Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni Zelanda Adaları


_asi_

Önerilen İletiler

Yeni Zelanda Adaları

 

Cook Adası

 

Yeni Zelanda'ya bağlı takımadalar. Başkenti Raratonga atolündeki Avarua'dır. Amerikan Samoası'nın güneyinde, Tonga'nın doğusunda, Yeni Zelanda'nın kuzeydoğusunda, Pitcairn'in (Birleşik Krallık'a ait bir ada) kuzeybatısında, Kermadec'in(Yeni Zelanda'ya bağlı takım adalar)kuzeyinde görülür.Cook adaları adını ünlü ingiliz denizci james cook tan almaktadır.Kuzey ve güney grubu adaları olarak 2 bölüme ayrılır.

 

Başkent Avarua

 

Avarua Rarotonga adasının kuzeyindeki bir kasabadır ve Cook Adaları'nın başkentidir. Kasaba 21°12′S, 159°46′W Deniz seviyesindedir. Kasabada birkaç tane süpermarket, iki banka, bir kaç lokanta ve siyah inci ile el işleri satan mağazalar vardır. Kasabanın açıkhava pazarı cumartesileri kurulur ve burada renkli yöresel kıyafetler, taze balık, çiçekler ve tropik meyveler bulunur. Ulaşım Rarotonga International Airport (IATA Airport Code: RAR) ile sağlanır. Nüfus 2,600'dür ve geçim kaynağı turizm, ticaret, balıkçılık ve tarımdır. Tek bir ana cadde vardır ve adı da Marine Drive ya da Main Street olarak geçer.

 

Kasabanın 6 semti vardır:

 

Pue - Matavera

Tupapa - Maraerenga

Takuvaine - Parekura

Tutakimoa - Teotue (merkez semt)

Avatiu - Ruatonga

Nikao - Panama

 

Kuzey Adası (Yeni Zelanda)

 

North_Island_Map.PNG

 

Kuzey Adası, Yeni Zelanda'nın 35 km genişliğindeki Cook Boğazı ile Güney Adası'ndan ayrılan adasıdır. Kuzey Adası, ülkenin ağırlıklı yerleşim noktasını oluşturur ve en büyük şehri Auckland (1.3 mil. nüfus) ile başkenti Wellington (300.000 nüfus) bu ada üzerinde bulunur. Alanı 114.597 km² tutar. Adanın iç kesimlerinde çok sayıda faal volkan ve gayzer bulunur. Buradaki en yüksek volkan 2.797 m yüksekliğindeki Ruapehu'dur.

 

Maori mitolojisine göre Yeni Zelanda'nın Kuzey ve Güney Adaları yarıtanrı olan Maui zamanından kalmadır. Maui ve erkek kardeşleri kanolarından (Güney Adası) balık avlarken Maui büyük bir balık yakalar ve onu denizden çıkarır. Ancak bakmadığı bir sırada kardeşleri balık için kavga eder ve onu parçalar. Bu büyük balık Kuzey Adası olur ve dolayısıyla Maori dilinde Kuzey Adası'nın ismi Te Ika-a-Māui yani "Maui'nin Balığı"dır. Dağların ve vadilerin Maui'nin kardeşlerinin balığı parçaladığı sırada oluştuğu söylenir. 20. yüzyılın başlarında Kuzey Adası için Maori'lerin verdiği Aotearoa adı da kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde Aotearoa Yeni Zelanda'nın tamamı için kullanılmaktadır.

 

 

Güney Adası (Yeni Zelanda)

 

NZSouthIsland.png

 

Güney Adası, Yeni Zelanda'nın, 35 kilometre genişliğindeki Cook Boğazı ile yoğun yerleşimi olan Kuzey Adası'ndan ayrılan adasıdır. Alanı 151.757 km² tutar. Ada üzerinde, Yeni Zelanda'nın en yüksek dağı olan, Yeni Zelanda Alpleri'nin Cook Dağı (Mount Cook) bulunur. Adanın doğusunda Canterbury Plains bölgesi bulunurken, güneyinde çok sayıda fiyort vardır. Güney Adası'nın en büyük şehirleri Christchurch ve Dunedin'dir.

 

Güney Adası'nın Maori'deki ismi Te Wai Pounamu 'dur (Yeşim Su). Aynı zamanda Te Waka a Māui yani Maori mitolojisinde yarıtanrı olan "Maui'nin kanosu" olarak da bilinir.

 

Güney Adası, 19. yüzyılda Orta Ada olarak tanımlanır. O zamanlar Güney Adası olarak, bugünkü Güney Adası'nın güneyinde kalan küçük Stewart Adası kabul edilir.

 

 

Vikipedi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.