepeden tirnaga seni izlemeye ve engellemeye calisirlar özellikle kendi ülken adina burda demokrat olamazsin ve bu firsati vermezler..

Bu sahislar icin kendinden haric herkes yabancidir istedigin kadar uyum sagla.. kalkip birde senin kültürünü mü icine sindirecek.. Türkiye bu konuda bence cok özverili bircok dernek silahli mücadele icin kuruluyor dünde öyleydi bugünde böyle.

Gönderi tarihi:

Sayin politika bunlari Avrupa da yapamazsin yapmaya calistigin an tepeden tirnaga seni izlemeye ve engellemeye calisirlar özellikle kendi ülken adina burda demokrat olamazsin ve bu firsati vermezler..

Bu sahislar icin kendinden haric herkes yabancidir istedigin kadar uyum sagla.. kalkip birde senin kültürünü mü icine sindirecek.. Türkiye bu konuda bence cok özverili bircok dernek silahli mücadele icin kuruluyor dünde öyleydi bugünde böyle.

Zevke bak diyecegim sayin efendi,biz 15 milyon olduk özerklik verin demeye getiriyorlar.Sanki leasing yapmislar,eh biz artik ödedik borcumuzu simdi o topraklar bizim oldu tarzi bir yaklasim bu.Ulusal bilinc heralde sadece Kürtcülere özel bir kavram,onlarin disinda ulusal bilince erisen hicbir etnik kesim yok.

saygilarla

Gönderi tarihi:

saygilarla

Bu dediğiniz doğru ancak,Cumhuriyetin ilanından bu yana nu dediğiniz olmadığı için bugün bunları konuşuyoruz,insanlar halaylarını çekemediği,dillerini konuşamadığı,öğrenemediği,öğretemediği,şehirlerinin köylerinin adı değiştirildiği,kurdukları bütün kültürel yada siyasi oluşumlar kapatıldığı,kendi isimleriyle örneğin (Kürt Kültürünü Yaşatma) adı ile bir dernek kurmasının bölücü sayıldığı gibi sayabileceğim yüzlerce neden yüzünden bunları konuşuyoruz,demek istediğim artık temenni ettiğini belirtmek değil icraata geçmek gerekiyor,başka bir örnek daha vereyim,TRT 6 ne zamandır yayın yapıyor ancak hala anayasal bir dayanağı bile yoktur,sanki Kürtlere verilmiş bir lütuf gibi lanse ettiriliyor öyle değil mi? Yoksa benmi yanılıyorum....

Gönderi tarihi:
insanlar halaylarını çekemediği,dillerini konuşamadığı,öğrenemediği,öğretemediği,...

Jan ben hiç Kürtlerin halay çekemediklerini duymadım da görmedim de.

Hatta Türkmen kökenli insanların bile büyük şehirlerindeki düğünlerinde, Kürtlerin halayları çok da güzel oynanır yani.

Kimse de gucunmaz, oynamayacağım demez ya da çalındığında engellemezler.

Hatta adet gibi olmuştur;

Kimse halay bilmediği için ama çevremizde oldukça fazla Kürt eş-dostumuz ve komşumuz olduğu için

Düğünlerimizin neredeyse son bir saatinde sırf halay çekilir.

İstersen seni de davet edebilirim,

Yazın kuzenimin düğünü var, kendin şahit olabilirsin.

Olayları abattığınızda, daha inandırıcı olmazsınız;

Sadece olayı abartmış olursunuz;

O kadar...

Eğer halay her zaman yasaklanmış bir eylem olsaydı;

Kendi Nevruzlarını kutlarken artık sorgulayan Türkler

Halayın bir adımını bile atmazlardı;

Emin olabilirsin...

Şimdi; bir "yasaklama" eylemi eğer bir ülkede "Irkçı" ve "Devletin Genel Politikası" çerçevesinde "Asimilasyon"a yönelik ise eğer

Bu yasaklama, batıda farklı, doğuda farklı uygulanmaz.

Ülkenin tümünde uygulanır;

Çünkü o devletin ilkeleri ve tutarlılığı bunu gerektirir.

"Doğu Asimile olsun ama Batı da olmasın" demez bu siyasayı güden bir devlet.

Türkiye'nin Kürtçe'yi yasaklaması olgusuna bakın:

İlki cumhuriyetin ilk yıllarında ve sadece yerel bir yasaklama...

İsyan edenlerin (ki ben bunlara Karşı Devrimci kılıç artıkları demeyi uygun görüyorum) iletişimlerini engellemeye yöneliktir.

Başka da bir yerde uygulanmamıştır ve bir siyasa halini de almamıştır.

Ayrıca bu kararı alanlar kadar, bu kararın alınmasına neden olan isyancıları da sorgulamak gerekir.

Sen o dili, o ülkeyi bölmek için kullanacaksın;

Devletin bunun önüne geçmesi için başka çaresini bırakmayacaksın;

O ilkel kafa yapısına devam edeceksin;

Sonra da çıkıp:

"Ahanda bizim dilimizi yasakladılar!" diyeceksin...

İyi de sen yasaklattırmak için elinden geleni ardına koymamıştın?

O ne olacak?

1980lerdeki yasaklama konusunda ise bunun haksız olduğunu zaten biz de söylüyoruz.

Kaldı ki 80 darbesini en başta lanetliyoruz;

Bunu eleştirmiyorum bile...

Ama birileri çıkıp, 80 darbesini ve yapılanları, bu ülkeyi bölmek için neden olarak sunarsa

Biz de bu bölünmeye karşı çıkarsak;

Bizi hemen darbe yanlısı ilan etmemeli.

Bu çok çirkin bir oyun olur çünkü.

Sen çıkıp bölücü eylemleri 80 darbesi ile yapılanlara dayandıracaksın;

Sonra da seni desteklemeyenleri hemen darbeci ilan edeceksin...

Sanki darbeci olmamak için bölücü olmak gerekiyormuş gibi!

O yüzden Kürtçenin 80lerde yasaklanması bir hatadır.

Devlet, herhangi bir etnik dilin ve kültürün yaşatılmasının ve konuşulmasının önüne geçmemeli.

Fakat devletin herhangi bir etnik dili ve kültürü yaşatmak gibi bir sorumluluğu da yoktur.

Bu sorumluluk, o dili konuşanların ve o kültürü yaşayanlarındır.

Devlet sadece bunların geliştirilmesine engel olmamakla yükümlüdür; o kadar.

kendi isimleriyle örneğin (Kürt Kültürünü Yaşatma) adı ile bir dernek kurmasının bölücü sayıldığı gibi sayabileceğim yüzlerce neden yüzünden bunları konuşuyoruz,demek istediğim artık temenni ettiğini belirtmek değil icraata geçmek gerekiyor,başka bir örnek daha vereyim,TRT 6 ne zamandır yayın yapıyor ancak hala anayasal bir dayanağı bile yoktur,sanki Kürtlere verilmiş bir lütuf gibi lanse ettiriliyor öyle değil mi? Yoksa benmi yanılıyorum....

Gel seninle bu "Anayasal Dayanağın" adının ne olacağını tartışalım.

Anayasal hakkın tanınmamış olmasını eleştiriyorsun ama ne olması gerektiğini yazmamışsınız.

Ben size iki seçenek sunayım:

A- "Türkiye Radyo ve Televizyonu Kurumu bünyesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin Etnik bir unsuru olan Kürtlerin, Kürtçe dilinin Kurmançi lehçesinde yayın yapılması..."

B- "Türkiye Radyo ve Televizyonu Kurumu bünyesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin her Etnik unsuruna yönelik ve her etnik unsurun kendi dilinde yayın yapılması..."

C- "Türkiye Cumhuriyeti'nde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan her etnik unsurun, kendi dilinde yayın yapabilmesi..."

İlki, sadece Kürtleri kapsar ve ne halkçı ne de demokratik bir taleptir:

Aynen Kürtçü zihniyetin, kendisini tanımlamak için "biz bu ülkenin kurucu unsuruyuz" demesi kadar safsata bir ifade olurdu.

Sanki kurucu olmayan unsur varmış gibi...

İkincisi ise devlete gereğinden fazla kontrol mekanizması örgütleme ve etnik kültürlerin gelişmesi bakımından daha bir bağlayıcı nitelik kazandırması bakımından demokratik olmaz.

Devlet, etnik unsurların kültürel gelişimleri yönlendiren ya da kısıtlayan bir nitelik kazanmış olur.

Üçüncüsü ile en uygunudur.

Ne bir kitleye ayrıcalık vardır, ne bir diğeri yok sayılır.

Bu forumda da sıkça gördük ki;

Kendisini demokrat olarak niteleyenler pek çok kere:

"O etnik unsurlarda kendi haklarını savunsunlar" dediler.

Oysa ki demokrasilerde hiçbir hak, hiçbir kişi, kitle, cemaat ya da etnik unsura özgü verilemez.

Herkese ve herkesi tanımlayacak biçimde verilir.

Kürt Hakları ya da Alevi Hakları diye birşey olmaz.

Hak, Kürt olup olmamakla ölçülmez;

İnsanlık değeri ile ölçülür...

Kürtçü kesimin talepleri nedir peki?

Elbette ki ilk madde...

İşte tam olarak da o yüzden demokratik değiller

Ve tam olarak o yüzden Türkiye'ye demokrasiyi kesinlikle onlar getiremeyecekler.

Gönderi tarihi:

Jan ben hiç Kürtlerin halay çekemediklerini duymadım da görmedim de.

Hatta Türkmen kökenli insanların bile büyük şehirlerindeki düğünlerinde, Kürtlerin halayları .

.

.

.

Kürtçü kesimin talepleri nedir peki?

Elbette ki ilk madde...

İşte tam olarak da o yüzden demokratik değiller

Ve tam olarak o yüzden Türkiye'ye demokrasiyi kesinlikle onlar getiremeyecekler.

Sevgili dostum öncelikle yorumladığın yazının sahibi jan değil benim smile.gif

Türkiyede Kürt müziği eşliğinde halay çekmek uzun yıllar yasaklandı,ayrıca aklıma gelmişken sormak istiyorum Neden 23 nisanlarda kutlama yapılan yöreye ait oyunlar oynanmazda taa azeri oyunları dahi oynanır? (Bunu sadece aklıma geldi diye sordum)

Bölücü amaç taşıyan kişi Türkçe konuşarak bölücülük yapmazmı,yoksa bölücüklük yapmak için illa yaşadığın ülkenin resmi dili dışında bir dillemi konuşmak gerekir? (Örneğin Öcalan'ın Kürtçe konuştuğunu nadiren görürsünüz)

Yerel yasaklama dediğiniz neredeyse Türkiye Cumhuriyetinin yarısını kapsayan bir coğrafyadır,isyan edenlerin aileleri ve yakınları Konya,Kırklareli gibi şehirlere sürülmüşlerdir ancak halen benliklerini kaybetmemişlerdir.

1938 Dersim katliamından sonra Kürt hareketi durulmuştur, sadece siyasi ve kültürel hareketlerle hak aramayı denemiştir ancak her seferinde önüne barikatlar örülmüş, gazeteleri kapatılmış, siyasetçileri tutuklanmış, aydınları, işadamları infaz edlmiştir, 1980'e kadar bu böyle gelmiştiryani aradan geçen onlarca yıla rağmen bu sorun görmezden gelinmiştir, 1980 Darbesinde Diyabakır cezaevinde (o Dönem oranın komutanı olan kişinin deyimiyle Türklük okulunda) yapılanlar akla hayale sığmayacak işkencelerdir, aynı dönemde Kürt dili yasaklanmış, Kürtler yerlerinden yeniden sürülmüştür, Pkk'de bunlara tepki olarak destek görmüştür.

Devletin Kürt dilini yaşatmasını isteyen olmadı zaten sayın Boşig,devlet Türkiye Cumhuriyeti Çatısı altında yaşayan bütün Kültürlere yaşama ve yaşatma hakkı tanımalıdır,devletin resmi dili Türkçe olmalıdır ve herkesin öğrenmesi zorunlu kılınmalıdır diyoruz zaten,ancak isteyen kendi anadilinide özgürce öğrenmeli ve öğretmelidir,rahatça Kürt olan Kürdüm,Alevi olan Aleviyim diyebilmelidir.

Verdiğiniz seçeneklere gelecek olursak:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her etnik öğenin kendi Kültürünü yaşama yaşatma ve geliştirme hakkı vardır,kendi etnik ismi ile vakıf dernek Kültür merkezi Siyasi Parti vs. kurabilmeli, radyo, tv, gazete, dergi çıkarabilmelidir.

Kanunda Türk'lüğe hakaret nasıl suçsa diğer etnisitelerede, dinlere, mezheplerede hakaret suç sayılmalıdır...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.